НС измени и отложи незнайно докога влезлия вече в сила нов закон за горивата

4510
НС измени и отложи незнайно докога влезлия вече в сила нов закон за горивата
Снимка: БГНЕС

С отлагане от до 6 месеца от влизането в сила на закона на наредбата, с която се създава регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, де факто беше отложен т.нар. закон за горивата, заради който се стигна до изключителни спорове. С тази формулировка всъщност не е ясно за колко точно време се отлага влизането в сила на новия закон за горивата.

Трикът обаче тук е в съюза "до". Лидерът на НФСБ Валери Симеонов посочи, че написано "до" означава, че може да не са точно 6 месеца, а по-малко – и 6 дни, дори 6 часа. Затова той предложи изменение, с което твърдо да се посочи, че става въпрос за 6 месеца отлагане - да стане вместо "до", "след". Двигателят на закона в парламента Емил Димитров-Ревизоро, депутат от същата парламентарна група, а именно "Обединени патриоти", възрази срещу предложението на Симеонов, защото натоварва бранша с допълнителни разходи, защото вече легалните играчи си изкарали банкови гаранции заради предишния вид на закона, който влезе де факто в сила на 28 януари тази година. А депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов възрази, че всъщност така хем за срок от 6 месеца след 28 януари икономическият министър не може да издаде наредбата, хем след този срок може да я издаде когато си поиска – може и през 2029 година. Затова Симеонов се коригира – предложението му стана "да бъде издадена наредба в едномесечен срок, считано след 28 юли", но и това не беше прието.

На ниво "комисия" в парламента измислиха нов начин за отлагане на т.нар. закон за горивата

След близо 4 часа дебати парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции отхвърли предложението на правителството за отсро...

Междувременно депутатът от БСП Драгомир Стойнев пък поиска да се въведе срок от 2 месеца за влизане в сила и на наредбата, което не беше прието. Чак тогава се стигна до спор какво всъщност представлява този закон, който де факто си е в сила от 28 януари тази година. Депутатът от ДПС Рамадан Аталай пък подчерта изрично, че всички промени по самия закон са нередовни и де факто противоконституционни, защото могат да бъдат правени само със законопроект за изменение на съответния закон, а не както сега - с директни промени на текстове. И за да е пълна комедията, беше подложено на гласуване друго предложение на Стойнев и още двама от неговите колеги от БСП - Георги Гьоков и Иван Иванов, според което се искаше наредбата да влезе в сила от 1 май.

Преди началото на гласуването Емил Димитров-Ревизоро благодари на ДПС за предложението да няма гаранция от 20 000 лева на бензиностанция. След това изрично беше отменена т. 2 в чл. 11 на закона, с която се искаше обезпечение от 20 000 лева за всяка бензиностанция.

При самото гласуване обаче де факто се запази изискването да имаш 20 000 лева, за да търгуваш на дребно с горива – независимо дали като капитал или под формата на имущество. Освен това трябва да имаш капитал от 1 000 000 лева или имущество поне на тази стойност, за да търгуваш с горива на едро. Трябва да обезпечиш с 500 000 лева търговията на едро с нефт и нефтопродукти, както и съхраняването им извън данъчни складове. Нужна е и банкова гаранция от 20 000 лева за компаниите, пълнещи бутилки с втечнени нефтени газове извън данъчните складове и 100 000 лева за дистрибуция на бутилки с втечнени нефтени газове.

Регистрацията на бензиностанции по малки населени места ще е безплатна, каза обаче Ревизоро след гласуването, подчертавайки – всички легални обекти ще се вписват без банкова гаранция, визирайки това, че няма да има гаранция от 20 000 лева за . „Проблемът остава за едни обекти, които не са нито земеделски, нито вътрешни“, подчерта депутатът на „Обединени патриоти“. А лидерът на НФСБ Валери Симеонов намери как да се заяде с ДПС, че имало политически дух в искането им за гаранция от 20 000 лева.

Има официално внесени промени в т.нар. закон за горивата

Малките производители и търговци на горива са внесли промени в Народното събрание за изменение на Закона за горивата, който трябва да в...

Възприети бяха и предложенията на Минно-геоложката камара, която имаше остри критики към текстове в закона. Де факто не се пипат подземни обекти за зареждане, както и такива, обслужаващи строежи от първа, втора и трета категория.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Сериозен ръст на парите в хазната от "Лукойл", рядка проверка на наличностите в предприятието

Азербайджан е готов да доставя допълнителни количества природен газ за България

Доклад: Популярността на САЩ като глобална сила намалява в световен мащаб

Два сектора раздвижват пазара на труда през април

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

"Оптимизацията на бизнес процесите трябва да е лесна, проста и забавна", Серджо Калдериня, Lean Academy Португалия

Половината влакове няма да стигат до Централна гара София заради ремонт

Продължава поскъпването при наемите на офиси в София

КЕВР обяви докога битовите абонати ще получават ток на регулирани цени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика