С три атрактивни специалности ще посрещне 60-годишнината си професионалната гимназия в Мъглиж

6494
С три атрактивни специалности ще посрещне 60-годишнината си професионалната гимназия в Мъглиж
Снимка: ПГСС "Гео Милев" - Мъглиж

Домакин на панорамата на професионалното образование и кариерното ориентиране в община Мъглиж е Професионалната гимназия по селско стопанство (ПГСС) „Гео Милев“, която през 2022 г. ще отбележи своята 60-годишнина. Събитието е част от IX областна панорама, провеждаща се на 11 и 12 май в Старозагорска област.

Учениците от трите изучавани специалности в единственото професионално училище в община Мъглиж демонстрираха пред гостите на панорамата придобитите умения по време на обучението си в гимназията. Гости бяха седмокласници, учители и директори от основните училища в община Мъглиж представители на земеделски кооперации и фирми от общината, зам.-кметът Рени Малева, която пожела на колектива на гимназията повече ученици и успешното им обучение, в което да се приложат новите и модерни тенденции в селското стопанство.

В демонстрациите участваха и деветокласниците Камелия и Наташа Димитрови, специалност „Агроекология“, и Генчо Генчев, специалност „Механизация на селското стопанство“ (МСС), които под ръководството на преподавателя Николай Кънев през април участваха в регионалния кръг от Националното състезание „Млад фермер“ в Свиленград. Тримата младежи се завърнаха с отборно второ място, което е сериозно постижение за тях и гимназията – децата за първи път участват в подобно състезание и са най-младите участници в кръга. Генчо завоюва второ място в майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут, Камелия е трета в разпознаването на надземната част на лозата и връзване. С кураж, ентусиазъм, амбиция и професионализъм учениците извоюваха с отборния си резултат участие в националния кръг на състезанието, който се провежда от 12 до 14 май в Ямбол, където ръководство, учители и ученици се надяват, че гимназията ще се представи достойно.

Приемът и за трите специалности в гимназията е от 8-ми клас с 5-годишен срок на обучение. В специалността МСС младежите получават отлична професионална подготовка по устройство, експлоатация, управление и ремонт на трактори, автомобили, комбайни и друга земеделска техника.

Възможност за реализация в държавните горски стопанства, разсадници и предприятия за отглеждане, стопанисване, опазване и реализация на растителни и животински видове имат учениците, обучаващи се в „Горско стопанство и дърводобив“.

Третата специалност – „Агроекология“, във фирми за биологично земеделие, инспекции за опазване на околната среда и водите, в предприятия за производство, преработка и реализация на екологични и биологични продукти. В нея се изучават принципите на екологичното и биоземеделието като се прилагат Европейските стандарти за развитие на селското стопанство.

И трите професионални направления са стратегически за българската икономика специалности, а училището дава добра теоретическа и най-вече практическа подготовка за тях на възпитаниците си. Важно е да се подчертае, че специалностите „Горско стопанство и дърводобив“ и „Агроекология“ са единствени за областта. Част от учениците след завършването си продължават обучението си в тези направления и във висши училища.

Те са сред т.нар. STEM (Science, Technology, Engineering, Math) професии. Това е нов подход на обучение, който се развива още от края на миналия век, но в последните години придобива все по-широка популярност и привлича вниманието на родители и педагози. Той не просто „залепва“ понятията заедно, а е философия на образованието, която обхваща преподавателски умения и учебни предмети по начин, който прилича на реалния живот. Отличава се от традиционното образование и наука със смесената учебна среда и демонстрира на учениците как научният метод може да се приложи в ежедневието. Чрез методиката му учениците вземат участие в експерименти, насърчавани са да споделят идеите си и да допринасят за развитие на групови проекти, насочени към опознаване на света около тях. Основни принципи в обучението са активното участие и обучение чрез практическо приложение и преживяване на наученото. Ежегодно ученици от гимназията провеждат производствената си практика в стопанства, разсадници и сродни училища в Северна Италия. Добро сътрудничество, което чака своето по-добро развитие, прекъснато от Covid-кризата.

ПГСС „Гео Милев“ има лиценз и осъществява и обучения за придобиване на правоспособност за водачи на моторни превозни средства – категории Ткт (колесни трактори), Твк (верижни и колесни трактори и агрегатираните към тях работни машини), категория Твк-З (специализирана и специална самоходна земеделска техника). Провеждат се обучения за категория В и за моторни триони и храсторези - правоспособност за работа със стационарна и преносима земеделска и горска техника. В момента в училището се обучават 260 ученици.

Училището е основано като Техникум по механизация на селското стопанство (ТМСС) „Гео Милев“ на 1 септември 1962 г. Проектирано е да разполага с най-голямата и добре оборудвана учебна база в цяла Южна България на площ от 75 дка. Първият прием е от 4 паралелки със 150 ученици, обучавани по специалностите „Полевъдство“ и „Животновъдство“. В края на 1963-та започва строителството на новата сграда за школото, но две години по-късно съдбата му е под въпрос – от ОК на БКП настояват да се премести в Чирпан. Създателят му и пръв директор Лев Попов 3 пъти пътува до София за седмица, 11-членна делегация от общинския комитет на партията в града, се среща с Тодор Живков. Усилията им дават резултат – техникумът остава в Мъглиж. През 1966 г. е приета сградата на работилниците, а на 2 юни 1967-а е открит новият комплекс от 6 сгради, едни от най-модерните в България тогава. Учебният корпус е на 3 етажа с 20 учебни кабинета и хранилища към тях, 10 учебни работилници, гаражи за 30 трактора, 15 леки товарни автомобила и селскостопански машини. През 1975 г. се разкрива Професионален учебен център – сред най-големите в страната, в който обучават кадри за селското стопанство, а през 70-те и 80-те години и специализанти от Виетнам и Афганистан.

В двора на училището по инициатива на Лев Попов са засадени различни дървесни видове, които днес са малка дендрологична градина. През 1977-а е построено второ, по-модерно, общежитие заради увеличения брой ученици. 6 години по-късно е създаден Учебно-професионален комплекс (УПК) за специалността „Електротехника“, а през 1985-а е подписано споразумение с източногерманската фирма „Фортшрит“ за откриване на технически център към техникума, единствен в България, в който работи българо-немски екип от преподаватели. През 1987 г. техникумът е удостоен с орден „Кирил и Методий“, първа степен.

През 2001-ва учебното заведение вече е професионална гимназия, а 3 години по-късно са разкрити специалностите „Горско стопанство и дърводобив“ и „Горско и ловно стопанство“ за нуждите на държавните горски стопанства. През 2013 г. стартира и специалността „Агроекология“.

Гимназията осигурява безплатен училищен транспорт на учениците си от селищата в община Мъглиж, както и от Твърдица, Ямбол, Казанлък и Стара Загора със съвременните си автобуси и микробуси. В общежитието има 60 места за предоставяне на обща подкрепа на личностно развитие на ученици от училището и са им осигурени отлични условия за самоподготовка, живеене и отдих. Днес в школото има две модерно оборудвани компютърни зали, физкултурен салон, оборудван като фитнес, земеделска и горска техника, 300 дка обработваема земя.

За 60 години в училището са подготвяни квалифицирани техници, монтьори и механизатори, които са намирали реализация в областта на селското и горското стопанство и в други области. Негови випускници десетилетия са заемали важни позиции в областта на икономическия и обществения живот на България.

ПГСС „Гео Милев“ – Мъглиж, продължава да пази и следва традициите на поколения педагози, търси и подкрепя внедряването на нови техники, технологии и иновации в преподаването и предлага високо ниво на професионална подготовка по професии и специалности за съвременното селско и горско стопанство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com