Помогна ли държавата финансово на Гриша Ганчев да купи емблемата на ЦСКА?

56641
Помогна ли държавата финансово на Гриша Ганчев да купи емблемата на ЦСКА?
Снимка: БГНЕС

Девет областни дирекции на МВР получиха 341 нови служебни автомобила. От тях 51 са марка VW Tiguan, а 290 са Great Wall Hover и са финансирани по проект на ЕС "Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници" (проектът е част от средствата за спешно подпомагане в размер на 160 млн. евро, които ЕС ни отпусна за справяне с мигрантския натиск). Цената на един Great Wall Hover варира според екстрите, като има калкулатор на сайта на автомобилната компания, но цялата сделка едва ли е под 8-10 млн. лева. А новината се появи в публичното пространство на 7 октомври (неделя).

На 9 октомври спортната общественост беше развълнувана от новината, че дружеството "Ред енимълс" ЕООД, зад което стои собственикът на ЦСКА-София Гриша Ганчев, е платило активите на фалиралия ПФК ЦСКА АД. Вчера беше и крайният срок, в който трябваше да се преведат 8-те милиона лева, с които фирмата спечели търга.

МВР купува джипове на едро от свързана с Гриша Ганчев компания

290 джипа ще закупи МВР от една доста неизвестна за широката общественост автомобилна компания - "Българска автомобилна индустрия" ЕАД ...

На пръв поглед между двете новини няма нищо общо. Това може би щеше да е така, ако автомобилите не бяха закупени от "Българска автомобилна индустрия", победител в обществена поръчка при още 12 конкуренти.

Всъщност, макар и Гриша Ганчев да не участва директно в "Българска автомобилна индустрия" (БАИ), всички връзки сочат към него.

Едноличен собственик на "Българска автомобилна компания" е Андон Димитров, който участва в управлението на ЦСКА-София и "Централна автогара" и до 2015 г. е бил в управата на "Литекс моторс". През юли 2015 г. "Литекс моторс" прехвърля целия имот в Баховица (земя и сгради) на дружеството "Торинекс" за сумата 11.4 млн. лева. Десет дни по-късно следва ново прехвърляне за почти същата сума – този път от "Торинекс" към компанията "Ловеч моторс", която от средата на февруари се казва "Българска автомобилна индустрия".

Причината за прехвърлянията са започналите дела за разваляне на прихващанията от синдиците на КТБ. Компанията е сред 20-те най-големи длъжника на КТБ и има цесии за общо близо 77 млн. лв. с 57 различни депозанти в банката. Ако съдът обяви сделките за недействителни, КТБ ще може да тръгне да си събира вземанията от "Литекс моторс", включително и чрез продажба на завода, но когато той вече е сменил няколко собственика, това ще е трудна задача.

Емблемата на ЦСКА е в ръцете на Гриша Ганчев!

Сагата около емблемата и активите на фалиралото дружество "ПФК ЦСКА АД" е пред своя край, или поне така изглежда. Днес, 11.10.2018г., о...

Да се върнем обаче закупените автомобили. Според сайта на МВР и този на Great Wall автомобилите са доставени по проект по Фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС "Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници". На запитване на репортер на Actualno.com до пресцентъра на МВР дали е проведен търг, ни беше обяснено, че "всичко е казано в съобщението на сайта".

Случайностите не спират

Търгът за активите на фалиралия клуб се състоя през май. В него участваха още членът на управителния съвет на "ЦСКА 1948" Никола Газдов, както и две фирми - "Интегрис лаб" ООД и "Еко депозит сълюшънс" ЕООД.

Предложената сума от "Ред енимълс" беше почти пет пъти над тази, на която бяха оценени активите - 1 646 325 лева. В пакета най-голяма тежест имат три емблеми на ЦСКА на стойност 971 705 лева, както и няколко имота край морето и в Панчарево, които са оценени на 490 410 лева.

Развоят около казуса с търга за активите на фалиралия ПФК ЦСКА АД предизвика огромно вълнение и напрежение сред привържениците на клуба, които бяха в очакване дали сумата ще бъде платена тази седмица - именно в седмицата, в която бяха доставени автомобилите на вътрешното ведомство.

"Литекс моторс" фалира

Единственият български автомобилен производител у нас фалира на шестата година от откриването на завода в ловешкото село Баховица. От ...

От платените от Ганчев вчера пари над 4,5 млн. лева отиват към НАП. Още 3 млн. лева се разпределят между кредитори, голяма част от които са бивши футболисти и треньори на ЦСКА, като те получават пълната сума от признатите си вземания. Остава въпросът обаче дали в крайна сметка парите, с които беше узаконено "истинското ЦСКА", не дойдоха от ЕС т.е. от джоба на всички европейски данъкоплатци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Звезда на Берое се размина с 15-годишна присъда за сексуално насилие

ЦСКА 1948 заменя отиващия в Левски вратар със страж на ЦСКА

Първата дама в Изпълкома на БФС разкри какво ще стори за развитието на женския футбол

"Вярвам, че Георги Иванов ще поведе българския футбол към развитие и успехи"

Костов: Предимството на Левски пред Славия е публиката! Защо да се притеснявам? (ВИДЕО)

ЦСКА плати 3 млн. лева и погаси дълга си към НАП

Каранга: Бих викнал Десподов и Бодуров в ЦСКА, преди да заспя си мисля за мачовете с Левски

Ветеран от Пирин се закани на лидерите в Първа лига и разкри бъдещ трансфер на ЦСКА

Ботев Пловдив вдигна на крака голмайстор за мача с Черно море

Локомотив Пловдив разкарва ненужен халф със само 1 мач

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ