Тълкувателна декларация към Истанбулската конвенция - ключът към компромис?

3219
Тълкувателна декларация към Истанбулската конвенция - ключът към компромис?
Снимка: БГНЕС

Ще е полезно да се изготви една тълкувателна декларация към Истанбулската конвенция, за да успокои онези, които все още имат притеснения за нейното тълкуване. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева на Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция, организиран от председателя на парламента Цвета Караянчева.

Основна политика не само на ЕП, на ЕК, но и на Съвета на ЕС е зачитането на правата и свободите на гражданите. Правата на жените и противодействието на насилието са в основата на ценностната система на ЕС, към който ние доброволно сме се присъединили, коментира Цачева.

От църквата искат да анатемосат политиците заради Истанбулската конвенция

Министерският съвет, който е гласувал такова нещо, би следвало да бъде в забрана да посещава храмовете на Българската православна църкв...

Тя подчерта, че различното тълкуване е причината и за различните позиции в обществото ни по повод конвенцията и разясни: "Основното послание е държавите, които са се присъединили към нея, никой да не може да бъде насилван заради половата си принадлежност. През април 2016-та година България е подписала конвенцията, изрично е написано при подписването, че стои на дневен ред ратифициране на конвенцията".

"Джендър" - понятието, което предизвика сериозен дебат, на български няма пряк превод, превежда се като пол. Използването на този термин и последиците на национално ниво трябва да бъдат ясни, за да не се стига до спекулации, че се прави нещо скрито. Трябва да е ясно, че конвенцията се основата на предпоставката, че насилието над жени не може да бъде премахнето, без да наблегне на равноправието между мъже и жени", обясни Цачева.

Тя заяви, категорично, че в меморандума е написано, че понятието "пол" в рамките на това определение категорично не е предназначено да замести термините "мъж" и "жена". Като се има предвид честото насилие над жени, основано на пола, конвенцията внедрява политики - страните да предпиемат мерки за премахване на предразсъдъците, основани на идеята за малоценност на жената.

Конвенцията не задължава държавите да признаят трансексуалните лица. Не са на лице доказателства, че намерението на авторите е да установят нов статут на термина "бежанец". Няма задължение за признаване на "трети пол". Конституцията на Република България е категорична - няма възможност за признаване на еднополови бракове, заяви министърът на правосъдието.

Църквата на глупостта, с право изоставена от народа си

Вчера (22 януари) Светият Синод си направи труда да излезе с официална позиция срещу Истанбулската конвенция. Тя застрашавала европейск...

В дискусията се включи и омбудсманът Мая Манолова: "Имам ясна позиция и тя е за Истанбулската конвенция. Защитавах такава позиция и като депутат, припомням, че това бе до скоро и позиция на БСП. Нямам навика да си променям позициите. Убедена съм, че насилието над жени е огромен проблем за българското общество. Има 1 млн. български жени, жертви на домашно насилие. Предвид тази статистика не мога да се съглася с твърдението, че България има действащо законодателство, което да се бори с това. Това е очевидно от данните. Редица прояви над насилието не са криминализирани у нас - като преследването и психическия тормоз. В България липсват мерки и срещу домашноо насилие, в цялата страна са само общо 18 кризисните центрове, занимаващи се с проблема".

"Държавата е абдикирала от проблема. Има много мъже които пребиват жените си, а някои и ги убиват. Няма да подметем под килима отново срамовете си", отсече Манолова и заяви, че и тя призовава за разсяснителна декларация към документа.

Днес по време на дискусията бяха организирани два протеста - "за" и "против" Истанбулската конвенция.

Вижте нашите видеоорепортажи, отразяващи и двете демонстрации.

Имената на 23 жени, убити от мъже, бяха прожектирани върху сградата на парламента

Имената на 23 жени, убити от мъже в България, бяха прожектирани върху сградата на Парламента в София вчера вечерта, в рамките на акцият...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика