Земен кораб - екологична и евтина къща

536790
Земен кораб - екологична и евтина къща

Представете си къщи, направени от стари автомобилни гуми, пръст, инертни материали, пластмасови бутилки и буркани.

Това е идеята на Майкъл Рейнолдс, който иска да спре съвременните формули на строителството, които създават много отпадъци, с които човечеството не може да се справи. Майкъл се стреми да вгради устойчивите принципи в къщи, които да са енергийно независими, да разполагат със собствени системи за пречистване на водата и да използват естествените въздушни течения за затопляне и охлаждане.

10 невероятни места, които да посетите през 2014

Първата снимка е от Манастирът Гнездото на тигъра в Бутан. Фестивалът на фенерите в Тайван Великата китайска стена Йосемити, нац...


Рейнолдс нарича своите сгради “Земни кораби” и години наред ги усъвършенства. “Те са напълно устойчиви и семейство от четирима души може да живее в тях, без да плаща никакви разходи”, коментира той. Земните кораби са природосъобразни, странни на вид убежища и са спечелили името си по простата причина, че изглеждат, сякаш са се приземили от бъдещето.

Какво могат тази кораби:

- поддържат самостоятелно определена температура, независимо от промените в околната следа: за целта акумулират слънчева и/или термална енергия и използват естествените дадености на терена, в който се вграждат;

Тези стъпала водят до удивителна гледка, вижте я

Дано не се страхувате от високо, защото от тази гледка може да ви се завие свят. Това, което виждате на снимките е планина в Китай, нар...

- самостоятелно задоволяват нуждите на обитателите си от вода и храна: чрез специалната конструкция на покрива си къщата събира дъждовната вода и я отвежда до кладенец, където тя се съхранява; къщата има “вградена” компостираща външна и вътрешна тоалетна, градина за собствено производство на храна и пр. По-подробно за принципите на дизайна на тези къщи може да прочетете на официалния сайт.

Идеята за изграждането на сгради, независими от съществуващата комунална инфраструктура, се натъква на редица законови препятстви. Сградите, които не са изградени от утвърдени по своето качество строителни материали и които не са свързани с водоснабдителната, канализационната и електрическата мрежа, се считат от повечето държави за незаконно построени и подлежат на принудително премахване и събаряне за сметка на изградилото ги лице.


Затова през 90-та година лицензът за строителство на Рейнолдс е отнет заради опасения, че радикалните му методи не са достатъчно надеждни. Само че архитектът продължава да пише книги, да подобрява системите за използване на дъждовна вода и да адаптира моделите си към различните климатични зони по света. Бъдещето за неговите земни кораби, изглежда, настъпва. Преди седем години лицензът му е подновен и проектът му е реализиран в американския щат Ню Мексико. Впоследствие идеята е разпространена и в други държави, сред които са Нова Зенландия, Шотландия и дори Румъния.

Тези стъпала водят до удивителна гледка, вижте я

Дано не се страхувате от високо, защото от тази гледка може да ви се завие свят. Това, което виждате на снимките е планина в Китай, нар...

През 2008 година общинският съвет в южния английски град Брайтън одобри изграждането на земни кораби. Това е първият европейски град, който даде разрешение за масово строителство на екологичните къщи (на снимките).


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия