Тази планина въвежда входна такса и ограничения за туристите

12293
Тази планина въвежда входна такса и ограничения за туристите
Снимка: iStock

Планината Фуджи – обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и икона на Япония, въвежда нови правила за посетителите, на фона на опасения за пренаселеност, пише CNN Travel.

Задръствания от хора; подножия, затрупани с боклук; както и неподходящо облечени туристи – някои опитващи се да се изкачат до върха със сандали, са сред проблемите, които тормозят популярната планина в света.

За да облекчи натоварването, правителството на префектура Яманаши, което управлява Фуджи, гласува тази седмица въвеждането на входна такса от 2000 йени ($13) на посетител.

ОЩЕ: Бали въвежда туристическа такса от февруари 2024 г.

„Чрез насърчаване на цялостни мерки за безопасност при изкачване на Фуджи, ние ще гарантираме, че планината – съкровище на света, ще бъде предадена на бъдещите поколения“, казва Кутаро Нагасаки, губернатор на префектура.

„За да съживим традиционното планинско катерене от подножието, ще предложим подробно разбиране за културите Фуджи-ко и Оши, които подкрепят поклонението на планината. Целим да свържем тези култури с туристите, тъй като те се коренят в ценностите на религията“, допълва той.

Снимка: iStock

Дневен лимит

Тошиаки Касаи от отдела за световно наследство на префектура Яманаши казва пред CNN, че местните власти ще наложат дневен лимит от 4000 туристи.

Освен това ще има нови водачи, които ще се гружат за безопасността на и около пътеките. Те ще информират катерачите, когато нарушават етикета в планината, като например спят отстрани на пътеката, палят огън или носят грешно облекло.

Въпреки че Касаи не използва термина „прекомерен туризъм“, през последните години стана ясно, че твърде високата посещаемост причинява проблеми на 3776-метровата планина.

Според данни на префектурата 5 млн. души са изкачили планината Фуджи през 2019 г., което е ръст с 3 млн. спрямо 2012 г.

ОЩЕ: Топ 10 на най-високите върхове в Европа

„Свръхтуризмът – и всички последствия от него, като боклук, нарастващи емисии на CO2 и безразсъдни туристи, е най-големият проблем, пред който е изправен Фуджи“, казва Масатаке Изуми, служител на правителството на префектура Яманаши, пред CNN Travel миналата година.

През 2023 г. доброволец на име Томойо Такахаши каза пред CNN, че ще иска от посетителите доброволно да дадат 1000 йени (7,50 долара) за поддържка на планината.

„Не всеки плаща 1000 йени и това ме натъжава. Трябва да има задължителна входна такса, която е много по-висока, така че да идват само посетители, които наистина ценят наследството на планината Фуджи“, каза тя тогава.

Снимка: iStock

Главоболията на японския туризъм

Свръхтуризмът се превърна в по-голям проблем в Япония, след като страната се отвори отново за посетители след пандемията.

В Киото местните жители в историческия квартал Гион изразиха загрижеността си от туристите, които се стичат там, за да снимат и понякога тормозят гейшите, които живеят и работят там, спечелвайки си прозвището „гейша папарак“.

Въпреки че градът е поставил знаци и плакати, призоваващи посетителите да не снимат гейши, някои местни жители заявяват пред CNN Travel, че това не е достатъчно. Предложение на кварталния съвет иска издаването на глоби или билети.

ОЩЕ: Безпилотен шоу балет пред вулкана Фуджи (ВИДЕО)

Град Хацукаичи в префектура Хирошима в Югозападна Япония също е засегнат от свръхтурзима. Малкото населено място е дом на известната оранжева порта тории – „плаващо светилище“, част от 1400-годишен шинтоистки комплекс.

През октомври 2023 г. градът започна да таксува 100 йени (33 цента) на посетител на светилището. Парите от „туристически данък“ отиват за поддръжка на обекта и неговата инфраструктура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия