Нинова обяви процедура за избор на нов председател на БСП (ВИДЕО)

8186
Нинова обяви процедура за избор на нов председател на БСП (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Стартиране на процедура за избор на нов председател на БСП - това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя уточни, че до месец-два процедурата можела да се направи и да се уточнят правилата, но изборът щял да бъде все едно се избира президент - пряко, от всички членове на партията.

Нинова изрично подчерта, че още не е председател в оставка на социалистите, защото първо трябва да се определят правилата за избор на нов председател. Тя обаче не потвърди, че Сергей Станишев е успял чрез преференция да стигне от номер 5 до номер 2 в червената листа.

Утре, 28 май, ще има Национален съвет на БСП, като Нинова подчерта, че отговорността трябва да е солидарна. Затова тя щяла да предложи да се проведат конференции по общини и да се направи анализ по места, в рамките на 1 месец. Освен това, да се проведат и областни съвети, като на тях да се решава и дали да се избере нов областен председател.

Нинова трябва да си подаде оставката, категоричен е Гергов

Корнелия Нинова трябва да си подаде оставката, ако е истински председател на партията. Това заяви пред ПИК TV председателят на пловдив...

На съвета ще има внесено и друго предложение - да се върне БСП в парламента и да се внесат промени в Антикорупционния закон и Закона за съдебната власт, да има контрол над дейността на главния прокурор. Нинова обаче отрече, че това е повлияло за загубата, като обясни как две седмици преди изборния ден социолозите им давали равен резултат в ГЕРБ, но "за две седмици се случило нещо" и трябвало да се анализира.

На въпрос дали сега БСП ще продължи да иска предсрочни избори, председателят на Столетницата каза, че партията си остава на същата позиция по политиките на управлението. Резултатът от изборите не само не легитимира настоящата власт - той е голяма червена точка, ниската избирателна активност е сигнал за всички ни, заяви лидерът на БСП.

Картината на изборите

Необходимо е време да се анализират изборните резултати спокойно и задълбочено, добави Нинова, която уточни, че не мисли, че БСП с националистическата си нотка е отблъснала традиционно леви избиратели.

Красимир Янков: Резултатите от тези избори са заради слабостта на БСП, а не на силата на ГЕРБ

"В БСП тълкуваме загубата си на евроизборите именно като загуба, но БСП може и да бъде първа политическа сила и го доказва в отделни ра...

Както изам.-председателя на БСП Георги Свиленски вчера (26 май), Нинова посочи като проблем ниската избирателна активност, която би трябвало да е поука за всички партии и защо хората не ги харесват. Всички взети заедно ще представляваме по-малко от 2 млн. души, добави тя, като каза, че този вот се дължи и на купените гласове.

Освен това, според лидера на БСП масово се твърдяло, че ядрото на БСП не било гласува, макар да не посочи кой го е твърдял. Освен това Нинова заяви, че БСП увеличава гласовете си спрямо предишните евроизбори - с около 30 000 гласа. Тя добави и, че БСП като социалистическа партия била на пето място от всички социалистически партии в Европа.

Чак след като изброи всичко това, Нинова призна, че БСП е загубила. Имало външни и вътрешни причини за това - външните били купеният и корпоративен вот, а вътрешните щели да се анализират.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика