Спиращият дъха залив на Закинтос

149820
Спиращият дъха залив на Закинтос
Снимка: Pixabay

Едно от най-красивите, фотографирани от професионалисти и обичани от туристи кътчета на Гърция – това е “Заливът на контрабандистите”. Малкото и изолирано пясъчно кътче е разположено в пределите на северозападните брегове на остров Закинтос.

Това приказно място се намира в близост до селцето Анафотирия. То се отличава с отвесните си варовикови скали, плажовете с бели пясъци и с чистата си синя морска вода, която привлича хиляди туристи годишно. До плажът може да се достигне само по вода, но се вижда добре и от скалите на близките брегове.

Първоначално плажът е бил известен с името Агиос Георгиос, но през 1981г. щял да приеме сегашното си наименование. През тази година гръцките власти били уведомени, че във водите около Закинтос се извършва контрабандна дейност от екипажа на разбилия се по-късно кораб, която включвала незаконна търговия с цигари, вино и дори трафик на жени. Тази информация дала повод на властите да започнат разследване и не след дълго предприели и преследване на въпросния кораб. Това се случило в условията на много лошо време и поради намалената видимост, корабът се разбил и се озовал право върху плажната ивица на Навагио. Екипажът напуснал кораба, а той все още е разположен върху плажа и е заринат от бели пясъчни дюни, а Навагио получава прякора си “Корабокрушението”.

Заливът и плажът са част от пределите на един от най-красивите острови на Гърция, разположен в Йонийско море. Закинтост притежава плажна ивица с дължина 123 км. и е третият по големина сред групата на йонийските острови. Островът носи името на сина на аркадийския вожд Дардан – Закинтос. Тези географски ширини се характеризират с мек средиземноморски климат, като валежите са от ноември до януари, а останалата част от годината принадлежи на слънчевите дни. Поради тези климатични условия, земеделието тук е много добре развито, като хората отглеждат маслини, цитрусови плодове и стафиди, както и много красиви видове цветя. Туризмът тук процъфтява, като Закинтос е един от най-посещаваните острови в Гърция. Местните хора са много дружелюбни и гостоприемни. През годините, за жалост, животът на местните хора е белязан от многобройни земетресения. Островът е разположен върху силно сеизмичен район, като през средата на миналия век силно земетресение срива всички сгради на острова до основи, с изключение на църквата “Св. Дионисий”, училище разположено в островната столица и сградата на местната банка, които са построени по начин, който осигурява устойчивостта им на земетресения. В следствие са приети строги правила при строежа на сградите в околността и благодарение на тях земетресенията през 2006г., които продължили няколко седмици, се разминават без сериозни щети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Ето как инфлуенсъри опитват да привлекат млади туристи в Маракеш (ВИДЕО)

Това е най-големият пясъчен остров в света, ето къде се намира

Какво се случва с хвърлените монети във фонтана "Ди Треви" в Рим?

Топ 10 на най-посещаваните места в България от чуждите туристи (СНИМКИ)

Кои са 30-те най-атрактивни улици в света за 2024 година?

Защо Киото затвори за туристите улици в квартала на гейшите?

Защо туристите на този популярен остров не могат да напускат хотелите си днес?

Петте държави с най-добър баланс между работа и личен живот

Тази планина въвежда входна такса и ограничения за туристите

Най-влиятелните паспорти за 2024 година: Къде попада България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com