С какво "германската" Европа се различава от "френската"?

2347
С какво "германската" Европа се различава от "френската"?
Снимка: Pixabay

„Лидерът на германските християндемократи разкри своята визия за бъдещето на Европа. Оказа се, че „германската” Европа е различна от „френската”. Това пише в свой материал руското списание „Експерт“, съпоставяйки визиите на двете водещи държави за бъдещето на Европейския съюз.

Председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер (АКК) публикува програма за европейски реформи на управляващата партия в Германия. Няколко дни преди това френският президент Еманюел Макрон направи същото програмно изявление, в което описва как вижда бъдещето на обединена Европа.

„Европейският централизъм, европейската държавност, комунитаризация на дълга, европеизацията на социалните системи и минималната работна заплата са грешен подход“, пише Крамп-Карренбауер в статия, публикувана под заглавие „Да поставим Европа на правилния път“.

Курц: Много от предложенията на Макрон за реформа на ЕС са утопични

Миналата седмица Еманюел Макрон представи своето виждане за реформа на Европейския съюз за обсъждане. Австрийският канцлер Себастиан Ку...

Лидерът на ХДС, който замени Ангела Меркел през декември 2018 г., е съгласна с френския президент, че „Европа трябва да бъде по-силна“, но не вярва, че това ще бъде постигнато чрез създаване на допълнителни европейски организации и институции, нито чрез изземване на властта на националните правителства от Брюксел.

Призовавайки за „Европейско Възраждане“, Макрон предложи формиране на нови институции и да проведе общоевропейска конференция за преформатиране на континенталните политически структури. Лидерът на Петата република предложи да се въведе европейска минимална работна заплата и да се създаде европейска банка за борба с изменението на климата.

Вместо да защитава „дефектното състояние на днешния Европейски съюз от обвиненията на популистите", според АКК Европа се нуждае от стратегия, която да комбинира националните и европейските подходи.

За да остане Европа силна и обединена, „дейностите на европейските организации не могат да претендират за морално превъзходство над усилията и дейностите на националните правителства", смята германският политик.

„Нова Европа не може да бъде създадена без национални държави. Те дават демократична легитимност и идентичност. Членовете на ЕС формулират и обединяват своите национални интереси на европейско равнище. Това дава на европейците значителна тежест на международната сцена", пише лидерът на германските християндемократи.

Предложенията на Макрон са кух патос, смята предприемачът Ивайло Пенчев

"Манифестът на Макрон ми звучи като едно творение от времето на комсомолството и партийството. 800 думи, които са 90% лишени от съдържа...

Ясно е, че АКК разстрои Макрон и французите, като заяви, че за да подобри спешно външната си политика, ЕС трябва да има постоянно място в Съвета за сигурност на ООН и да опразни втората сграда на Европейския парламент в Страсбург. Париж отхвърли и двете идеи.

Като цяло, тя се съгласява с френския президент по въпроси, свързани с миграцията и изменението на климата. Наследницата на Меркел подкрепя акцента на Макрон върху засилването на сигурността на външните граници на ЕС и призовава Европейската агенция за гранична охрана (Фронтекс) да получи ролята на „гранична полиция“.

Според АКК исканията на мигрантите за статут на бежанци и убежище трябва да бъдат проверявани на границите на Шенгенската зона. ЕС трябва да създаде електронна система за влизане и излизане от обединена Европа, уверена е тя.

Председателят на ХДС вярва, че Европа трябва да стане лидер в борбата срещу изменението на климата. За тази цел е необходимо да се сключи европейски договор за опазване на климата. Освен това всички европейски държави трябва да участват в него.

Говорейки за отношенията между Берлин и Париж, може спокойно да се каже, че различните визии за бъдещето на Стария свят от френския лидер и най-вероятния следващ канцлер на Германия само увеличават и без това тежкия багаж на различията, заключава руската медия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа