Как да пътувате безопасно към морето?

2960
Как да пътувате безопасно към морето?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В сезона на отпуските и на фона на ограничения и мерки в  ЕС огромен процент от българите решиха да почиват по родното Черноморие. Това доведе до затруднено придвижване по магистралата за морето, множество катастрофи, задръствания и натоварен трафик. Въпреки всички предупреждения за ограничаване на скоростта, разумното шофиране все още е далеч от реалността, което налага да бъдете особено внимателни, за да стигнете невредими и безопасно до мястото, което сте избрали за почивката си.

Как да шофирате по-безопасно?

1. Изберете обиколни маршрути. Горещото време и натовареният трафик по магистралата, както и превишената скорост, правят магистралата опасно място това лято. По-сигурно, по-приятно и по-прохладно ще пътувате, избирайки обходен маршрут. Допълнително предимство е възможността да почивате на приятни места, да разгледате забележителности и любопитни кътчета от България, както и да се насладите на природата. Този тип обходни пътища обикновено имат дървета, които поддържат температурата по-ниска и пътуването е по-приятно и по-прохладно.

2. Намалете скоростта. Морето ще бъде там и след 10 минути. Не си заслужава риска да шофирате с по-висока скорост, за да стигнете по-бързо.

3. Проверете изправността на автомобила в лицензиран сервиз, преди да тръгнете.

4. Заредете достатъчно гориво. Ако попаднете в задръстване, горивото ще ви спаси от жегите и ще се насладите на прохладата от климатика в автомобила ви. Това е особено важно, ако пътувате с малки деца, които са особено податливи на топлинен удар, застрашаващ здравето и живота им.

5. Осигурете си качествен сън, преди да пътувате. Това ще изостри бдителността ви. Сънливостта е особено опасна зад волана.

6. Почивайте често. Избирайте прохладни места, крайпътни градини, чешми със студена вода. Избягвайте тежката храна и стимулиращите напитки по време на почивките. Хидратирайте тялото си с вода и при необходимост – чаша кафе.

7. Тръгнете много рано сутринта. Така ще избегнете интензивния трафик. 3 сутринта е идеално време за пътуване, което ще ви осигури нисък трафик, много време за лежерно шофиране и почивки по пътя.

Шофьорските грешки, които почти всеки допуска през лятото, а НЕ трябва

Не е тайна, че с времето шофьорите трупат опит, но и стават все по-безотговорни. Те смятат, че са достатъчно обиграни, за да си позволя...

Допълнителни съвети за безопасно шофиране:

- Спазвайте ограниченията на скоростта.

- Включвайте мигача достатъчно рано, преди да предприемете изпреварване особено на магистралата, където много метри се изминават за секунди.

- Спазвайте дистанция от другите автомобили. Колкото по-голяма дистанция спазвате, толкова по-малка е вероятността от сблъсък.

- Не изпреварвайте, ако нямате отлична видимост.

Шофиране в жегата: 5 съвета как да ви е хладно без климатик

Големите жеги обхванаха цялата страна и е голяма мъка да се пътува през деня без да имате. Експертите дадоха някои съвети на собствениц...

- Ако шофирате през нощта, прекарайте малко време навън, преди да запалите автомобила, за да се адаптират очите ви.

- При силен вятър внимавайте за хвърчащи предмети и боклуци, които могат да отнемат вниманието ви или видимостта и да са предпоставка за катастрофа.

- Поддържайте гумите си достатъчно твърди и в изрядно състояние. Меките гуми могат да доведат до сериозни пътни инциденти.

- Спазвайте правилата да не говорите по телефона, да не се разсейвате и да не пускате волана, за да отпиете от кафето си. Винаги дръжте волана с двете ръце. Това може да спаси живота ви при спукване на гума на пътя.

- Не шофирайте, ако не се чувствате добре. Психическо или физическо неразположение може да бъде изключително опасно по време на дълъг път.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Какво се случва с хвърлените монети във фонтана "Ди Треви" в Рим?

Топ 10 на най-посещаваните места в България от чуждите туристи (СНИМКИ)

Кои са 30-те най-атрактивни улици в света за 2024 година?

Защо Киото затвори за туристите улици в квартала на гейшите?

Защо туристите на този популярен остров не могат да напускат хотелите си днес?

Петте държави с най-добър баланс между работа и личен живот

Тази планина въвежда входна такса и ограничения за туристите

Най-влиятелните паспорти за 2024 година: Къде попада България?

4 бюджетни дестинации в Европа, които си заслужава да посетите

Евтина почивка през март: Къде да отидем? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com