Руска медия се чуди: Защо американците напускат Сирия сега?

8045
Руска медия се чуди: Защо американците напускат Сирия сега?
Снимка: Getty images/Guliver

Една от най-шумните интервенции в историята на американската армия безславно приключва, коментира новината на деня вестник „Взгляд“, цитиран от агенция"Фокус". Доналд Тръмп обяви, че САЩ са победили „Ислямска държава“ и издаде заповед американските военни да напуснат Сирия. Каква е причината да вземе това решение именно сега и защо тази стъпка може да се свърже с продажбата на Турция на руските комплекси С-400?

Американците са в Сирия вече четири години. И макар че броят им не надхвърля 2000 души, самият факт, че в страната има военни от САЩ, вече оказва сериозно въздействие върху сирийския конфликт и неговото урегулиране. Когато настъпи моментът да се определя бъдещето на Сирия, позицията на САЩ ще се вземе под внимание. Така няма да се даде на руснаците да бъдат пълновластни господари на ситуацията.

Русия коментира решението на САЩ за изтегляне на американските войски от Сирия

Решението на Съединените щати да изтеглят войските си от Сирия създава добра перспектива за политическо уреждане в тази арабска държава...

Затова и американците оставаха в северно-източна Сирия, в районите, населени с кюрди, и в нейния юг, където е базата им, Ет Танф. След като бяха разгромени основните сили на ИД формален повод да продължат да са в страната за американците вече нямаше.

САЩ напускат Сирия. А това означава, че напускат и сирийската игра. Ясно е, че тя отдавна беше проиграна. Това стана ясно още в 2015-та, след като започна руската операция. Ясно е, че така Тръмп изпълнява още едно свое предизборно обещание.

И все пак защо именно сега?

Защото на САЩ съвсем не им е до Сирия. В играта влиза целия Близък изток. Вашингтон иска да спре спада на влиянието си в региона и евакуацията от Сирия може би е най-лекият и безболезнен път към изпълнение на това желание.

Лек, защото няма никаква военна и геополитическа логика 2000 американци да стоят в страната, която се завръща под контрола на Асад. Там вече има други играчи. Русия и Иран няма да се откажат да подкрепят Дамаск. Турция, тръгвайки на споразумение с тях, става трета страна в сирийското урегулиране – и за САЩ просто няма място. Теоретично те биха могли да играят заедно с Турция, но отношенията между двете страни катастрофално се влошават в последните години.

САЩ ще изтеглят войските си от Сирия

САЩ изтеглят войските си от Сирия. Американските власти заявиха, че изтегляне на силите e в ход, след като президентът написа в социалн...

За това си има цяла поредица от причини. И една от най-важните е, че в Сирия американците поддържат кюрдите, които пък турците смятат като постоянна заплаха за сигурността на своята държава. Колкото повече остават, толкова повече биха вредили американците и на без това лошите си отношения с Турция. А да изгубят нея би означавало съвсем да влошат и без това влошените си позиции в региона.

Тъй че друг избор не им остава

Ердоган се опитва да подобри връзките си с Русия. На фона на многобройните разногласия със САЩ, това звучи особено благоприятно. САЩ се бяха замесили в опита за преврат в Анкара, САЩ не предадоха на Турция Гюлен, главният враг на Ердоган, САЩ поддържат в Сирия кюрдите, врагове на Турция.

А Турция е доста важна за всички ключови играчи в света, тъй че с нея няма как само да се поскараш просто. САЩ категорично не могат да си позволят окончателно да „изгубят Турция“. В Близкия изток те вече нямат стопроцентов съюзник (Израел не влиза в сметката), а влиянието на Русия там расте все повече. Саудитска Арабия все по-дейно се сближава с Москва, а след случая Хашоги и твърде двусмислените отношения между Вашингтон и Риад стават все по-тънки. В тези условия за Тръмп просто няма друг изход освен ад се опита да се сдобри с Ердоган. Така сирийската тема се оказва най-лесният вариант за подобно решение.

Eрдоган вдигна мизата срещу кюрдите в контролираната от САЩ зона в Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вдигна нивото на заплахите си за военна атака срещу контролираната от САЩ територия в Североизт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари