По нашето море ли? Има такива места

13231
По нашето море ли? Има такива места
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Пясъчна коса, която се вие между реката и морето, скалисти брегове и огромни пропасти в синята вода, приглушени светлини, джаз и джин с много лед, черноморски сафрид, най-вкусните палачинки на света, баба, която гледа домати в градината си и ти подава два през оградата, смокинови дървета и домашна смокинова ракия, която трябва задължително да опитате, мокри лабрадори по плажа, уиндсърфинг, огромна свободна зона, чист плаж и фасовете в торбичката, моля! Едър пясък, капанчета със залепнали по тях ръчно правени сувенири, вили, слети с морската шир, и хора, които не приличат на традиционния БГ турист.

Всичко това е Синеморец, на няколко километра от най-югоизточната точка на континентална Европа - Резово. Елате тук и ще разберете какво означава на всяка крачка човек да си плаща за спокойствието!

Няма да ви занимавам със своята отпуска - ще ви разкажа обаче за едно място с непринудена атмосфера по Черноморието ни, където вечерите са толкова прости, а денят на плажа минава през онази позабравена, но неподправена връзка с природата сред тръстики, пясъчни лилии, кристална вода и скалисти брегове.

Идвайки в селището, имате безброй възможности за морски преживявания. Плажът на река Велека например е изключително симпатичен. Концесионерът е оставил няколко чадъра и шезлонга за цвят, които съответно са на цена от по 5 лева, но по-голямата част от пясъчната коса е свободна зона, така че ви остава единствено да съобразите гледката - дали към морето, дали към реката.

Уиндсърфинг, скайсърфинг, каяк по Велека и въздушна йога са само част от удоволствията, които може да си подарите и да уплътните времето за събиране на тен с нови познания.

Местим се на съседния плаж Бутамята, на който преобладава комерса, разбира се, в добрия смисъл на думата. Тук има страхотни барове, а какви пици правят в самото начало на плажа - уау! Трябва просто да ги опитате!

Чадър - 5 лева, шезлонг - 5 лева, плажна шатра - 40 лева, водно колело - 10 лева, свободна зона - колкото искате, плаж - чист! Ако все пак ви писне от вертикалната поза на пясъка, на две крачки посока към скалите започва природната зона "Силистар". Само се разходете натам и в никакъв случай не забравяйте фотоапарата. После ще има да ви завиждат за тези снимки, гарантирам ви! Тук спокойно ще излезете до плаж "Липите", където ще се срещнете със спасителя доброволец. Той си има касичка, така че пуснете му някоя монета от добро сърце, ще ви бъде много-много благодарен!

Вечер по заведенията, таверните и баровете на Синеморец цари наистина неподражаема атмосфера. А търговците на всяка крачка са толкова любезни и отзивчиви, та чак ти става неудобно.

Опитайте черноморски сафрид, салата "Синеморска среща", домашна смокинова ракия, а ако откриете дядото, който на главната улица продава смокинов плод - вземете си задължително! Бързо ще разберете кое е мястото с най-добрите палачинки в селцето, а ако попаднете на странджанския манов мед ще е грехота да пропуснете едно или две бурканчета. Въобще, има си задължителни неща, за които бързо ще се ориентирате, като това, че трябва на всяка цена да имате повечко пари в брой, тъй като банкоматът бързо изчерпва капацитета си.

И така, уважаеми читатели, българският турист в Синеморец не е този, който пребивава на Слънчака, в Несебър или Приморско. Тук ще видите предимно млади хора със свободен дух, разнообразни интереси и отношение към заобикалящата ги среда. В селото е чисто, защото просто няма кой да цапа. На плажа това се повтаря и не, в заведенията не ти въртят тънки номера с цените и порциите, а те посрещат като стар приятел, на когото държат. Това в първия ден ви изумява, на втория започвате да свиквате, а след това разбирате колко всъщност може да е хубаво.

След като всяка година Черноморието ни отнася толкова наедро изговорена и незаслужена критика, аз ви казвам - имаме такива местенца като Синеморец, където просто можеш да се пуснеш по течението и да усетиш как душата ти почива от цялата дребнавост и евтини летни скандали. И да, тук на всяка крачка си плащаш за спокойствието и тази наистина чудновата атмосфера. Вярно е, цените са малко по-високи от вероятните първоначални очаквания, но си струва това просто да го забравите - в крайна сметка сте тръгнали на почивка, нали? Струва си, уверявам ви!

И преди да кажете, че някой ми е платил за тази реклама, ще ви отговоря, че задължително ще се върна още на следващия летен сезон поне веднъж в Синеморец. И знам, че няма да бъда разочарован!

Текст и снимки: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия