Шофьорските курсове - защо има протести и разделение при автоинструкторите? (ВИДЕО)

7352

С едноминутно мълчание, запалени свещи и ковчег започна националния протест на автоинструкторите срещу предложените нови правила за провеждане на шофьорските курсове. Промените предвиждат пълна електронизация на обучителния и изпитния процес; изискване всички автоинструктури да са на трудов договор, а автошколите да се регистрират като търговски дружества. Независимите автоинструктури обаче не са съгласни с новите регулации.

"Защо трябва да ме карат мен да работя на трудов договор, когато Конституцията ми дава право да работя както си искам. Тук идеята е да се въведе една още по-голяма корупционна схема, за да може 1-2 фирми, свързани с електронните доставки на компоненти за изпити да се облагодетелстват", това заяви Тодор Тодоров, автоинструктор от Перник с 43 години трудов стаж.

Мнението му беше подкрепено и от негов колега от Казанлък.

"Според мен некомпетентни хора се опитват да наложат на един огромен сектор правила, които не са от тяхната компетенция. Изисквания, които с абсолютно нищо не биха подобрили работата в бранша, а само биха го утежнили и то много."

Йонко Иванов, който е председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, категорично отхвърля новите мерки.

"Прокарват 2 наредби с лобистки текстове, на база, на които корупционните практики ще се увеличат, карат ни разрешителното за дейност да се взима от още 4 институции, да бъдем търговски обекти, автомобилите да бъдат на учебните центрове, хората да не могат да бъдат назначавани на граждански договор. Ако имаме нарушение с отнети точки да нямаме право да работим в продължение на 2 години и на финала е тази електронна система, която обърква и нас, и учениците, няма да допринесе с нищо, освен да има селфита и камери в автомобилите, които да смущават, и която ще донесе много пари на тези, които ще я вкарат."

Протестът беше подкрепен и от Съюза на българските автомобилисти.

"Погребват бранша реално, погребват този вид дейност. Ние искаме да падне този проект-наредба, за да падне тази заповед за увеличаване на часовете, с която ще бъде наложен този контрол. Ако те имат желанието и сега могат да контролират процеса, а не да се бъркат в правилата и в самото обучение."

Това е втори протест на автоинструкторите срещу предлаганите промени, след като през януари тази година над 400 учебни автомобила блокирала жълтите павета. Недоволството им е породено най-вече от планираното изискване центровете за обучение да бъдат превърнати в търговски дружества, на което условие много от автошколите няма да могат да отговорят.

Скандални практики и пари на ръка при записване за шофьорски курс (ВИДЕО)

От Асоциацията за квалификация на автомобилистите подкрепиха предвидените от ДАИ промени с аргумент, че те ще премахнат негативните пра...

От Регионална дирекция "Автомобилна администрация" обаче изтъкват, че новите промени ще увеличат качеството на автокурсовете и ще лимитират сивия сектор.

Не всички от бранша подкрепят протестите. Зад новите правила застанаха представители на различни транспортни сектори. От Асоциацията за квалификация на автомобилистите подкрепиха предвидените промени с аргумент, че те ще премахнат нелоялните практики. Председателят им Красимир Георгиев е категоричен, че много от фирмите са намерили вратички в закона, които ощетяват не само курсистите, но и държавата.

"Има 3 опорни точки, за да се вкара ред в този бранш. Това е собствеността на превозните средства, електронизацията и трудовите договори. От тези 3 неща ние няма да отстъпим, дори ако трябва да занимаваме Европа и ЕС с това нещо. Ние отдавна говорим, че нещата взимат опасна посока. Тези така наречени „работещи за себе си инструктори“ започнаха да се роят, като епидемия станаха. Почти няма курсист, който да не се е опарил и положението вече е много тежко."

Липсата на контрол в подобни автошколи създава проблем за ползвателите на услугите. Едно от опарените лица е младо момиче, чието лице и име ще запазим в тайна, за да гарантираме нейната анонимност и сигурност. През юни миналата година тя се записва на шофьорски курс в столична автошкола. Курсът обаче не протича според очакванията й.

"Преференциалната цена, която ми взе инструкторът беше 600 лева, документално не съм подписала нищо. Той искаше да му се плаща на ръка. Моят курс протече в една отмяна на часове."

Автоинструкторите видяха корупция в новата схема за обучение на шофьори

В предложенията на Министерствата на образованието и на траспорта за промени в часовете за обучение на шофьорите ясно прозира корупцион...

След като сменя инструктора и школата тя разбира, че документално не е изкарала нито един час в системата на ДАИ и не може да съди своя инструктор, защото няма платежни документи. 

Заради този и други подобни случаи автошколите, от Асоциацията за квалификация на автомобилистите заплашиха с контрапротест в защита на новите правила. Дали ще бъдат приети или отхвърлени планираните промени предстои да разберем.

Автор: Габриела Андреева

Подробностите, вижте във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com