5 места, които да посетите при разходка в Източните Родопи

32244
5 места, които да посетите при разходка в Източните Родопи
Снимка: БГНЕС

Родопите са планина с душа, място, на което да изгубиш сърцето си и да намериш себе си, магия, оживяла приказка, история. Стотици са кътчетата, които трябва да посетите поне веднъж в живота си в Родопите, но има 5 много специални места, които ще ви очароват при разходка в Източните Родопи. Ще ви разкажем за тях, макар да сме сигурни, че магията на живия допир с Родопите не може да бъде заменена от словото.

Разходка в Източните Родопи – къде да отидем? 5 места, които да посетите

1. Язовир Студен кладенец

Сини води на язовира, стремящи се да докоснат синьото небе, оглеждащо се в тях, а наоколо – зелен Рай. Няма как да пропуснете това място, тази вълшебно красива педя земя. Ще го откриете по средното течение на река Арда, на югоизток от град Кърджали. Чудесен за посещение през знойното лято, когато водите му носят усещане за свежест и разхлаждане. В третия по големина язовир у нас може да се насладите на риболов и водни спортове, а любителите на природата могат да имат щастието да срещнат великолепните розови пеликани или черните щъркели. Наистина вълшебна гледка, която дълго ще владее сетивата ви. Около язовира има места за отсядане за всеки вкус, така че при разходка в Източните Родопи може и да пренощувате там. В района има множество природни, културни, исторически, археологически забележителности, които ви очакват.

Град на 6 хилядолетия в Западните Родопи зарадва археолозите с впечатляващи находки (СНИМКИ)

2. Пещера Утробата

За планинарите и любителите на пещерите разходка в Източните Родопи може да предложи незабравимо изживяване. Препоръчваме горещо да посетите пещерата Утробата, за която се счита, че е използвана от траките в обреди в израз на култа им към Богинята майка. Името ѝ не е случайно, а произлиза от формата ѝ. Входът наподобява именно утроба в дъното на която е издигнат олтар. Пещерата ще откриете близо до Кърджали и село Илиница. Бъдете подготвени за изкачване по стръмни пътеки, пътят не е особено лек, но всяка стъпка към пещерата си заслужава усилията. От пещерата може да се насладите и на Родопските хребети и язовир Кърджали, които се виждат някъде там, долу, като на длан.

3. Перперикон

Този античен каменен комплекс, който е най-големият на Балканите и който не следва да пропускате да го посетите при разходка в Източните Родопи, е бил свещен скален град, крепост и столица при траките. Перперек е паметник на недвижимото културно наследство от национално значение. Това приказно място, изпълнено с история и култура ще откриете отново в района на град Кърджали – на 15 км. от града. Перперек е част от Стоте национални туристически обекта в България и времето, прекарано там, ще ви погълне изцяло и потопи в гледки и история, които си заслужават всяка отделена минута.

Знаете ли къде се събират Рила, Пирин и Родопи?

4. Каменните гъби

Близо до Кърджали и село Бели пласт, на самия главния път Кърджали – Хасково може да се насладите на огромни каменни гъби, които са сякаш поникнали от земята. Природният скален феномен е удивителен с приликата си с истински гъби, но с гигантски размери от 2.5-3 метра и определено е едно от местата, които задължително трябва да посетите при разходка в Източните Родопи. Интересна легенда разказва за появата на каменните гъби и макар да знаем за органичната причина за „поникването“ им ще ви я спестим, защото красотата на мястото и легендата са по-интересни и вдъхновяващи. Не пропускайте скалните гъби, когато сте на разходка в Източните Родопи.

5. Крепост Моняк

Самият факт, че това е една от най-високо разположените средновековни крепости в Родопите красноречиво сочи защо не трябва да пропускате това вълшебно историческо място при разходка в Източните Родопи. Подгответе се за стръмни пътеки и трудно изкачване, но и за спиращи дъха гледки, които ще останат запечатани в сърцата ви, към язовирите, реките Арда и Върбица и приказната планина. Крепостта, която датира от 12-13 век, ще откриете близо до село Широко поле и само на 4 км. от Кърджали. Може да отседнете в града. Така ще имате повече време да се насладите на Източните Родопи и да разгледате всички приказни кътчета, които далеч не са само 5 и които заслужават да бъдат посетени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия