Драконовият мост в Любляна

98158
Драконовият мост в Любляна
Снимка: iStock/Guliver

Драконът е символ на Любляна, който е изобразен върху герба на града символизирайки сила, смелост и величие. В исторически план, той се свързва с легендата за Свети Георги, който е покровител на църквата в замъка на града, построена през 15-ти век. Според някои обаче, драконът първоначално е замислен като декорация към герба, но по-късно става част от него и се превръща в символ на града.

Драконовият мост е построен в началото на 20-ти век над река Любляница. Като един от най-добрите примери за подсилен бетонен мост, днес той е защитен като технологичен паметник.

Конструкцията е издигната като част от мащабна реновация на града. Той е построен на мястото на стар дъбов мост известен като "Месарския мост", който е открит през 1819 г. и разрушен след серия земетресения през 1895 г. Поради финансови съображения, общинските съветници са взели решение да финансират метода с подсилена бетонена технология, вместо по-скъпата и старомодна каменна конструкция. Новият мост е бил изграден по планове на виенска компания, базирани върху патент на австрийския инженер Йосиф Мелан. Строителството започва на 1-ви юли 1900г., а мостът е изцяло завършен през 1907г. Драконите са дело на архитекта Джорджо Занинович и са изработени в Австрия. След като е завършен, Драконовият мост е посветен на Франц Йосиф I.

Красивата Атина през погледа на един модерен обектив (СНИМКИ)

Атина е сред европейските столици, които със сигурност трябва да посетите поне веднъж в живота си. Родината на демокрацията, древен гра...

Драконовият мост често е сочен като най-красивия  продукт на Виенския сецесион. Той е първият в Словения с асфалтова настилка, както и един от първите с подсилена бетонна конструкция в Европа. Технологията на строеж е била много популярна в САЩ и Германия, поради факта, че не са били необходими носещи колони. Здравите носещи железни арки са вградени в бетонната конструкция. По време на строежа му, носещото ядро били железни рамки, които след бетонирането останали част от носещата му конструкция. Мостът е известен с четирите си дракона  върху пиедестал – по един във всеки ъгъл. Като допълнение към декорацията има поставени още шестнадесет по-малки дракона.

"Пиц Глория" - един впечатляващ ресторант на върха на планината (СНИМКИ)

На това приказно място, предлагащо безброй кулинарни изкушения е снимана съществена част от сцените за един от филмите за Джеймс Бонд п...

Като част от герба и запазен символ на Любляна, драконите са изобразени върху много общински сгради. След Втората световна война те навлизат широко в рекламната индустрия и се изобразяват почти навсякъде – от етикети на бирени бутилки до част от името на компания за осветителни тела. Местните легенди разказват, че ако девствено момиче прекоси моста, то драконите ще поклатят опашките си. Поради страховитата си природа, жителите на града ги наричат "мащехи".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия