Най-впечатляващите подводни забележителности

143226
Най-впечатляващите подводни забележителности
Ще си направим една малка екскурзия, но не по, а под вода

Идва лято и определено е време всеки да се замисли за тазгодишната си почивка. Ние ще ви откъснем за малко от стандартната идея за черноморския плаж и ще ви покажем кои са най-страхотните забележителности, които може да разгледате, но под вода. Само с 10 снимки ще ви покажем какви още чудеса крие океанското и морско дъно, освен любимите ни коралови рифове и шарени рибки.

Лагуната Трък

Лагуна трък се оказва разположена във вулканична долина в Микронезия, представляваща част от Каролинските острови. Ако винаги сте желали да се докоснете до миналото, то тук направо ще се сблъскате с него и с призраците, които го обитават. Днес това място е истински дълбоководен рай за водолази, в който имате възможност да разгледате потопените през Втората Световна война повече от 60 военни кораби и самолетоносачи. За съжаление, още при потапянето им е загинала по-голямата част от екипажа. Докато плувате из ширините ще се срещнете с части от противогази, чаши за класическото японско саке и... човешки останки. Корабите корозират много бързо и повечето от тях са се превърнали в коралови рифове. Лагуната Трък представлява истинско доказателство за разрушителната и опустошителна сила на войната.

Музеят Джейсън Тейлър в Канкун

За почитателите на музеите имаме приятна изненада. Представяме ви най-големия подводен музей в света, разположен в крайбрежието на курортния град Канкун, Мексико. Постоянната експозиция определено излиза извън клишетата на „сухите” галерии. Проектът „Тиха еволюция” на Джейсън Тейлър се посещава от обучени гмуркачи, които срещат над 400 скулптури. Произведенията всекидневно променят своя вид, тъй като са се превърнали в изкуствени рифове - дом за естествената флора и фауна на топлите води. Музеят на Тейлър – известен скулптор и инсталационист, демонстрира как съвременното изкуство интегрира околната среда в своя език и създава творби, в които активно съавторство има живата природа.

Изграждането на подводния парк Isla Mujeres стартира през ноември 2009 година върху 420 квадратни метра морско дъно в Карибско море. Първоначално проектът „Тиха еволюция” потапя 100 бетонни скулптури. На 26 ноември 2010 г. всички 400 отливки са заели своите места. Статуите са изработени от специален PН-неутрален и корозионно устойчив бетон. Общото им тегло е 120 тона и се намират на десет метра под морското равнище. Любопитна за редовните посетители е променливата им позиция по морското дъно, предизвикана от морските течения.

Порт Роял в Ямайка

Катастрофално земетресение разрушава част от града Порт Роял в Ямайка и превръща областта в рай за морските археолози. Някога познат като „Най-порочният град“, заради концентрацията на пирати, проститутки и ром, Порт Роял вече е известен поради друга причина, а именно, че „това е единственият потънал град в съвременната история“, според Дони Л. Хамилтън.

Страховитата история на Порт Роял започва сутринта на 7 юни, 1692 година, когато за броени минути земетресение праща 33 акра от града под водата – сгради, улици, къщи, а и обитателите на града. Днес подводните останки са на повече от 14 акра, а дълбочината на водата варира от няколко инча до 40 фута.

Подводната поща във Вантуату

Ако имате желанието да бъдете нестандартни, то забравете за класическите картички по пощата и заложете на подводни. Представяме ви първата в света подводна пощенска станция, която се намира във Вануату. Преди 23 години малкият архипелаг, намиращ се в южната част на Тихия океан, е бил обявен за рай на водолазите. Именно заради тях е направена и уникалната поща.

Станцията е от фибростъкло и е потопена на дълбочина три метра край остров Хайдауей. Обслужват я четирима служители във водолазни костюми. В магазините на сушата пък се продават водонепропускливи пощенски картички и резистентни на вода пощенски марки на цена от около 4 долара.

Пощата се намира в резерват сред корали и пасажи от многоцветни и тропически рибки.

Подводните пирамиди на Йонагуни

Йонагуни е най-западния населен остров на Япония и добива своята известност през 1987 година, когато водолази откриват край бреговете му загадъчни подводни каменни структури. И до днес учени водят дебати относно произхода им, но никой не знае със сигурност откъде и как са се появили на океанското дъно на дълбочина от 25 метра.

Според някои специалисти подводният монумент се оказва създаден изкуствено преди много години от неизвестна цивилизация, изчезнала от лицето на земята. Ако тази версия се потвърди, то паметникът Йонагуни ще промени радикално историята на човечеството. Откритите по каменните блокове следи от обработка и рязане доказват донякъде тази теория, но остава въпросът за тяхното датиране. Масаки Кимура, морски геолог, който е проучвал загадъчните пирамиди около Япония в продължение на 15 години, смята, че това място е на повече от 5000 години, но е било наводнено преди 2000 години по време на земетресение.

Други учени твърдят че те са много по-стари и тяхното потапяне под водата е настъпило в края на последната ледникова епоха - преди около 10 хиляди години.

Съществуват и вярвания, че паметникът Йонагуни е формиран естествено и е в резултат от тектонична активност, след което вече е модифициран от хората.

Русалките от Weeki Wachee Springs

Ако досега мислехте, че русалките са същества, породени от халюцинациите на моряците, то помислете отново, тъй като ще ви представим Weeki Wachee Springs – градът на русалките, намиращ се по крайбрежието на Флорида.

Локализиран на около час път от Тампа, Weeki Wachee е нещо повече от поредната точка на географската карта. Атракционният парк във Флорида е изграден изцяло под естествено езеро, където подводният му свят сякаш е излязъл от Андерсенова приказка. Хубавото е, че за да му се порадвате не ви е необходим сертификат за гмуркане или феноменални плувни умения, тъй като даже няма и да се налага да се мокрите. Докато се разхождате в големите тунели, около вас ще „кръжат” десетки красиви дами с трикотажни опашки, придружени от пъстроцветни рибки. Подводният театър обаче, не се изчерпва само с това. За почитателите на морското дъно, са построени цели замъци, обвити във водорасли и корали в преливащи цветове. Магическото местенце ще ви накара да погледнете на Ариел с други очи.

Първото шоу в подводния театър на Weeki Wachee Springs е било още през далечната 1947 година. Русалките изпълнили абсолютно синхронизирани балетни движения под водата, докато дишали през тайни въздушни дупки, скрити в пейзажа.

Алеята на потъналите кораби

Обхващаща 120 мили от Key Largo до Key West, тази интензивна програма за изграждане на изкуствени рифове, образувани от потънали в близост до Флорида през ранния 16-ти век испански кораби. Те допълват вече съществуващите в района плитки и изпълнени с риба естествени рифове. Дневниците за свободно гмуркане отбелязват главните обекти в тези места, като огромните сателитни чинии на дългия 524 фута военен кораб USS Vandenberg. Северно от Key Largo, близо до Маями, цял Боинг 727 потопен до Biscayne Bay през 1993, по-късно изчезва по време на тропическа буря и парчета от него биват открити през 2010.

Подводният мавзолей "Нептун мемориал риф"

Представяме ви първото гробище, което изисква сертификат PADI, за да можете да достигнете до него. Известно още като „Атлантис мемориал риф” и намиращо се край бреговете на Маями, Флорида, гробището се простира на 65 хил. квадратни метра на дъното на океана. Това се оказва най-големият изкуствено създаден риф, който е приютил над 125 хиляди кремирани останки, разположени сред различни скулптури и колони, чиито пазачи на входа са два огромни каменни лъва.

Археологически парк Бая, Италия

Благодарение на движенията на магмата и разместването на земните пластове, сега кварталът Бая, на 30 минути западно от Неапол, почива под около 5 до 15 метра вода. Тук може да изберете между екскурзия с шнорхел и гмуркане, за да разгледате някой от 8-те обекта. Сред тях са и Villa Protiro и Portus Julius, където можете да се насладите на черно-бели мозаечни подове, редки статуи и фрески, които се смесват с морските звезди и обитатели.

Петте най-скъпи имения в света

Предлагаме ви разходка из пет от най-скъпите имения в света и зелените им градини. Антила, Мумбай, Индия: 1 млрд. долара Земята в Мум...

Колите и Vaersenbaai,Curaçao

Гмуркачите знаят за оцветения в бонбонени краски остров Curaçao, благодарение на водния парк по южното му крайбрежие. Паркът предлага условия за лесни крайбрежни гмуркания, прозрачни дълбини и коралови заливи.. Неопитните могат да разгледат коралови рифове, а тези с опит могат да достигнат до 90 метра дълбочина, за да видят потопените коли. Класически автомобили от 40-те и 50-те години са изхвърлени във Vaersenbaai, съпроводени от кранове и други строителни екипировки, като един несполучлив опит за създаване на изкуствен риф. Но пък там където не са поникнали коралчета, хората се подвизават доста уютно - като да речем за снимка зад волана на ръждясал шевролет.

Надяваме се, че сте се насладили на нашата разходка не по вода, а под вода.

Редактор: Десислава Симова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия