Коя е най-страшната пещера в България?

17451
Коя е най-страшната пещера в България?
Снимка: Pixabay

Освен впечатляващи, задоволяващи жаждата ни за приключения и пълни с изненади, пещерите могат да бъдат и много опасни. Стеснения, отвеси, води, ниски температури, опасност от травми – това са само малка част от опасностите и предизвикателствата, пред които се изправят членовете на пещерни клубове и проучващите пещерите. Има обаче и друга причина пещерите да бъдат „страшни“ – тайни и загадки, легенди и необясними явления, наблюдавани в тях. За най-страшната пещера в България именно заради мистериите и тайните, които крие дълбоко в каменните си гърди, се счита пещерата Дяволското гърло в района на Триград и Девин.

Коя е най-дълбоката пещера в България?

Дяволското гърло – най-страшната пещера в България

Самото демонично име на пещерата кара кожата ти да настръхне. Ако към него прибавим разказите за мистериозните явления, които са наблюдавани там, издялания от камък образ на дяволска глава, мистичните и неразгадани случаи на изчезнали изследователи и трагично загинали в пещерата, съвсем не е чудно защо Дяволското гърло е най-страшната пещера в България.

Неразгадана остава мистичната смърт на двама водолази, гмурнали се, за да разберат тайните на пещерата и защо всичко, което влезе във водите ѝ, не се появява на изхода ѝ. Мистерията остава неразгадана и е още една причина да наричаме Дяволското гърло най-страшната пещера в България.

Чували ли сте за тази тайнствена пещера във Видинско?

Любопитни факти за най-страшната пещера в България

Разположена в сърцето на Родопите, близо до Триград, сгушена сред необятната красота на природата, пещерата крие не само своите тайни и загадки, мистерии и трагедии, които я определят като страшна, но и романтика, легенди и митове. Знаете ли тези любопитни факти за най-страшната пещера в България Дяволското гърло?

1.       В най-страшната пещера в България намира се най-високият подземен водопад не само у нас, но и на Балканите – цели 42 метра.

2.       Легендата разказва, че тракийският певец Орфей идва тук, за да върне към света на живите своята любима Евридика. Романтиката, обичта и надеждата са намерили своето място в историята на най-страшната пещера в България.

3.       В най-страшната пещера в България липсват сталактити и сталактони, което се дължи вероятно на крехката ѝ възраст. Пещерата Дяволското гърло е една от малкото пещери у нас, лишена от прелестта на тези пещерни образувания.

4.       Стъпалата в пещерата са 301, обградени от парапет с цел безопасност на туристите.

5.       За вълшебно и сбъдващо желанията и молитвите се счита малко изворче с издълбан олтар на Богородица, разположено до виещите се стълби, в което посетителите хвърлят монета, надявайки се желанието им да се сбъдне.

6.       Входът на пещерата, напомнящ образа на главата на демон и дявол, събуждат въображението и раждат легенди за мястото.

7.       Залата с водопада, носеща името Бучащата зала, е втората по големина пещерна зала в България.

8.       Името на пещерата произхожда не само от факта, че входът прилича на дяволска глава, но и защото нищо, попаднало в подземния лабиринт от води на пещерата, не излиза от там. Редица опити са правени с пускането на различни по размер предмети, но нито един не излиза от другия край, което поражда страховити легенди и разкази и подхранва мистиката на пещерата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com