Томислав Дончев: Победителят на изборите е един, въпреки всичко. Правителство без първия свършва зле

5405
Томислав Дончев: Победителят на изборите е един, въпреки всичко. Правителство без първия свършва зле
Снимка: БГНЕС

Победителят е един. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, визирайки парламентарните избори и представяйки анализа на партия ГЕРБ за отминалия на 4 април вот за 45-тото Народно събрание.

"Това е победа въпреки всичко, въпреки горещото политическо лято от миналата година, въпреки пандемията, въпреки социално-икономическата криза, въпреки опитите да бъде омаскарен изборният процес, въпреки агитацията в изборния ден", изброи Дончев. В контраст, бившият външен министър Даниел Митов обаче посочи, че според ОССЕ нямало проблеми в изборния процес.

Задава ли се чистка в ГЕРБ заради резултатите на изборите?

Менда Стоянова, Красимир Велчев, Пламен Нунев и Йорданка Фандъкова - това са хората, които вероятно ще загубят постовете си в Изпълните...

Той подчерта, че ГЕРБ ще предложи правителство, което би могло от ден първи да работи и да решава проблеми, както и да гони "амбициозните цели, които сме си поставили". "Персоналният му състав ще разберете скоро", уточни Дончев след въпрос дали предложението на ГЕРБ ще е Бойко Борисов да е премиер. По думите му, подкрепа от депутати на ГЕРБ за правителство с мандат на партията на Слави Трифонов означава отговорност за бъдещето на България. Дончев обаче каза, че от ГЕРБ не са водени разговори с "Има такъв народ" за правителство.

"Истината е, че българските граждани дадоха много сложна задача на политиците и се надявам всички да бъдат на ниво, за да може да бъде решена правилно", каза Дончев. Той уточни, че политиката не е песни и танци, а вземане на тежки решения, защото нито едно решение не очевидно правилно. "Не мога да приема да бъдат изметени 840 000 българи", каза още Дончев и прибави, че опитите "да бъде изметен" първия никога не са свършвали добре. "Много, много, много важно е България да има работещо правителство", подчерта вицепремиерът.

За Митов големият въпрос бил сега накъде ще върви България - ще пази ли евроатлантическите ценности или не? По думите му, "г-н Манфред Вебер (бел. ред. - председател на ЕНП) изрази учудване, че членове на ЕНП (бел. ред. - вероятно се има предвид "Демократична България") са готови да вкарат бившите комунисти във властта, а не да преговарят със сестринска партия". Митов смята и, че лидерът на партията-победител трябва да е кандидат за премиер.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов изтъкна като принос на управлението как "благодарение на контактите и авторитетата" на Бойко Борисов сме получили още ваксини. Припомняме обаче, че преди това стана ясно, че първоначално не сме поръчали полагащото ни се по квота количество.

"Справихме се и с втората вълна, и с първата", изброи още Ангелов, след като каза, че процентите с третата вълна спадали. Според него, непосредственото бъдеще е България да се справи с пандемията.

Ген. Атанас Атанасов: Слави Трифонов и неговата формация са на ход

Правителството, което си отива, претърпя пълен провал в отношенията си със Северна Македония. Слави Трифонов и неговата формация са на ...

Анализът на ГЕРБ за изборите

ГЕРБ печели 14-ти избори и пети поредни парламентарни избори, похвалиха се от партията. ГЕРБ има победа в 24 МИР, ДПС в 3, "Демократична България" в 2, "Има такъв народ" и БСП в по 1. От партията на Бойко Борисов се похвалиха с резултатите в Плевен, Добрич и Видин, като във Видин вече мандатите били 2, т.е. 1 повече.

Побеждаваме в 169 общини, добавиха в анализа от ГЕРБ. Според техния анализ, 70% от работещите дали гласа си за ГЕРБ, имало и тенденция пенсионерите да гласуват за партията. 42% от гласувалите за ГЕРБ са висшисти, а 52% са със средно образование, гласят още данните на партията на Бойко Борисов.

Още: Дончев де факто потвърди, че ще има промени в ГЕРБ, без да посочва имена

Дончев не изключи нищо за съдебната реформа и главния прокурор, обясни защо Борисов още не говори пред медиите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика