Виетнам - безкрайна палитра от нрави и културни обичаи

77771
Виетнам - безкрайна палитра от нрави и културни обичаи
Снимка: iStock/Guliver

Виетнам е една от държавите в света, където човек може да зърне нещо уникално във всеки момент. Територията на страната е под формата на буквата "S" и е една от най-многолюдните на планетата. Всяка година тук пристигат повече от 4 млн. туристи. Културното наследство е толкова богато, колкото и историята. На 19-ти май виетнамците отбелязват годишнина от раждането на една много важна личност в тяхната история – Хо Ши Мин.

Тази колоритна страна се обитава от 54 различни етнически групи, като 90% от населението са от групата Кинх, а другите 10% формират останалите. В антропологичен план виетнамците произлизат от монголците, които се смятат за една от водещите раси в световен план, която се среща предимно в северната и източна част на Азия. В исторически аспект всички тези различни етноси са уникални. Те винаги са се обединявали в борбата си срещу завоевателите, бранили са територията си и са отстоявали правото си да живеят, да бъдат свободни и сами да определят кои са. Всяка една от тези етнически групи през годините е оформяла свой език и индивидуалност, което допринася за уникалната комбинация от различни култури тук.

Нравите и обичаите са също толкова колоритни, колкото всичко останало. Виетнамците вярват например, че душата на починал роднина, дори и от много поколения назад, остава да почива със своите наследници на Земята. Така живите и мъртвите имат духовен контакт. В този смисъл хората не трябва да забравят, че това което ги съпътства и което чувстват в ежедневието се отнася и за техните покойни предци. В последния ден на всяка лунна година се изпълнява култов ритуал, чрез който душите на мъртвите предци се "канят" обратно в дома им, за да могат да посрещнат новата година, Tet Nguyen Dan, със своите семейства. През последните дни преди Тет всички семейства посещават гробовете на своите роднини. Те ги почистват и украсяват за празника така, както и собствените си домове. В деня на годишнината на своите предци, тези хора се свързват и организират празненство в памет на мъртвите и отправят молитви за здраве и щастие за себе си. Също така във всяко домакинство присъства малък олтар в памет на починалите, който е разположен на най-видното място.

В зависимост от обичаите на различните етнически групи, сватбените церемонии се отличават със своя индивидуалност на провеждане, но все пак има две процедури, които са приети сред всички. Годежът (Le an hoi) се характеризира с това, че понякога, преди сватбата, младоженецът и семейството му посещават булката и нейното семейство, носейки им кръгли лакирани кутии. Те се приемат за подарък по повод годежа и са аранжирани с палмови плодове, листа от пипер, чай, торта, плодове, вина и други дарове, които са покрити с червен плат и се носят от неомъжени или неженени момчета и момичета. На сватбената церемония (Le cuoi) гостите се канят на партито и празненствата по повод щастието на двойката. Преди да стигнат до олтара младоженците се молят на предците си за разрешение да се омъжат, след което изразяват благодарности към родителите си, за да ги благословят и защитават.

Фестивалите във Виетнам са своеобразен "жив" музей, в който са се съхранили типичните културни ценности на нацията през вековете. От поколение на поколение се предава традиция, според която "човек трябва да си спомня за извора, докато пие вода". Тези събития представят начина, по който хората отдават почит на свещени личности отъждествявани като "богове" – реални личности от историята или легендарни такива. Фестивалите в страната често се състоят през трите месеца на пролетта и есента, когато хората имат свободно време. Тогава климатът е и по-благоприятен за осъществяването им.

На датата 19-ти май 1890г. е родена една от важните фигури в историята на Виетнам – Хо Ши Мин. Той е бил министър-председател и президент на Демократична народна република Виетнам. След като напуска родното си място работи като готвач по кораби, живее известно време в Америка, след което се премества във Франция. Там той следва политика и бива увлечен по социалистическите идеи от свои приятели, като по-късно се присъединява към група от виетнамски националисти в Париж. През 1941г. Хо се връща във Виетнам, където става лидер на движение за независимост. В следващите години той взема пряко участие във всички събития и бъдещи военни действия, които целят завоюването на Виетнам. На 1-ви май 1975г., шест години след неговата смърт, столицата на Южен Виетнам, Сайгон, е преименувана официално на Хо Ши Мин Сити.

Виетнам е едно уникално място, което трябва да бъде посетено. Освен многообразието от културни наследства и мероприятия туристите могат да се насладят на местната кухня, както и да посетят някои от многобройните плажове. Тази туристическа дестинация дава шанс на всеки посетител да се докосне до нравите и обичаите на хората тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия