Стартира ремонтът на Станционната градина в Стара Загора (СНИМКИ) 

14437
Стартира ремонтът на Станционната градина в Стара Загора (СНИМКИ) 
Снимка: Община Стара Загора

Със символична първа копка и водосвет днес бе дадено началото на проект „Паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда на „Станционна градина“ в Стара Загора“.

„Проектът цели обновяване на Станционната градина, която да не бъде откъсната точка, а да се превърне в подходящо място за отдих и почивка на хора от всички възрасти“, обърна се към присъстващите кметът Живко Тодоров. По думите му за подобряване на градската среда ще допринесе и предстоящият ремонт на жп гарата. Той посочи, че за постигане на цялостното завършване на пространството е необходимо да бъдат обновени и сградите, намиращи се в източната част на градината. 

„Проведени са разговори с ректора на Тракийския университет доц. Добри Ярков и ще бъдат водени преговори с Министерство на земеделието, така че те да станат в управление на Ректората на висшето учебно заведение и да може там да се провеждат учебни занятия. Това ни е амбицията, за да може тук да се напълни със студенти и млади хора“, категоричен бе кметът. Той пожела на изпълнителя да работи бързо, качествено, така че гражданите на Стара Загора да се насладят на резултата.

Главният архитект на общината Виктория Грозева представи проекта и подчерта, че това е първата рехабилитация на Станционната градина от създаването ѝ. 

„По време на ремонтните дейности ще бъде извършена реорганизация и цялостно подновяване на алейната мрежа с нови различни по форма и цвят бетонови павета. Предвижда се оформянето на три площадни пространства, ситуирани при северния и южния вход на градината и в централната зона. Там се предвижда водна площ, която да бъде комбинация от сух фонтан и водно огледало". 

Тя обясни, че ще бъде изградена и детска велоалея с обучителна площадка по „Безопасност на движението“ и четири детски площадки за различни възрастови групи - от 0 до 3, от 3 до 12 и от 12-18 години, които ще отговарят на съвременните тенденции за безопасност. Ремонтните дейности включват и цялостна подмяна на парковата мебел и осветителните тела с нова съвременна визия. 

Арх. Грозева бе категорична, че по време на дейностите ще се запази и консервира и съществуващата растителност.
4 394 004 е общата стойност на проекта, от които 4 милиона лева са безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма (ОП) „Региони в растеж“ 2014-2020. 

Нова площадка по безопасност на движението в старозагорска детска градина

Нова външна площадка, спомагаща за нагледното обучение по пътна безопасност, вече има в старозагорската детска градина N 7 "Светулка". ...

С обновяването на Станционната градина се цели създаване на устойчива, естетична и безопасна градска жизнена среда, която ще допринася за по-високо качество на живот и по-голяма сигурност за гражданите. 

От утре започва същинската строителна работа и градината ще бъде затворена за посетители, посочиха от фирмата изпълнител ВДХ ЕАД. Реконструкцията трябва да приключи за 270 дни, а общата площ на градината е близо 52 дка.

На събитието присъстваха заместник-кметовете инж.Янчо Калоянов и Милена Желева, областният управител Гергана Микова, секретарят на общината Делян Иванов, Момчил Борисов, управител на фирмата изпълнител, общински съветници, експерти, гости и медии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора