За първи път в 500-годишната си история, емблема на Венеция отваря врати за посетители

4845
За първи път в 500-годишната си история, емблема на Венеция отваря врати за посетители
Снимка: Martino Lombezzi – Contrasto

Един от шедьоврите на венецианското архитектурно изкуство – Procuratie Vecchie (Старите прокурации или известни още като Стария дворец на прокураторите), отвори врати за посетители за първи път в 500-годишната си история. Досега пътуващите до италианския град можеха да се насладят само на фасадата на зданието, простиращо се по протежение на северната страна на емблематичния площад "Сан Марко".

През последните 5 години течеше реставрацията на Старите прокурации, като по проекта работи екипът на известния британски архитект Дейвид Чипърфийлд. От април сградата вече е достъпна за всички, желаещи да я разгледат отвътре. На третия етаж има изложбени площи, зала за конференции, както и споделено офис пространство.

Старите прокурации – един символ на 500 години

Старите прокурации са част от комплекс от три сгради, които обхващат площад "Сан Марко". Неслучайно те са наричани "стари" – това е първата част от комплекса, завършена през 1538 г., която е и първата административна сграда във Венеция. Другата част от името ѝ – "прокурации", идва от това, че зданието е помещавало домове и кабинети на представителите на една от най-уважаваните и високопоставени длъжности във Венецианската република – прокураторите.

Те са били висши магистрати и се нареждали в йерархията, веднага след дожите. Длъжността била получавана като награда след дългогодишна успешна политическа кариера. Прокураторите били отговорни за управлението на средствата в хазната, както и за социалните въпроси, като са се грижели за бедните и сираците във Венеция. В замяна на това те не получавали заплата, но имали право да живеят на площада до края на дните си.

 

Реставрираните прокурации – традиция и модерно на едно място

При реставрирането на Старите прокурации са използвани различни иновативни техники, така че от една страна да бъдат запазени възможно най-много елементи от стария интериор и в същото време да бъдат добавени съвременни щрихи към него. Така, например, оригиналните фрески по стените, някои дървени елементи и автентични теракотени плочки се съчетават перфектно с модерни мултимедийни инсталации. На места на третия етаж могат да бъдат забелязани различните слоеве и материали, използвани за изграждането и ремонтирането на сградата през вековете.

На третия етаж на сградата има голяма зала, в която ще бъдат организирани международни симпозиуми, конгреси и събития. Ценителите на модерното изкуство могат да намерят на етажа инсталация, подготвена от Давид Рампело от Davide Rampello&Partners Creative Studio. Интериорният дизайн, графиките и мултимедията там са дело на Migliore+Servetto.

 

Как можете да посетите Старите прокурации?

Сградата - Старите прокурации - ще бъде отворена за посетители от сряда до понеделник между 10:00 и 19:00 часа, като последните посетители се допускат в сградата до 18:00 часа. Половината от цената на всеки закупен билет ще бъде дарена на програма на фондацията The Human Safety Net по избор на посетителя. В България THSN подпомага деца и родители, които живеят в уязвима среда, като си партнира с фондация "За нашите деца". От края на 2019 г. до началото на 2022 г. по инициативата е осигурена помощ за 1830 деца и 2620 родители.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия