Топ 5 на най-хубавите пещери в България за начинаещи планинари

27390
Топ 5 на най-хубавите пещери в България за начинаещи планинари
Снимка: Vislupus / CC BY-SA 4.0

За да се насладите на пещерите, чудните им форми и мистиката, която са скътали в скалните си пазви, не е необходимо да сте опитни планинари. Едни от най-хубавите пещери в България са подходящи и за начинаещи. Страната ни е богата на пещерни образувания и част от тях са благоустроени за посетители, разположени на достъпни дори за деца места и с изградена инфраструктура до тях или с предвидени екопътеки, които са 500 до 800 метра и могат да бъдат преодолени дори от начинаещи планинари. Вижте които са едни от най-хубавите пещери в България, които може да посетите с децата през уикенда, без да се притеснявате, че нямате опит и не сте планинари.

Най-хубавите пещери в Българи за начинаещи планинари – топ 5

1.  Леденика

Врачанският балкан е привлекателен за туристите не само със спокойствието и красотата си, с изградените еко пътеки, флората и фауната, но и пещерата Леденика. Разположена в природен парк „Врачански Балкан“, дълга около 300 метра и устроена за посещение от туристи, тя е не просто пещера, а развлекателен център, в който можеш да прекараш деня със семейството и децата, без да си умел планинар. Дори един от маршрутите за разходка в планината, преминаващ в района на пещерата, носи името „Планинарство за начинаещи”. Така че не се притеснявайте, а тръгвайте смело към Врачанския балкан, където е една от най-хубавите пещери в България, подходяща за начинаещи планинари. Леденика е сред Стоте национални туристически обекта на България, така че със сигурност ще получите повече, отколкото очаквате, а именно – наслада за най-малките от посещението на развлекателен парк „Леденика“, предлагащ атракциони и 5Д кино. В пещерата може да се насладите и на организирано светлинно шоу, концерт или дори театър.

Коя е най-красивата пещера в България?

2.  Пещера Проходна (Божиите очи)

Впечатляваща с отворите, приличащи на очи, образували се в тавана ѝ, с дължината си и с възможността да се практикуват в нея скокове с бънджи. Проходна е идеално място за отдих и туризъм, достъпно лесно и без проблем и за начинаещи планинари. Проходна е една от най-известните пещери в карстовия район край село Карлуково, разположена е едва на 2 км. от селото и една от най-хубавите пещери в България за начинаещи планинари. Достъпът с кола е до поляните преди пещерата, тоест изключително близо до нея, което я прави подходяща и за хора, неумели в разходките в планината. Пещерата е естествено осветена, не изисква никаква екипировка и безспорно е впечатляваща с природния си феномен, напомнящ очи, вперени в небето.

3.  Добростански бисер

Ако желаете да наситите сетивата си със сталагмити, сталактони и малки езерца с пещерни бисери, без да е нужна екипировка, оборудване или опит в планинарството, пещерата Добростански бисер в Асеновградско, разположена 5 км от село Добростан и на половин час път пеша от хижа Марциганица, е идеалното място за вас. Лесният достъп, безопасността, близостта до селата и хижата правят Добростански бисер една от най-хубавите пещери в България за начинаещи планинари. Пещерата е благоустроена и достъпна за посетители от всички възрасти, а образуванията в нея няма да ви оставят безучастни към красотата ѝ.

Коя е най-страшната пещера в България?

4.  Снежанка

Наричана „перлата на Родопите“ заради най-красивите ледникови форми, приличащи на излезнали от оживяла приказка, с каквито не може да се похвали нито една друга пещера в България, Снежанка ще откриете близо до град Пещера. Достъпна е с кола до паркинг, намиращ се на около 800 метра от пещерата. От паркинга до входа ѝ води екопътека, която е стръмна, но предвидена за туристи и начинаещ също би могъл да се справи, без да е необходимо да е отличен планинар. Все пак ходене има, но нали това е идеята на планинарството, поради което включваме смело Снежанка към нашите топ 5 на най-хубавите пещери в България за начинаещи планинари. Пещерата е туристически обект с работно време, с което следва да се съобразите и част от Стоте национални туристически обекта.

5.  Деветашката пещера

Ще откриете тази уникална пещера, природна и културна ценност с голямо национално значение, близо до село Деветаки до Ловеч. Интересно е, че таван на пещерата липсва на множество места, поради което тя се отличава с достъп на много дневна светлина, слънце и чист въздух вътре в пещерата – идеално за любители планинари, които искат да се насладят на природата. Имайте предвид, че пещерата е защитен природен обект, тъй като е местообитание на множество бозайници и птици, сред които цели 13 са включени в Червената книга на България. Подходяща е за посещение дори от малки деца и възрастни хора, тъй като има път за коли, водещ на само 50 метра от входа. Освен неописуема красота, река, чист въздух и защитени птици Деветашката пещера крие и красиви сталактити и сталагмити, както и находки от времето на неолита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Ето как инфлуенсъри опитват да привлекат млади туристи в Маракеш (ВИДЕО)

Това е най-големият пясъчен остров в света, ето къде се намира

Какво се случва с хвърлените монети във фонтана "Ди Треви" в Рим?

Топ 10 на най-посещаваните места в България от чуждите туристи (СНИМКИ)

Кои са 30-те най-атрактивни улици в света за 2024 година?

Защо Киото затвори за туристите улици в квартала на гейшите?

Защо туристите на този популярен остров не могат да напускат хотелите си днес?

Петте държави с най-добър баланс между работа и личен живот

Тази планина въвежда входна такса и ограничения за туристите

Най-влиятелните паспорти за 2024 година: Къде попада България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com