Кои са 3-те задължителни неща през зимата в планината

9228
Кои са 3-те задължителни неща през зимата в планината
Снимка: iStock

Красивите гледки, неописуемите места, чистия въздух, спокойствието и тишината са само част плюсовете на разходка из планината. А това, че сте дошли през студените зимни месеци, може да бъде само във ваша полза, поради липсата на животни, които спят зимен сън и уютните хижи, в които можете да пиете по чаша греяно вино с компания. Разбира се, условията са малко по-тежки, времето е непредвидимо, дните са кратки, а и доста студени. Но не се тревожете, защото днес ще ви споделим за всичко, от което имате нужда, когато тръгнете на поход из планината през зимата.

Коя е най-добрата храна за поход в планината

1. Планирайте прехода 

Това правило е задължително! Добре е да имате ясно направен план, за да прецените колко време ще ви бъде необходимо, за да стигнете от началната до крайната си точка. Тук е много важно да проверите в колко часа залязва слънцето и да сте сигурни, че ще сте стигнали до края на маршрута си преди това. Запишете си и номерата на Планинската спасителна служба и се опитайте да запомните маршрута, който сте изминали. Освен да проверите в колко часа залязва слънцето.

преход

2. Подходящи дрехи 

Най-горният слой на облеклото ви задължително трябва да бъде водо и ветроустойчиво и да съдържа ламинирани мембрани. Следващият долен слой има задачата да задържа топлината на тялото и да играе ролята на изолация. При по-меки условия за тази функция може да се използва поларен суитшърт или пуловер, а при по-студено време – яке от гъши пух или синтетично яке. Щом става дума за бельо, при ходене на планина през зимата трябва да забравим за традиционното бельо, което носим в ежедневието си. В планината то само би задържало влага и следователно, ако се намокри, ще съхне много дълго време. Затова в планината за предпочитане е синтетичното бельо или такова от мерино вълна.

Планината не е за подценяване, особено през зимата

3. Неща от първа необходимост - храна, вода, аптечка

Уверете се, че тръгвате с достатъчно количество вода и че сте хидратирани през целия преход. Важно правило за храната по време на преход на планина през зимата е винаги да предвиждате повече, отколкото ви е необходимо. През зимата, когато е студено, тялото ни изгаря много повече калории отколкото лятото, така че трябва да сме добре запасени с храна, която ни носи необходимата енергия.

Ето как да оцелеете в планината

Аптечката е едно от онези неща, които задължително трябва да вземете със себе си с надеждата, че никога няма да ви се наложи да я използвате. Хубаво е при нужда да имате с какво да промиете и превържете рана или да направите компрес. Ако имате допълнително място в раницата, винаги могат да са от полза някои предмети за оцеляване като например въже, водоустойчиви клечки, карта или GPS навигация, телефон с резервна батерия, фенер и резервни батерии, както и подслон – палатка заедно със спален чувал.

Да сме на планина през зимата значи да се радваме на неописуеми красоти, но също така не трябва да забравяме да уважаваме майката природа и да сме наясно с опасностите и рисковете, които крие. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Заради свръхтуризма: Град поставя двуметрова ограда, за да блокира туристическите снимки

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com