Антон Пенев, Astral Holidays: Има голям ръст на резервациите за празнуване на Нова година в чужбина

110253
Антон Пенев, Astral Holidays: Има голям ръст на резервациите за празнуване на Нова година в чужбина

Actualno.com разговаря с Антон Пенев, маркетинг мениджър в Astral Holidays, за това какви са нагласите на българите за пътуване по време на наближаващите празници.

Г-н Пенев, Коледните и Новогодишните празници наближават. Използва ли българинът тези поводи за пътувания или предпочита да прекара почивните дни вкъщи?

За Коледа пътуванията са доста малко, предвид, че е един от най-големите семейни празници. Българинът предпочита да го прекара със семейството си или при роднини, където да се потопи в домашния уют. За новогодишните празници ситуацията е коренно различна – това е много желан повод за пътувания както в България, така и в чужбина. Резервациите са в разгара си и който иска да пътува, трябва да побърза.

България е четвърта в Европа по темп на развитие на зимния туризъм

България е на 4-то място по темп на развитие на зимния туризъм в Европа, заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката с рес...

Родните или чуждите дестинации са по-популярни за празниците тази година?

Чисто статистически, по-голяма е частта на тези, които ще почиват в България, но немалко са и онези, които ще посрещат в чужбина. Разбира се, това е свързано преди всичко с финансовите възможности на клиентите, с начина на празнуване и др.

Забелязвате ли промяна на тенденциите спрямо миналата година – например повече хора да са предпочели да посрещнат празника зад граница?

Тази година резервациите за Нова Година в чужбина започнаха от рано и смело мога да твърдя, че има съществен ръст спрямо миналата година, поне към днешна дата. Предвид нестихващия интерес и програмите, които са на пазара, можем да говорим за една стабилна тенденция, при която празнуващите зад граница да отбележат един значителен ръст.

Кои са най-предпочитаните варианти що се отнася до екскурзиите в чужбина? Защо, според Вас, именно те се избират най-много?

Рекордни приходи от туризъм у нас

Рекордни приходи отчита туризмът у нас. Туристическият отрасъл е донесъл 3 млрд. евро за цялата текуща година. За това съобщи Румен...

Както споделих пред една друга медия, българинът предпочита доказани във времето дестинации, които предоставят чудесни възможности за посрещане на Новогодишните празници. Аз лично бих поставил акцент на места като Анталия (Турция), Дубай, Малта, Дубровник (Хърватска), Тунис, Сърбия, но не бива да забравяме и за  Испания, Турция (Истанбул, Кушадасъ, Мармарис и Бодрум), Гърция и Македония. Разбира се, за по-екзотично настроените можем да споменем Тайланд, остров Бали и Куба.

Преди време се появиха данни, че се увеличават българите, които избират круизите за своята почивка. Вярно ли е това или круизът все още е скъпо удоволствие за нас?

Круизите стават все по-достъпни и е истина, че доста българи се възползваха и ги избраха за своя вид почивка. Хубавото при тях, че може да видите максимално много държави за един кратък период от време (1 седмица). Изпълняват се с много луксозни лайнери, които на борда предлагат всевъзможни атракции.

Какви са очакванията Ви за развитието на туризма през идната 2014 г.?

Очакванията ни като цяло са положителни и в трите посоки - чужденци в България, българи в България и българи в чужбина. Склонни сме да вярваме, че 2014-та ще бъде ползотворна година за българския туризъм, с един стабилен ръст около 5%. Но за да се случи това, трябва много труд. Хубаво би било да имаме една стабилна политическа ситуация - тя в момента липсва, което пък рано или късно ще се отрази на сектора. Би било добре да имаме едни коренно различни политики от страна на ресорното министерство, но в момента това са неща, които остават с пожелателен характер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия