Величественият Троянски Балкан

23741
Снимки: Десислава Йорданова

Ако искаме да предизвикаме асоциативното си мислене и за отправна точка вземем Троянския Блакан, то сигурно първите думи, които ще изникнат в съзнанието на повечето от нас ще са смелост, духовност, грънчарство, природа и сливова ракия. И те са до голяма степен изчерпателно обяснение за този район. Но всяка от тях съдържа в себе си толкова история, че ще е трудно да ги опишем в няколко реда. В такива случаи винаги е добре запознаването отблизо и от първо лице. Затова в седмичното издание на традиционната петъчна рубрика на "Българския пътеводител" и Actualno.com ви предлагаме да се отправите към Троянския Балкан. И, ако случайно ви хрумне, че времето навън вече не е особено подходящо, то имайте предвид, че то не бива да е оправдание, а причина. Защото именно в не особено благоприятните климатични условия може най-истински да се докоснете до суровата природа на този край и на неговите обитатели.

Места за настаняване има предостатъчно. В списъка за избор сложете самият Троян, селата Орешак, Чифлик и Шипково с минералните си води, Бели или Черни Осъм, местността Беклемето, а защо не и други по-непопулярни. Навсякъде можете да намерите както по-луксозни хотели, така и автентични къщи, селски тип.

Но накъде да се отправите щом сте вече в Троянско?

Снимка: Георги Йорданов

Има няколко почти задължителни места. И едното от тях е Троянският манастир. Има няколко причини да дойдете до края на село Орешак, където се намира обителта. Дългогодишната му история, активната духовно-просветна дейност, уникалните стенописи на Захарий Зограф, революционната дейност – всичко това го е превърнало в едно от най-почитаните християнски средища по българските земи. Освен на молитва, тук можете да се отдадете на преклонение пред смелостта на Апостола на Свободата Васил Левски, който често пребивавал в манастира. Стаята, която Дякона обитавал, е запазена в автентичния си вид и е превърната в музей. Служителите му ще ви покажат и тайният изход, който Апостола използвал, за да избяга от турските си преследвачи. За истинските любители на поклонническия туризъм манастирът предлага настаняване.

Ценно християнско духовно средище има и в самия Троян. Като образцов домакин в центъра на града посреща храмът „Св. Параскева“ („Св.Петка“) от 1835 г. Неговата впечатляваща фасада издава отличителните черти на строителството, характерно за Първото българско царство. Сградата е една от малкото удържали на опожаряването на града през 1877 г., когато само няколко постройки оцелели. Във вътрешността на храма може да се видят уникални орнаменти, икони и дърворезби.

Загадъчният Пловдив

Великолепие, загадъчност, древност... Това излъчва съвременният Пловдив. Толкова притегателна сила има това място, че трудно му устояхм...

В центъра на с. Шипково посреща местният храм Възнесение Господне. Причината за непретенциозният му външен вид е условието, поставено от турските власти, при построяването да няма кръст, купол и камбанария. Така, изградената през 1858 г. църква впечатлява с вътрешната си украса, в изработването на която участвали прочути тревненски майстори и талантливи местни творци.

Едно по-далечно бягство назад във времето предлага римската крепост „Состра“, край троянското село Ломец. Построена през II в., нейните останки днес още напомнят за някогашното й величие и цел – да пази изключително важния някога път, свързвал провинциите Долна Мизия и Тракия.

Ако случите на благосклонно време, възползвайте се от близостта си до местността Беклемето. Тя не е само красива, но и предлага много пешеходни маршрути, така че всеки да може пълноценно да се наслади на тази красота. За любителите на ски спортовете през зимата тук има чудесни условия.

Снимка: Георги Йорданов

В духа на Възраждането и занаятите - Трявна, Габрово, Дряново и Севлиево

Във второто си издание тази седмица петъчната рубрика на „Българският пътеводител“ в Actualno.com остава на възрожденска въ...

Изкачвайки се по старопланинските възвишения и наслаждавайки се на свежия планински въздух може и да не се замислите за всички смели войници, заплатили с живота си за свободна България. Но ако се отправите към връх Горалтепе и пред вас се изправи 35-метровият паметник Арка на свободата сигурно ще сведете поглед пред паметта на българските и руски воини, паднали в жертва на различни военни действия през годините.

Занаятчийството от отдавна минали времена е един от символите на троянския край. Прочутата керамика на местните майстори и днес може да се види навсякъде. Уникалните произведения на дърворезбата будят възхищение векове наред. На огромна площ в Националното изложение на народните и художествени занаяти в село Орешак са събрани творби не само от този район, но от цяла България. Експозицията се намира само на 1 км. от Троянския манастир. Включва 9 изложбени зали с живи демонстрации и възможност за участие на посетителите в изработването на предметите.

Богата колекция е събрана и в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян. Сред експонатите, представящи изключително ценното творчество на местните майстори, се откроява и експозицията „Сливовата култура в Троянско – отразена в бита и поминъка на населението“. Чрез снимки, документи и предмети, музеят разказва за историята на сливопроизводството и ракиеизваряването – отколешни троянски поминъци. В града дори традиционно се организират празници на сливата и сливовата ракия.

И за да е пълно преживяването, а и за по-близко докосване до бита и богатите традиции на троянския край, може да завършите обиколката из местните забележителности с прочутата сливова ракия. Любезните домакини ще се погрижат да ги запомните.

Автор: Петя Георгиева, НТК "Българският пътеводител", BG-Guide.org

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия