Старозагорската УМБАЛ с апарат за с високопоточна кислородна терапия

3874
Старозагорската УМБАЛ с апарат за с високопоточна кислородна терапия
Снимка: УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович"

С нов апарат, с който се провежда високопоточна кислородна терапия за лечението на пациенти с COVID-19 разполага Клиниката по анестезия и интензивно лечение на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. 

"Имаме и достатъчно количества респиратори от висок клас, произведени от водещи европейски компании, мониториращи системи, перфузори, инфузомати и целия набор от консумативи, които ни гарантират прецизно качество на работа, сигурност за медицинските екипи и пациентите“, съобщи доц. д-р Георги Арабаджиев, началник на клиниката. 

В клиниката разполагат и с необходимите лични защитни средства, медикаменти и апаратура за лечение на пациенти, заразени с коронавирус. 

В клиниката вече има и модерен апарат за плазмафереза, чрез който се отстраняват съществуващи патогенни компоненти и плазмата се връща обратно пречистена в човешкото тяло. Необходим е обаче апарат за екстракорпорална мембранна оксигенация, който ще е от огромна полза не само за лечение на пациенти с тежка вирусна инфекция, като коронавирус, но и при хора със сериозни дихателни проблеми, съобщи още началникът на клиниката по анестезия и интензивно лечение.

Според заместник-директора на здравното заведение доц. д-р Георги Минков болницата има капацитета да продължи да се бори с COVID-19. 

"Лекарите показват много висок професионализъм и самоотверженост. Изключително много разчитаме на Вирусологичната лаборатория, в която се прави прецизна диагностика на пациенти от няколко области. В нея работят утвърдени специалисти, което я прави една от най-добрите. Направени са над 16 000 PCR теста“, съобщи доц. д-р Минков. 

До момента в старозагорската университетска болница са направени около 2800 бързи тестове. От болницата уточняват, че резултатите от тях не трябва да се приемат с изключителна категоричност. Около 20 - 25 на сто от тях са отчели положителен резултат, а при 5% е потвърдено наличието на коронавирус с PCR тест. При около 20 на сто от тестваните хора е  установено наличие на антитела в организма.

От началото на пандемията до момента в болницата са хоспитализирани около 250 пациенти с коронавирус, 39 души са починали. Паралелно с лечението на пациенти с COVID-19, се осъществяват всички останали медицински дейности здравното заведение, уточни заместник директорът на старозагорската УМБАЛ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора