Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В коя държава се намира най-големият водопад в света

27 февруари 2024, 16:09 часа

Светът е изпълнен с впечатляващи природни чудеса, а водопадите несъмнено са едно от тях, дарявайки ни с едни от най-величествените гледки на планетата. В тази статия ще разгледаме най-високия водопад в света. Ето кой е той.

Водопад от течна лава – действителност ли е?

Кой е най-високият водопад в света?

Сред всички известни водопади по света, Анхел грабва титлата на най-високият водопад в света. С височина от 979 метра, този природен шедьовър е разположен на река Кереп, приток на река Чурун, която от своя страна е малък приток на река Ориноко. През дъждовния период от юни до декември, Анхел представлява невероятен спектакъл, докато през останалата част от годината се превръща в тънка струя вода.

Откриване на водопада Анхел

През 1935 г. американският приключенец Джим Ейнджъл случайно открива водопадът Анхел. Пилотирайки своя едномоторен самолет, той попада на облачно плато, от което се стичат безброй водни потоци. Този момент се оказва ключов за разкриването на най-високия водопад на сушата, който след това е кръстен на Ейнджъл или Анхел, както се произнася на испански.

водопадът Анхел

Смяна на името на водопада

През 2009 г. венецуелският президент Уго Чавес решава, че водопадът трябва да промени името си на Керепакупай Меру, което означава "Планината на Бога на злото" или "Планината на дявола". Въпреки тази промяна, в цял свят водопадът остава известен като Анхел, запазвайки своята уникална идентичност.

Как се стига до водопада Анхел

Водопадът се намира в национален парк "Канайма", вторият по големина във Венецуела. Посещението до него обаче не е толкова лесно. Струва си да се предприеме поход по реката през дъждовния период, докато от декември до март е сух период и достъпът по река е невъзможен. Друг вариант е използването на малък самолет от столицата Каракас или Сиудад Боливар.

Къде се намира най-високият водопад в България?

Величието на Анхел

Анхел е и част от национален парк "Канайма", включен в списъка на ЮНЕСКО като световно наследство. Този национален парк прелъстява с приказни красоти, като планинските масиви - тепуи, удивителни пейзажи от безкрайни водопади, каскади и скални образувания.

Най-високият водопад в света, Анхел, е едно от най-големите природни чудеса от венецуелската джунгла. Неговата история, величие и красота го правят едно от тези удивителни места, които привличат хора от цял свят.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес