Мангъров си каза: В момента в КОВИД отделението му има 1 ваксиниран, всички други там не са

18427
Мангъров си каза: В момента в КОВИД отделението му има 1 ваксиниран, всички други там не са
Снимка: БГНЕС

"Горе-долу съотношението е каквото е за цялото във страната. Имаме ваксинирани, имаме и не. В момента имаме, ако не се лъжа, един, който е ваксиниран. Имахме ваксинирани, които починаха". Това каза доц. Атанас Мангъров, без да уточнява колко точно ваксинирани са починали, на каква възраст, имали ли са други заболявания и какви. Доц. Мангъров отговори на въпрос на bTV какво е съотношението на ваксинирани срещу коронавирус и неваксинирани в отделението, което той ръководи. Припомняме, че доц. Мангъров завежда КОВИД отделението на Инфекциозна болница в София, но не и интензивното отделение.

Последва нов въпрос към Мангъров: "Един ваксиниран и колко неваксинирани?" Отговорът: "Другите са неваксинирани. В момента са 30 и няколко, 33-ма".

Доцент Мангъров: Ваксинираните се разболяват и заразяват другите, преболедувалите - не

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров поведе шествие в София срещу Ковид мерките в страната. Протестиращите се обявиха и срещу задължител...

Може би да, така е – но когато човек тръгне да се ваксинира, той трябва да е наясно, че тези ваксини не са проучени както трябва, тяхното решение е дадено "под условие" и ние не можем да знаем какво ще се случи след години, обясни Мангъров.

Припомняме, че разрешението "под условие" значи следното - че са налице достатъчно убедителни данни за качеството, безопасността и ефикасността на ваксината. При това положение, компанията-производител ще продължи да предоставя резултати от основното изпитване, което продължава 2 години. Това изпитване и допълнителни проучвания ще предоставят информация за това колко дълго трае защитата, до колко добре ваксината предотвратява тежко протичащото заболяване COVID 19, до колко добре защитава имунокомпрометирани хора, деца и бременни жени и дали предотвратява асимптоматични случаи.

Малко по-рано в течение на разговора Мангъров каза и друго – че ако си за интензивното отделение, си "пътник". Той влезе и в сериозен спор с д-р Аспарух Илиев относно ваксините, след като д-р Илиев му напомни, че ваксината срещу морбили, срещу която Мангъров няма нищо против, е пусната официално в употреба след изпитание върху 2000 души, докато за ваксините срещу коронавируса изпитанията бяха в рамките на 70-80 000 и повече души. Който иска да се ваксинира, нека се ваксинира, повтори все пак няколко пъти Мангъров, но твърдо остана на позицията си, че за да говорим за добра ваксина, трябва да минат години т.е. ефектите от нея да се наблюдават с години.

Имаше и сериозен спор за информираното съгласие. Ако дойдете при мен за упойка, няма ли да трябва да имате информирано съгласие, попита д-р Борис Таблов. А д-р Илиев добави, че информираното съгласие означава пациентът да е запознат с показанията на препарата, който му се прилага, включително страничните ефекти - по листовка! Това не значи, че лекарят, извършващ манипулацията и производителят на препарата не носят никаква отговорност!

Маските намаляват риска от коронавирус - резултатите от най-голямото научно проучване в света досега

Когато се носят съвестно и по правилен начин (с покрити изцяло нос и уста), маските намаляват риска да се заразим с КОВИД-19. Заключени...

"Науката не е разсъждение. Науката е научен експеримент, в който се провежда тест и тестът вижда, че това има ефект", обобщи д-р Илиев. "Няма смисъл хората да умират, при положение, че има как да се предпазят", каза и д-р Таблов.

Пълният разговор на ВИДЕО МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

Д-р Аспарух Илиев: По българските медии обсъждането на пандемията е махленски спор

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com