Работна среща за новия Общ устройствен план в Стара Загора

5187
Работна среща за новия Общ устройствен план в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

Концепцията си за устройствено и икономическо развитие на Стара Загора представиха днес на междинна работна среща за изработването на нов Общ устройствен план (ОУП) на община Стара Загора д-р арх. Мила Никифорова и арх. Георги Митрев, управител на фирма “Агора-66″ ООД, чийто проектантския колектив е изпълнител на новия ОУП.

Благоприятното географско положение (равнинен и планински терен, термални извори, богато културно наследство, процесите на разширение на производствените зони - Индустриална зона "Загоре") е изтъкнато като едно от предимствата за икономическото развитие на Стара Загора. Прекомерната концентрация на производствени обекти в града, липсата на промишленост по селата и вторичните центрове, както и липсата на модерни производствени терени и предпоставки за разширение на развитието на туризма в общината са пък недостатъци в това отношение. 

Концепцията на плана включва развитие на нови индустриални зони, жилищни квартали и вторични градски центрове, както и подобряване на главната улична мрежа. Производствените центрове в селищата запазват местоположението си (стопански дворове), а като акцент са поставени минералните извори в Старозагорските бани. Новият ОУП потвърждава действащия, но и надгражда неговото развитие. 

След срещи и анкети с кметовете и кметските наместници на селата от общината и обстоен обход на всички 51 села проектантският екип предвижда още зони за развитие на селските райони с предложение за нови общински пътища между тях. Представени са и пет туристически маршрута за града и отделните села.

На срещата е обсъдено бъдещото развитие на общината с две нови връзки с Автомагистрала (АМ) „Тракия“ - при село Калояновец и по пътя за Раднево. Обсъдени са и нови пътни артерии около града, които да облекчат трафика и да разширят урбанизираните зони от двете страни на околовръстното шосе.

Стара Загора е на едно от първите места по процент озеленяване и смело може да се нарича „зелен град“. Зелените площи и паркове се запазват и в новия устройствен план, а проектантският екип предвижда и нови зелени територии. За нови урбанизирани територии около града са предвидени над 2000 хектара. 

В днешната работна среща участваха главният архитект на Виктория Грозева, секретарят Делян Иванов, представители на Камарата на архитектите, Съюза на архитектите в България, КРИБ, Камарата на строителите, общински съветници, заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и народният представител Георги Гьоков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора