Знаете ли коя река минава през Прага?

40022
Знаете ли коя река минава през Прага?
Снимка: Александър Македонски

Какво късметче ви се падна от новогодишната баница? На нас пътешествията. И докато е все още зима и студът ни спира да стегнем куфарите към непознати и познати дестинации, се потопихме във водите на Прага, за да съберем любопитни факти за реката, преминаваща през града. Не знаете коя река минава през Прага? Значи сте на правилното място, където ще се потопите в атмосферата, историята и културата на града и ще попълните знанията си. Отправяме се на пътешествие на крилата на буквите, рисуващи картини, с надежда скоро да можем да разгледаме и реално този град.

Прага – познатата непозната

Градът, приютил над 10% от цялото население на Чехия, нейна столица и място, чиято история е сред най-богатите в Европа, Прага е колкото позната, толкова и тайнствена. Считана е за град-бижу в туристическата корона на Стария континент, посещавана е заради красотата и късчетата история, микса от архитектурни шедьоври – барок, рококо, готика, романтизъм, кубизъм и др., населявана е от различни етнически групи, сред които преобладават чехи и словаци, което е разбираемо, като се има предвид, че Чехословакия през 1993 г. се разпада на Чехия и Словакия, като Прага остава столица на Чехия. Това е не просто европейска столица, а град, който ще ви заплени и който ще искате да посетите отново  и отново, преоткривайки го всеки път.

Още: Любимата дестинация на богатите - кой е този град

Коя река минава през Прага?

Въпросът не е свързан с часовете по география, а е в основата на културата и историята на Прага, тъй като миналото на града е неразривно свързано с реката, на която е разположен. Именно реката благоприятства възникването на населено място по тези територии, като това се случва още в Средновековието. Именно тогава средището по реката, преминаваща през Прага и носеща името Вълтава, се превръща в най-значимия еврейски център на Европейския континент извън Пиренейския полуостров.

Историята на Прага започва между 8-ми и 10-ти век на левия бряг на река Вълтава около района на Пражкия замък и Малия град, които са първите заселени територии тук. Писмени доказателства за това откриваме благодарение на търговеца Ибрахим ибн Якуб, който описва Прага като каменен град с пазар. Второто укрепено място е Vyšehrad (Вишеград), седалище на чешки князе, построен през 10 век нагоре по течението на десния бряг на реката. Между двете укрепени места, между двата замъка на река Вълтава, възниква селище, което днес е европейска столица и наричаме Прага. Така Вълтава, която е отговор на въпроса коя река минава през Прага, изиграва ключова роля при формирането на града и е тясно свързана с историята му.

Дълга е тази история на формирането на Прага, на развитието  и извървения път, няма да се спираме на тях, тъй като искаме да отделим място и време, за да  ви запознаем с виновника за съществуването на града – реката.

Още: Първата българка обиколила света с мотор: Историята на Виолета Иванова (ВИДЕО)

Вълтава – реката, която минава през Прага

Научили коя река минава през Прага и каква активна и важна роля е изиграла тя за формирането на селище на това място, със сигурност бихте искали да научите нещо повече за нея. Най-дългата, изцяло протичаща през Чехия река, е считана за националната река на чешкия народ и „кралицата на чешките реки“. Не е случайно, че е главен герой на стотици произведения на изкуството – все пак е главна и ролята ѝ за възникване на чешката столица именно тук.

Произходът на имено на реката, минаваща през столицата на Чехия, е от старогермански – от думите Wilt-ahwa, които в превод означават „дива вода“. Началото си тази дива река води от съставящата я река Топла Вълтава, чиито пък извор е в планината Шумава под връх Черна хора.

Цялата дължина на Вълтава е 430 км., това е пълноводна и широка река, плавателна, с красиви меандри и с голямо стопанско значение, тъй като по поречието ѝ са изградени язовири и ВЕЦ-ове. Водата на реката е използвана и за  удовлетворяване на питейни нужди до 1912 година. Долината на Вълтава е гъсто заселена и именно там ще откриете едни от най-важните и интересни от туристическа гледна точка места, така че, ако посетите Чехия, не пропускайте Прага и Вълтава – живата история на тази европейска страна.

Още: "101 отбивки за влюбени": Кои са най-романтичните места за почивка в България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия