Празниците наближават: Най-красивите градове по Коледа

11167
Празниците наближават: Най-красивите градове по Коледа
Снимка: Pexels

В навечерието на зимните празници повечето световни столици се преобразяват сякаш с магическа пръчка. Духът на Коледа се носи във въздуха, светят ярки гирлянди, а на централните площади за една нощ се появяват елегантни коледни елхи. Нека заедно разгледаме кои са най-известните градове в света в очакване на вълшебния празник.

Лондон

СНИМКА: Getty Images

Коледа е дългоочакван празник. Удивителното е, че не само децата прекарват декември в мъчително очакване, но и ние, възрастните, сериозните хора. За няколко дни забавяме забързаното си ежедневие, за да обърнем внимание на това как се променя градът, в който живеем, в навечерието на приказния празник. Английските прими не правят изключение. По правило столицата на Великобритания започва да се украсява още през октомври, за да се създаде предварително празнично настроение, да се потопят жителите на града в атмосферата на коледното чудо - все пак за британците този празник е може би най-обичаният и почитаният.

Още: Няма прошка: Марая Кери сцепи огромна буца лед и запя коледната си песен (ВИДЕО)

Така че никой няма да бъде изоставен. Витрините на магазините са първите, които се преобразяват - зад чисто измитите стъкла по невероятен начин, буквално за една нощ, се появяват светещи фигурки на елени, малки коледни елхи, меденки с най-невъобразими форми - приказката вече е съвсем близо. Самият град става елегантен и невероятно уютен. Тази година на Carnaby Street цялата празнична украса е посветена на отделна тема - дизайнът е базиран на текста на песента "Bohemian Rhapsody" на легендарната английска група Queen.

Ню Йорк

СНИМКА: Getty Images

Колко много коледни и любими филми са дошли до нас от Америка. Колко много още ни предстои да видим! Удивително е, че американците, както никой друг, умеят да създават празнична атмосфера в градовете си, а особено в Ню Йорк - достатъчно е да си спомним в какъв мащабен празник се превръща запалването на коледната елха! Отидете в Рокфелер център (или просто в Столицата, както го наричат по Коледа), за да видите огромното дърво, украсено с 30 000 лампички, което, между другото, се появява тук всяка зима от 1931 г. насам. 

Този град знае много за празниците - в Ню Йорк можете да срещнете стотици Санти, усмихнати елени и работливи елфи, които махат приятелски иззад блестящите стъкла на една или друга витрина. Огромни червени елхови топки се появиха на един от централните площади, които, изглежда, изобщо не се нуждаят от коледни елхи. По улиците има цветни фургони, украсени в стила на предстоящите празници, откъдето можете да си купите сладки коледни играчки и, разбира се, топли напитки и ароматни сладкиши. А самите жители на града винаги украсяват домовете си, така че да се разхождаш из зимен Ню Йорк е удоволствие.

Още: Оригинални пожелания за Коледа - сложете край на изтърканите фрази

Париж

СНИМКА: Getty Images

Че Коледа наближава тук, може да се разбере по витрините на основните магазини Pringtemps и Galeries Lafayette - тези две чудовища сякаш се състезават помежду си - кой има по-красива приказка, чие чудо е най-достоверно, осезаемо, ако щете. Преди няколко години зад витрините на търговските центрове се появиха миниатюрни фигурки на животни - мишки летяха в хеликоптери, а пухкави зайчета танцуваха канкан. Деца и възрастни се тълпяха около чисто измитите прозорци - кой не иска да попадне в приказка поне за няколко минути!

Бялото преобладава в коледната цветова гама на Париж тази година. Така например витрината на Dior е украсена с огромна сребърна елха, която сякаш е израснала заедно със стените на старинната къща, в която се намира елитният бутик. Улиците също са облечени, сивият дъждовен град сякаш всеки път чака сняг, уви - в столицата на Франция рядко може да се види сняг. А всеки път, когато падне, това е истински празник за французите. По площадите са разположени коледни базари, дърветата са окичени с блестящи гирлянди. Не можеш да дишаш в тълпата по Шанз-Елизе - предпразничната треска кара всички да бързат, да тичат, да свалят сладки дрънкулки от рафтовете, а улицата блести с хиляди лампички.

Берлин

СНИМКА: Getty Images

Берлин цъфти по време на зимните празници - и сякаш не е останала и следа от невероятната сериозност на германците. Коледни елхи, блещукащи с хиляди лампички, крилати кончета и атракциони, които ще върнат всеки мрачен възрастен в спокойното детство. 

Много често се срещат и украси в стила на модерното изкуство: коледни елхи, които приличат много повече на шишарки, блещукащи във вечерния здрач, цилиндри с огромни размери, сред които истинските (или изкуствените) коледни елхи изглеждат само като подобие на празнична украса. Берлин, както и всяка друга столица по света, блести по Коледа и очаква щастието за всеки дом, за всеки гражданин или посетител.

Още: Супер хитра, бърза и евтина идея за украса за елхата, която ще шашне всички

Прага

СНИМКА: Getty Images

Това е, може би, най-приказният от всички градове, не само през зимата, но и по всяко друго време на годината. В малките къщички с уютни жълти прозорци на Стария градски площад се продават грог и греяно вино, ангели, блещукащи във вечерния сумрак, надуват рогчетата си - уведомяват всеки непредпазлив, че предстои приказка, остава само да почака малко.

Музиканти и улични изпълнители се тълпят край Тартския мост, за да зарадват публиката с импровизирано представление. Ако искате точно тази приказка от далечното ви детство, отидете в Прага и тя със сигурност ще ви се случи, ангелите на Староместкия площад знаят, че тук всяка година се случват чудеса.

Виена

СНИМКА: iStock

Виена е класически пример за град, в който Коледа се празнува според всички правила и традиции. На панаирите се продават ароматни сгряващи напитки, а само като погледнете украсените витрини, ви се иска да се качите на верандата на някое магазинче, да надникнете вътре и да отнесете със себе си малка частица от всеобщата радост и вълшебната история.

Според някои данни всичко това струва на градската хазна почти един милион евро годишно. В кафенетата се появява новогодишна украса, а на площадите се откриват коледни базари. На всяка крачка се носи мирис на подправки, канела, печени кестени.

Празничната атмосфера цари в града повече от месец. Това е времето, когато започва приятна суматоха - купуване на подаръци и картички, украсяване на къщите с венци, гирлянди, топки, купуване на истинска коледна елха...

Рим

В Рим няма слани. В декемврийските дни в градините на вечния град цъфтят рози и портокалови дървета. През деня температурата на въздуха се задържа в рамките на +15 градуса, а през нощта спада до +7 °C. На Коледа млади хора в леки, почти летни костюми и безтегловни рокли седят на зелените тревни площи, за да изпият бутилка шампанско.

Звездните гирлянди, изглежда, не се отличават с голяма оригиналност, но въпреки това създават приказна, неповторима атмосфера - тесни улички, празни и искрящи, стотици светлини, преливащи с всички цветове на дъгата. Италианците обичат да имат много празнична атмосфера. Колкото повече светлина и вкусна храна, толкова по-щастлива ще бъде следващата година.

Още: Коледни светлини озариха най-голямото живо коледно дърво в Европа (СНИМКИ)

Копенхаген

Подготовката за Коледа официално започва в първия петък на ноември, когато се пуска първата за годината сладка и тъмна коледна бира. След това шумно празненство улиците на града се преобразяват, магазините се изпълват с украса за коледните елхи. Кметът на Копенхаген запалва светлините на най-големия и красив смърч на площада пред кметството, който е подарен на датчаните от техните съседи норвежците.

За датчаните Коледа е един от най-любимите им празници; не напразно великият тъжен разказвач Андерсен е написал толкова много истории, посветени именно на този празник. Вечната миризма на женско биле, която прозира в датските сладкарници, е заменена от аромата на канела, джинджифил, карамфил и кардамон. Улиците ухаят на печени бадеми, които се захаросват в огромни бъчви, пълни със сироп. На откритите пазари се появяват пухкави елхи, борове и кипариси. В центъра на града се пълнят пързалките, където в уютни шатри на почиващите се предлага традиционната коледна напитка - "глог".

Още: Белият дом засия в коледна украса (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия