Уакачина – оазис за изгубените в пустинята

222018
Уакачина – оазис за изгубените в пустинята

Забравете зимата и си представете, че сте в пустинята близо до Ика, Перу. Ще се озовете в един оазис, който е като мираж насред нищото.

За Ваше щастие обаче си е абсолютно реален, а името му е Уакачина. Разположен само на 8км от най-близкото населено място и наричан „Оазис на Америка“, това пустинно бижу е изградено около бреговете на малко естествено езеро. Около селището пък има високи дюни, които го обграждат като пясъчни планини.  

Планината на чудесата

Планината на чудесата се намира в средата на увеселителния парк „Страната на чудесата“ в Торонто, Канада. Как се е зародила...

Ако сте прекарали достатъчно време в пустинята вероятно трудно ще повярвате, че океанът е само на час път от Уакачина.

Дълги години това местенце е било туристическа дестинация за заможни семейства от намиращия се наблизо град Ика и въобще от цялата страна.

Оазисът е рай за странстващите в пустинята и за туристите, които ще открият множество хотелчета приличащи по-скоро на дървени постройки със сламени покриви и ресторанти изградени около синьо-зелена лагуна заобиколени от пясъчни дюни. Тук живеят около 100 души, които се изхранват изцяло от туризъм.

Къде се намира Улуру?

Улуру е интересно скално образование в Австралия и втори по големина скален монолит на Земята. Това е една от най-известните забележите...

През 40-те и 50-те години на миналия век тук са идвали предимно заможните перуански семейства, а от 90-те години започва и по-масирана рекламна кампания на оазиса. Днес Уакачина е рай за почитателите на сърфирането по пустинния пясък и карането на бъги.

За беда на местните и респективно туристите, големият интерес през годините води до намаляване на количеството вода в лагуната поради строежа на кладенци от притежатели на земя близо до оазиса. Ето защо в момента тя се захранва от други водни източници посредством помпи, за да не пресъхне и оазисът вече да не е оазис.

Къде можем да видим снежни маймуни да се топват в горещи извори?

Японският макак или още познат като „снежна маймуна“ се среща на три места в Япония – Хоншу, Шикоку и Кюшу. Тези живо...

Уакачина е един от малкото останали естествени оазиси в Северна и Южна Америка.

Легендите разказват, че лагуната се е появила, след като местна принцеса била отвлечена от млад ловец, докато се къпела в басейна си. След като напуснала мястото басейнът й се превърнал в сегашната лагуна. Докато тя тичала с краищата на наметалото си оформила пясъчните дюни около оазиса. Според легендата самата тя и до днес все още е в лагуната като русалка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия