Путин към Иванов: Писмеността дойде в Русия от македонската земя, Захариева контрира

26658
Путин към Иванов: Писмеността дойде в Русия от македонската земя, Захариева контрира
Снимка: БГНЕС

"Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георге Иванов с думите: "Писмеността дойде при нас от македонската земя." Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец".

Това пише във своя Facebook профил външният ни министър и вицепремиер Екатерина Захариева по повод днешните изказвания на държавните глави на Русия и Македония.

Припомняме, че по-рано македонският президент Георге Иванов бе на посещение в Москва. Той заедно с руския лидер Владимир Путин обсъдиха по-нататъшното развитие на двустранните отношения и обмениха мнения по актуални теми - преди всичко за ситуацията на Балканите.

"Днес в Русия е тържествен ден - Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя. Искам да ви поздравя с тази награда". Това заяви Путин на македонския си колега Георге Иванов при срещата им в Кремъл. Информацията съобщи официалният сайт на държавния глава на Руската федерация.

Изявлението на руския президент е доста изненадващо. Досега той винаги е подчертавал, че България е дала на Русия азбуката. През 2015 година Владимир Путин заяви: "Ние имаме много общи неща с България. Близки сме по род, език, култура, ценности, традиции. Ние сме им дали свобода, те са ни дали азбука", припомня още телевизия Канал 3.

Захариева обсъди с Могерини и Хан ситуацията в Македония

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна днес в Брюксел с В...

От своя страна Георге Иванов отбеляза, че за него е голяма чест да бъде в Кремъл в този ден. "Както казахте, символиката на тази визита е наистина голяма. Днес почитаме паметта на всеславянските просветители и свети братя Кирил и Методий, които са наши духовни учители", заявява Иванов.

По повод изказванията на Путин и Иванов, Захариева прави няколко уточнения:

"Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността", пише външният ни министър.

"На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: Българите пренесоха книжната грамотност в Русия.

Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи", отбелязва Захариева.

Македонският президент ще се срещне с Путин

Македонският президент пристига на двудневно посещение в Москва. Днес руският патриарх Кирил ще му връчи наградата за 2016 година, коя...

"Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута. Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди.

Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов:

Че и ний сме дали нещо на светът/ и на вси словене книга да четат", завършва Екатерина Захариева.

Македонският президент Георге Иванов беше в Москва, за да получи наградата на фондацията "Единство на православните народи" на името на покойния патриарх Алексий ІІ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика