Австрия подкрепи България за Шенген

3220
Австрия подкрепи България за Шенген
Снимка: Правителствена пресслужба

Радваме се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде приета в Шенгенското пространство. Няма държава в Европа, която да е инвестирала толкова по опазването на външните граници.

Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц в съвместно изявление с премиера Бойко Борисов в резиденция "Бояна".

Ще използваме нашето председателство да направим Европа по-силна, да работи повече по големите въпроси и по-малките въпроси да остави на отделните държави членки и на регионите. На едно мнение сме, че най-сериозната област, в която трябва да работим, е сигурността, там трябва по-голяма съвместна работа, по отношение на външните граници, особено за спиране на нелегалната миграция. Благодаря на България за усилията през последните години, особено на теб, приятелю, затова, че с такава настойчивост се наложи да се спре мигрантската вълна до голяма степен, обърна се Курц към Борисов.

Курц призова за по-добра защита на границите

В рамките на визитата си в Берлин новият канцлер на Австрия Себастиан Курц отново призова за по- добра външна защита на границите на Ев...

По отношение на Западните Балкани Курц каза, че е важно за всички Западните Балкани да се подкрепят по пътя им към Европа.

Благодаря за политическото и икономическото сътрудничество, подчерта канцлерът на Австрия и отбеляза, че 350 са фирмите от Австрия, които работят в България. „Ние сме сред най-важните инвеститори в България. Ще се радваме от вашите вещи ръце да продължим председателството по основните насоки”, заяви още Себастиан Курц.

"Винаги съм казвал, че 2018 г. трябва да се разглежда като Българо-австрийско председателство. Благодаря за оценката и подкрепата и за желанието да помагаш в опазването на външната граница", заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.

"Имаме към момента нула мигрантски натиск. Една-единствена цел си поставяме на срещата във Варна - действието на споразумението, за да може тези над 3 млн. и половина мигранти да останат в Турция, за което да си платим, но да опазим Европа от мигранти", коментира премиерът.

Борисов: България на 100% реши въпроса с мигрантите, ЕС е най-добър за живеене

Премиерът Бойко Борисов обяви, че България на 100% е решила въпроса с мигрантите и бе категоричен, че ЕС е най-доброто място за живеене...

Относно Шенген, Борисов посочи, че всички виждат, че сме се справили.

Светът върви главоломно към конфликт. Виждате, че политици си говорят за ракети, за войни и все по-реален става страхът на хората. Недалеч от нашата граница Турция води война. В същото време отношенията между лидерите стават все по-лоши. Два са вариантите с дипломация или трябва да докараме армия, която застане с другата натовска армия оттатък, обясни Борисов.

Ние многократно сме изпитали какво е на Балканите да има конфликт. Аз имам само една единствена цел - да продължи да работи споразумението. Представете си 50-100-200 000 тук (мигранти - бел. ред.) представете си ги след това в Австрия.

Виждате как си говорят Турция и Щатите вече, виждате за какво превъоръжаване иде реч в момента. Трябва да положим всичко необходимо да решим кризата с дипломатически средства, коментира още премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика