България и Македония подписаха Договора за добросъседство (ВИДЕО)

12460
България и Македония подписаха Договора за добросъседство (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев подписаха в Скопие Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония.

"Подписването на договора за приятелство показва, че там, където има политическо желание, въпросите ще се решат. България и Македония направиха историческата стъпка напред заедно". Това заяви министър-председателят Зоран Заев веднага след полагането на подписите под историческия документ.

Този договор е общ успех и общ принос за стабилността на държавите в региона. Този договор е пример за сътрудничество в региона. Видяхме в правителството на България конструктивен партньор“, каза още Заев.

Той подчерта значението на икономическото сътрудничество и по-конкретно в областта на транспортната и газова свързаност.

Снимка: БГНЕС

"Мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало", заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Двата меморандума са изключително важни и за вас, и за нас, защото транспортният Коридор №8 е връзката, която присъединява целите Балкани. Този транспортен коридор дава възможност на всяка една страна от Балканите да търгува, да прави бизнес и туризъм с всяка една от другите, отбеляза Борисов. Той обърна специално внимание хъб „Балкан”, който получи възможностите и от ЕК да взема руски газ, и който по думите на Борисов ще даде възможност на Македония да купува газ от европейския газов хъб директно, а България ще го транспортира.

Българският премиер заяви, че подписаният днес Договор има смисъл, защото показва на ЕС, че в размирни Балкани, където само преди 20 години се лееше кръв, мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало. Според Борисов реакцията на ЕС ще е изключително положителна.

Дали сме си сметка, че това ще остави младите на Балканите. Това ще ни направи силни, независими и значими. Аз съм убеден, че след 10 години резултатите от днешната среща ще бъдат видни и за двете държави, заяви още Бойко Борисов.

Съвременното поколение е достатъчно интелигентно като обиколи Балканите да си даде сметка какво къде и как в исторически план се е случвало, допълни той.

Този договор нямаше да се подпише без куража на колегата Заев, коментира българският премиер.

Борисов препоръча на Македония да върви с бързи стъпки към своята евроинтеграция, защото "по-хубаво от ЕС няма". Всичко хубаво се е случило при ЕС, категоричен беше той.

Борисов отговори малко по-остро на въпрос на македонска журналистка защо е решил да празнува националния ден на Македония, при положение, че "не сме една и съща държава".

"Защото празниците са общи. Да се сбием тогава? Много пъти сме го правили и всички сме велики - Велика България, Велика Сърбия, Велика Албания, Велика Македония... И от войните го докарахме Балканите да са най-бедното и най-изостаналото място в Европа. Ако искате да се върнем назад? Това е празник, който и ние обичаме", заяви Борисов.

Снимка: БГНЕС

Actualno.com
припомня, че един от най-важните моменти в Договора е в чл. 7, според който двете страни “ще разширяват и усъвършенстват транспортните връзки и комуникациите между тях, включително в рамките на регионалните инфраструктурни проекти“. Още преди Договорът да бъде одобрен и от двете страни, българският кабинет одобри и Меморандум за разбирателство между транспортните министерства на двете страни за развитието на железопътните връзки между София и Скопие.

На 2 август Борисов и Заев ще се поклонят заедно на гроба на Гоце Делчев

Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев ще се поклонят на гроба на Гоце Делчев на 2 август. Тогава в западната ни...

Без отговор остава в миналото нежеланието за нормални транспортни връзки между България и Скопие и фактът, че макар разстоянието София-Скопие да е 200 км, между двете столици няма железопътна връзка, а автомобилният път трудно би се вместил в средните европейски стандарти, отбелязва още БГНЕС.

С меморандума българската страна поема ангажимент за доизграждането на железопътната връзка по направлението София - Перник - Радомир - македонска граница до 2027 г. Македония от своя страна се ангажира да изгради жп направлението Крива паланка - Деве баир - българска граница до края на 2025 г.

Реализацията на проекта е свързана с осигуряването на финансиране за изграждането на линията на македонска територия, модернизацията на съществуващото трасе София-Гюешево, както и строителството на липсващия участък от 2.5 км от гара Гюешево до македонска граница. Всъщност политиката на отворени врати означава обикновените хора и стоките да могат бързо и безпрепятствено да се придвижват между двете държави. 

За сближаването на двата народа и излизането от вредното противопоставяне грижата ще има изпълнението на чл. 8 – за организиране „по взаимна договореност съвместни чествания на общи исторически събития и личности, насочени към укрепване на добросъседските отношения в духа на европейските ценности”.

Заев представи договора за добросъседство и увери, че той "прави щастливи и двете страни"

Това е договор, който прави щастливи и двете страни. Трябва да гледаме на чашата като полупълна, доста я гледахме полупразна. Това заяв...

Снимка: БГНЕС

От особено значение е и изпълнението на чл. 11 от договора. Той гласи:

1. Нито една от Договарящите се страни няма да предприема, подтиква и поддържа действия, насочени срещу другата страна, които имат неприятелски характер.

2. Нито една от Договарящите се страни няма да допуска нейната територия да бъде използвана срещу другата от организации и групи, които имат за цел извършването на подривни, сепаратистки и застрашаващи спокойствието и сигурността на другата Договаряща се страна действия.

3. Двете Договарящи се страни нямат и няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга.

4. Всяка от Договарящите се страни има право да защитава правата и интересите на своите граждани, на територията на другата страна, в съответствие с международното право.

Захариева за Договора: Надявам се македонските политици да бъдат национално отговорни

Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество с Македония, който ще подпишем днес, е едно добро начало. Това каза вицепреми...

5. Република Македония потвърждава, че нищо от нейната Конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на Република България, с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Македония.

Снимка: Facebook Бойко Борисов

6. Двете Договарящи се страни ще предприемат ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения.

Междувременно в късния следобед Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Македония Георге Иванов. След това е планирано да се види и с човека, който управляваше Македония повече от 10 г. и на когото държавата дължи положението, в което се намира – Никола Груевски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика