Бивш министър на Орешарски: Гинка Върбакова не може да участва в сделката за ЧЕЗ

5614
Бивш министър на Орешарски: Гинка Върбакова не може да участва в сделката за ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

Още един горещ картоф, който ГЕРБ се опитва да прехвърли на опозицията. Официални разговори по мое време като министър не е имало, но БСП има желание държавата да придобие ЧЕЗ. Това заяви бившият икономически и енергиен министър от кабинета "Орешарски" и настоящ депутат от БСП Драгомир Стойнев.

Стойнев беше категоричен, че е абсурдно Гинка Върбакова да преговаря от името на българската държава. То така излиза, уточни той на въпрос на Нова телевизия откъде знае в какво качество преговаря Върбакова в Прага. Червеният политик добави, че било абсурдно Върбакова да оказва помощ, след като била подписала договор, в който имало клауза да се помага на ЧЕЗ в борбата им на арбитраж да получи многомилионно обезщетение от България. Припомняме, че в момента тече арбитражна процедура, като ЧЕЗ заведе иск срещу България заради липсата на защита на инвестиционната среда. Не е ясно официално за каква сума е искът, като се спекулира за 500-600 млн. евро.

Предложение: КЕВР да дава разрешения за сделки с над 20% от капитала на ЕРП

"Обединените патриоти" внесоха в Народното събрание промени в Закона за енергетиката, с които се разширяват правомощията на Комисията з...

Държавата чисти имиджа на Гинка Върбакова, счита я за партньор. Държавата трябва изцяло да вземе ЧЕЗ. Или влиза сама, или въобще не влиза. Ако влезе с партньор като г-жа Върбакова, то държавата ще осигури финансирането, убеден е Стойнев.

"Теленор" е една държавна компания, принадлежи на държавата, само че се управлява от мениджърски състав, избухна Стойнев с пример как държавата трябва и е водещ фактор навсякъде, като уточни, че "Теленор" е държавна компания на Норвегия. Държавата може на пазарен принцип с един професионален мениджърски екип да се конкурира с останалите частни компании, завърши тезата си червеният депутат.

Не сме правили проверки дали Моника Станишева е пиар на Гинка Върбакова. БСП не може да се ангажира с бизнес дела на който и да е неин член, добави Стойнев. Съжалявам, ако сме сбъркали, цитирахме публикация на в. "Капитал", отговори колегата на Стойнев от ГЕРБ Тома Биков.

Гледната точка на ГЕРБ

Помагаме им на БСП, защото сами не могат да си помогнат, коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков след питане дали ГЕРБ не са гузни предвид подадената оставка на енергийния министър Теменужка Петкова, която не беше приета. Биков обяви за лъжи и спекулации внушенията на БСП, че токът ще поскъпне след продажбата на ЧЕЗ.

Моника Станишева: Фалшива новина е, че съм пиар на Гинка Върбакова

Моника Станишева, съпругата на бившия премиер на България и настоящ лидер на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, опров...

Когато говорим дали държавата да придобие или не активите на ЧЕЗ, трябва да си зададем въпросът какви пари и откъде ще се извадят, посочи Биков. И добави, че контролният пакет в ЧЕЗ е продаден още от през 2004 година - 33-те процента, продадени от първото правителство на Бойко Борисов, не бяха с право на глас, уточни Биков.

Бъдещето на сделката

Ако Гинка Върбакова не успее да плати за 9 месеца, след като окончателно бъде подписан договор, тогава се задейства клауза, при която на ред е втората оферта – тази на индийски консорциум, който имаше български партньор (Future Energy), но той беше фалиран. По тази оферта обаче се почва от самото начало – с нова серия проверки. Вторият вариант е ЧЕЗ да си остане собственик на активите, ако нещата с индийците не потръгнат.

Скандалът с патриарх Кирил

Моето лично мнение е, че не е хубаво да ни поучават отвън как и кого да почитаме, аз съм българофил, каза Драгомир Стойнев относно думите на патриарх Кирил. Той, обаче, не пропусна да каже, че е абсурдно поведението на Валери Симеонов, който ни вкарва в скандал след думите си по адрес на патриарха, че е "второразрядно ченге от КГБ".

ГЕРБ: БСП и ПЕС стоят зад Гинка Върбакова

Зад Гинка Върбакова стоят не само БСП, а и ПЕС – Моника Йосифова е авторът на прикачения файл в прессъобщението от купувача на ЧЕ...

Искаме да знаем, че президентската институция в лицето на Румен Радев е защитила българската позиция, посочи Тома Биков. Той заяви и, че не би използвал "тези думи" на мястото на Валери Симеонов, но Симеонов го направил "от инстинкта да защити българския президент", а освен това имал "по-особен стил на говорене". Коалицията може да продължи без който и да е министър, но в никакъв случай не говоря за оставка на г-н Симеонов, влезе в обяснителен режим Биков. Той си пожела "Обединени патриоти" да си решат вътрешните проблеми, за да върви гладко управлението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика