"Разговори за София": Дългосрочната визия за модерен градски транспорт (ВИДЕО)

3867

Нужно ли е обновяване на превозните средства в градския транспорт в София? Откъде ще дойдат парите и това ли е ключът към намаляването на автомобилите в столицата с цел опазване на околната среда? В рубриката на Студио Actualno "Разговори за София" отговорите даде Дончо Барбалов - заместник-кмет по направление "Финанси и здравеопазване" и "Транспорт и градска мобилност".

Визия до 2029 г.

През последните 10 години бяха инвестирани почти 500 млн. лв. в нови превозни средства, като бяха купени 587 нови возила, каза Барбалов. "Трябва да имаме една дългосрочна визия за това как ще продължим да обновяваме градския транспорт и как ще запазим екологичната тенденция. С общинския съветник Зафир Зарков – председател на транспортната комисия в СОС – предлагаме визия до 2029 г. как да се задържи този темп и да продължи модернизацията", обясни той.

Зам.-кметът внесе и доклад по темата. В него са заложени 150 нови автобуса, голяма част от които са на метан, като има и 60 електрически. Продължава и подмяната на трамваите в София. Около 30% от тях в момента вече са нови, но всички те са на тясно междурелсие. Предстои да се разширява бул. „Копенхаген“, където ще има нужда от нови трамваи – и то с широко междурелсие. Заложено е закупуване на 18 такива трамвая, обясни Барбалов.

Още: Променят движението по важен столичен булевард, за да облекчат трафика (ВИДЕО)

Откъде ще се вземат средствата?

Има няколко възможни източника на пари за обновяването - по оперативни програми, по Плана за възстановяване, може да се търси и заемно финансиране.

Дончо Барбалов подчерта важността на икономическата рамка на градския транспорт. Това са текущите разходи за градския транспорт, които трябва да се осигурят, за да продължи той да функционира. Трябват му над 400 млн. лв. годишно, за да може да изпълнява своите функции.

"30% от общия приход идват от продажби на билети, от паркиране и от търговските дружества. Малко над 30% идват от Столична община през бюджета – за тази година това са 174 млн. лв., които сме предвидили в проекта за бюджета. Останалите пари идват от държавата", уточни зам.-кметът.

Още: "Разговори за София": За кого и за какво ще има средства в столичния бюджет за 2023 г.? (ВИДЕО)

Увеличават пробега, изграждат нови зарядни станции

Наземните и подземните оператори в столицата имат около 63,8 млн. км пробег на година. "Тази година предлагаме увеличение на километрите пробег с почти 800 хиляди. Всяка година той нараства. Извършваме и много оптимизации", каза Барбалов.

Има и предвидени средства за изграждане на зарядни станции за повечето електробуси. За големите гаражи е предвидено инсталиране на фотоволтаици върху покривните конструкции. Ще се подобрят и условията на труд. В следващите години ще продължи обновяването на големите станции в града, добави зам.-кметът.

Още: Дончо Барбалов: Столична община работи активно за използването на алтернативни енергоносители

Какво още е планирано за градския транспорт в София - гледайте във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com