Стара Загора ще е домакин на международно изложение за етерични масла

2074
Стара Загора ще е домакин на международно изложение за етерични масла
Снимка: Община Стара Загора

В Стара Загора ще се проведе първото в България Международно търговско изложение "Загора Експо-етерични масла". Oрганизатори са Нина Гергинова, председател на сдружение "Национален фестивал на лавандулата" с подкрепата на община Стара Загора, областна администрация Стара Загра и Тракийски университет. „Загора Експо" ще събере на едно място земеделски стопанства, занимаващи се с етерично- маслени култури, и собственици на дестилерии, преработващи тези етерично маслени култури“, посочи Нина Гергинова.

„От миналата година работим за осъществяването на „Загора Експо“. Тази година събитието ще се проведе от 15 до19 септември.Обсъждаме мястото да бъде парк "Артилерийски" и зоната около него“, съобщи зам.-кметът на община Стара Загора Милена Желева.  

Кои етерични масла са най-добри за отпушване на носа?

Запушеният нос ни причинява дискомфорт и е най-честият симптом при различни вируси, настински и грипове. Затруднява правилното ни дишан...

„Една от причините да позиционираме събитието в средата на септември е и това, че статистиката за години назад показва, че месецът е много ненатоварен като заетост на хотелската база от останалите месеци. През пролетта например "Бата Агро" запълва изцяло легловата база дори в съседните общини и области. Затова се насочихме към септември да разработим изложение, което да започне да расте през годините, да се наложи във времето и в Стара Загора да се случват нови хубави неща“, категорична е Желева.  

„Предвижда се гостите на града да се насладят и на разнообразна културна програма. Предстоят разговори с Драматичен театър „Гео Милев“ Държавна опера Стара Загора да вземат участие в него, за да запълним сцените не само в новия парк, а и в Античния форум, в цялата културна инфраструктура в града и общината" - допълни Милена Желева. Тя допълни, че ще се проведе и научен форум за етерично-маслените култури.

"Тази инициатива ще бъде много полезна не само за Стара Загора, но и за цялата област“, каза в приветствието си ректорът на Тракийски университет доц. Добри Ярков. Той припомни, че висшето учебно заведение е единственото в България, което обучава студенти в специалност - "Етерично-маслени култури“. „ Нашият университет не само е силен в научно-развойната дейност, той е един от университетите на лидерски позиции в това отношение в България, но нашето голямо предимство е, че ние можем да обучим кадрите, които работят от земята до крайния продукт. И специалността ни "Етерично-маслени култури" се надгражда със специалността "Медицинска козметика"“, допълни Ярков. Той е категоричен, че търговското изложение ще даде добър пример как работят заедно бизнес, наука и образование.  

Покани за участие организаторите са отправили към посолствата на страните с опит в отглеждането на етерично-маслени култури - Франция, Испания, Италия, Португалия, Турция, Румъния, Гърция, Грузия, както и към Германия и Австрия като едни от най-големите потребители на етерични масла.

Етерични масла против бръчки и кожни проблеми

Етеричните масла са познати и често използвани главно в ароматерапията, но могат да повлияят положително на кожни проблеми и да подпомо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Месец май ще бъде месец на екологията в община Стара Загора

Ето колко ще струва ремонтът на ключова улица в Стара Загора

През юни Стара Загора отново ще бъде джаз

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com