Знаете ли къде се събират Рила, Пирин и Родопи?

128623
Знаете ли къде се събират Рила, Пирин и Родопи?
Снимка: БГНЕС

На малката територия на България са разположени няколко планини: високата Рила, красивият Пирин, обширните и гостоприемни Родопи, дългата Стара планина, прекосяваща цялата страна, богатите на интересен растителен и животински свят Странджа и Сакар и още няколко по-малки, но не по-малко привлекателни планински масиви.

Три от най-величествените планини (Рила, Пирин и Родопите) се събират на едно място. Знаете ли кое е то?

Разложката котловина

Котловината се простира в горното поречие на река Места, между планините Пирин на югозапад и юг, Родопите на изток и Рила на север. Дължината й достига до 21 км, а средната ширина е 12 км. Средната надморска височина на котловинното дъно е 940 м. В североизточната част на Разложката котловина се намира Белишкото поле, което е част от нея.

Западната част на котловината е равна, а източната е хълмиста. Тук има и топли минерални извори - при Добринище, Баня и Елешница.

В котловината и по нейната периферия с оградните планини са разположени 5 града: Банско, Белица, Якоруда, Разлог, Добринище и 8 села: Баня, Бачево, Годлево, Горно Краище, Горно Драглище, Долно Драглище, Елешница и Краище.

Знаете ли в коя планина се намира Боровец?

Разлог - между три планини

Разположен между планините Рила, Пирин и Родопите, Разлог е съчетание от модерни ваканционни комплекси, съхранени традиции и красива природа. Градът се намира в центъра на Разложката котловина до град Банско, Добринище, Белица и Якоруда. Населението му наброява 12 хиляди жители.

Траките наричат селището Мехомия. Легендата разказва, че в далечното минало на това място тракийски пълководец извоюва победа над противника си. В чест на тази победа нарича селището “Мое Мия”, което от тракийски означава “моя победа”. Земите на днешен Разлог преминават в пределите на българската държава през 847 г. при хан Пресиян. Името Разлог се споменава за първи път в харта от 1019 г., издадена от византийския император Василий Втори. 
След подписването на Берлинския договор Разлог остава под османско владичество. Населението участва активно в борбата за независимост. Най-бурните събития по време на Кресненско-Разложкото и Илинденско-Преображенското въстание се развиват именно тук.
Градът е освободен от османско иго през 1912 г., а официално от 1925 г. носи името Разлог от името на котловината, в която е разположен.

Днес градчето привлича туристи с планинския въздух, великолепната природа, многобройните фонтани в града, автентичните вкусни гозби.
Ако дойдете в Разлог по време на Нова Година ще наблюдавате шествието на традиционните кукери. С танци те гонят злото и носят здраве и късмет на всички.
В Разлог се провеждат различни събития през цялата година: фестивал на мъжките певчески групи и индивидуални изпълнители, Музикален фестивал, Рок Разлог, национален турнир “Танцов свят” и др.   

Знаете ли какво е славянското име на Стара планина?

Село Баня - Минералната столица на Българска Македония

Село Баня е разположена в центъра на Разложката котловина, в планинската й част, на 801 м надморска височина между Пирин, Рила и Родопите. Наричат селото “Минералната столица на Българска Македония”.

В селото бликат 72 минерални извори, което съставлява около една трета от общия брой извори в Югозападна България. Лековитите води могат да се използват за пиене и за лекуване на различни болести на опорно-двигателната и нервната система, както и при стрес и метаболитни разстройства.

Селото е популярно с лековитите си води още от османската епоха. В центъра на Баня има запазена старинна баня, гордостта на местните жители. Предполага се, че е построена през 16 или 17 в.
Баня е и родното място на “Патриарха на българските учители и книжовници” Неофит Рилски. Той е роден през 1793 г. със светското име Никола в семейство на учители и заможни търговци. Неофит Рилски е автор на редица учебници. Преподава в Копривщица, Габрово и др. места. Известен е с първия успешен превод на Новия завет на новобългарски език, а през 1836 г. създава първия български глобус. Умира през 1881 г. в Рилския манастир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com