X
 
 
 

Драконовият мост в Любляна

67157 2
photo of Драконовият мост в Любляна

Още по темата

Драконът е символ на Любляна, който е изобразен върху герба на града символизирайки сила, смелост и величие. В исторически план, той се свързва с легендата за Свети Георги, който е покровител на църквата в замъка на града, построена през 15-ти век. Според някои обаче, драконът първоначално е замислен като декорация към герба, но по-късно става част от него и се превръща в символ на града.
Драконовият мост е построен в началото на 20-ти век над река Любляница. Като един от най-добрите примери за подсилен бетонен мост, днес той е защитен като технологичен паметник.

Конструкцията е издигната като част от мащабна реновация на града. Той е построен на мястото на стар дъбов мост известен като “Месарския мост”, който е открит през 1819г. и разрушен след серия земетресения през 1895г. Поради финансови съображения, общинските съветници са взели решение да финансират метода с подсилена бетонена технология, вместо по-скъпата и старомодна каменна конструкция. Новият мост е бил изграден по планове на виенска компания, базирани върху патент на австрийския инженер Йосиф Мелан. Строителството започва на 1-ви юли 1900г., а мостът е изцяло завършен през 1907г. Драконите са дело на архитекта Джорджо Занинович и са изработени в Австрия. След като е завършен, Драконовият мост е посветен на Франц Йосиф I.


Драконовият мост често е сочен като най-красивия  продукт на Виенския сецесион. Той е първият в Словения с асфалтова настилка, както и един от първите с подсилена бетонна конструкция в Европа. Технологията на строеж е била много популярна в САЩ и Германия, поради факта, че не са били необходими носещи колони. Здравите носещи железни арки са вградени в бетонната конструкция. По време на строежа му, носещото ядро били железни рамки, които след бетонирането останали част от носещата му конструкция. Мостът е известен с четирите си дракона  върху пиедестал – по един във всеки ъгъл. Като допълнение към декорацията има поставени още шестнадесет по-малки дракона.

Като част от герба и запазен символ на Любляна, драконите са изобразени върху много общински сгради. След Втората световна война те навлизат широко в рекламната индустрия и се изобразяват почти навсякъде – от етикети на бирени бутилки до част от името на компания за осветителни тела. Местните легенди разказват, че ако девствено момиче прекоси моста, то драконите ще поклатят опашките си. Поради страховитата си природа, жителите на града ги наричат “мащехи”.


 

Редактор:

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Манол Пейков: Иван Вазов би се зарадвал на тази кампания

Появата на „Под игото“ на шльокавица породи мног...