Австрийският парк, който потъва под вода за няколко месеца (ВИДЕО+СНИМКИ)

95417
Австрийският парк, който потъва под вода за няколко месеца (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: iStock/Guliver

Зеленото езеро се намира в пределите на община Щирия, Австрия. То е заобиколено от гориста местност в полите на планина Хохшваб. Името му произлиза от тюркоазените води, спускащите се от планината при топенето на снеговете.

Интересното при това езеро е, че то съществува само за няколко месеца през годината. В останалото време, когато водите му  достигат максимална дълбочина от 2м., територията му се използва като обществен парк, обичан от хората като място за любуване на природата и разходки.

През “сухата” част от годината, мястото притежава всички характерни черти за един парк – алеи за разходка, красиви цветя, храстчета и тревисти полянки. Всичко това съществува до момента, в който топлата пролет започва да разтопява снеговете на Хохшваб и стичащите се потоци наводняват тази територия и я превръщат в красиво езеро. То достига максимална дълбочина от 12м. през средата на май и до края на юни, когато е най-красиво. Всичко се изгубва под кристалните  му води, които започват да намаляват през юли.

Прекрасният зелен цвят на езерото се дължи на потопените ливади и отраженията на дърветата от заобикалящата го гора. Температурата на водите му през целия период остава около 10 градуса. Къпането не е препоръчително, а дълбините му се обитават от няколко вида пъстърва. Основната дейност, която се  практикува тук, през този период, е гмуркането, като гледката от потопения парк е уникална. Гмуркането в Зеленото езеро се контролира, а хората, които желаят да разгледат потопения парк, трябва да разполагат със съответна карта. Хотел, разположен в близост до брега му, е единственото място, където можете да намерите пропуски за легално гмуркане. Подводната фотография е широко практикувано занимание в пределите на езерото.

Зеленото езеро е една от най-посещаваните забележителности в района около Трагьос. Това е ваканционно градче отстоящо на около 10 км. от езерото. Тук са изградени много пътеки за разходка, както и алеи за каране на велосипед, което превръща мястото в любима дестинация на австрийците през почивните им дни. Многобройните семейни вили, кръчми и хостели приютяват и обслужват целогодишно посетителите тук. През зимата околността предлага много възможности за практикуване на зимни спортове, изградени са и курорти, като по този начин градчето е превърнато в място, което се посещава постоянно от туристи.

Снимки: Getty Images/Guliver

Община Щирия се слави като “Зеленото сърце” на Австрия. Околната територия на Хохшваб пък предлага множество туристически пътеки и няколко национални парка, където хората могат да се любуват на красивата природа и прекрасните животински и растителни екземпляри. Интересен факт е, че водите от топящите се снегове на тази планина, осигуряват по-голямата част от питейната вода на австрийската столица Виена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Защо осем пътници от круиз, изоставени на остров, дни наред гонят кораба си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия