Самоков: градът на желязото и вярата - 5G пътешествия

11698

Няма неподходящ момент, за да отидете в планината. А ако дестинацията е Самоков, гарантираме ви, че по всяко време ще има какво да видите и правите.

След като се разходихме из Трън и с. Бусинци, а след това из Панагюрище, днес, благодарение на нашите партньори от Vivacom, се впускаме на поредното си пътешествие до града, известен с богатата си история и красива природа.

Самоков е град на желязото и дом на най-голямата художествена школа на Балканския полуостров, а също и град на вярата с множеството си църкви и манастири. 

Разбира се, както в повечето места, които посещаваме, първата ни спирка е Историческият музей. Тук ще видите експозицията "Самоков - дух и метал", която включва археологически находки на хиляди години. Ще видите и действащи макети на съоръжения за топене на желязо, както и на механичните чукове "самоково", дали името на града.

Следващата ни спирка е Сарафската къща, която в миналото е наричана от местните "дворец". Построена е от еврейската фамилия Арие, която се мести от Виена тук и създава огромна за времето си международна търговска практика.

Както казахме в началото, Самоков има не една и две църкви, с които да се похвали. Сред тях са Бельовата черква, Църква "Св. Никола", храм "Успение Богородично" и, разбира се, манастир "Покров Богородичен". Във видеото, което ви приканваме да изгледате, ще ви покажем всяка от тези църкви и ще ви разкажем повече за историята ѝ.

Гледайте новото ни видео и може би ще разберете как да откриете връзката със себе си чрез връзката с природата, връзката с историята или пък връзката с вярата. Прятно гледане...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com