Как технологиите в класните стаи формират бъдещето на образованието

11492
Как технологиите в класните стаи формират бъдещето на образованието
Снимка: iStock

Ако сте учител, най-вероятно вече ви се е наложило да се сблъскате с някои от начините, чрез които съвременните технологии могат да ви бъдат полезни в класната стая. Дали ще ползвате таблети или умни дъски, интернет или социални медии, технологиите оказват влияние по толкова разнообразни начини, че е трудно да ги изброим.

Тази статия има една единствена цел - да ви стимулира да сте още по-ефективни, като обобщи някои от най-добрите ползи, от работата с дигитални инструменти. Да научите как технологиите променят света на образованието ще ви помогне да разберете как най-оптимално те да помогнат и в преследването на вашите цели като учител.

Ще е клише ако кажем че един от трендовете в образованието е навлизането на лаптопи, таблети или други мобилни устройства. Смартфоните вече не са нещо, което забраняваме, а дори напротив - изискваме от учениците да имат под ръка основни приложения и инструменти на тях.

 

А какво да кажем днес, когато тези устройства са абсолютно задължителни, за да върви учебния процес?


Но до какво може да доведе използването им при правилна употреба? Ето нашите размисли:

5 начина, с които технологиите помагат на учителите:

 

  1. Автоматизиране на ежедневни задачи. Едно от най-големите предимства на тези технологии е, че пестят време. Много от приложенията например следят присъствието, съответно на учителя не му се налага да брои. Учениците могат да се маркират на таблета при влизане в класната стая, докато учителят се подготвя за часа. Други задачи пък изцяло отпада от ежедневието, като например правенето на фотокопия.

Иглика Атанасова, „Училищни чудеса”: Упоритият труд и добро образование могат да отведат всяко дете, където пожелае

"Училищни чудеса" изгражда позитивни ролеви модели сред ученици с нисък социално-икономически статус и дава възможност на всяко дете да...

 

  1. Опростено оценяване. Оценяването е нещо лесно с помощта на редица инструменти, които ви позволяват да правите бързи и масови тестове. Много приложения дават отчет на момента и учителят знае кой ученик как се е справил. Така се спестява много време извън часовете, което обикновено отива за проверки. Това от своя страна дава възможност на учителя да се съсредоточи върху прогреса на учениците и значително по-рано да идентифицира проблеми там, където те назряват.

 

  1. Създаването на план за часа също не е нужно да е толкова времеемко. Ако страдате от липса на идеи, една бърза проверка в интернет или консултация с друг учител онлайн бързо може да реши проблема. Не е нужно винаги да откривате топлата вода, понякога е достатъчно да приложите правилно добрия пример. А с новите технологии това е още по-лесно.

 

  1. Бърза обратна връзка и по-бърз процес. Учителите могат да използват Google Drive или друг тип облачни приложения за редактиране и оценяване на материали. Когато учениците подадат онлайн своите домашни работи, за учителите е по-лесно да ги прегледат. Благодарение на паметта на тези облачни системи, учителите могат да проверяват и редакциите на учениците - тоест да разберат къде ученикът се е чудил и е променил нещо. 

 

  1. Комуникацията с родителите - събирането на родителска среща понякога може да е мъчително изживяване. Голяма част от обсъждането обаче може да бъде спестена, благодарение на инструментите, които позволяват въвеждане на родителите в учебния процес. Всеки родител може да знае във всеки момент каква оценка е получило детето му и защо. Може да се свърже с учителя и да разбере допълнителна информация, ако такава е нужна.


В България добър пример в това отношение е платформата на Vivacom - Smart School. Тя вече е имплементирана в редица училища. На практика това представлява пакет от услуги, които работят в защитена интернет среда. Учениците имат достъп до определен тип съдържание, като това, което им трябва е просто таблет. А учителите виждат в реално време какво прави всеки ученик.


Но да се върнем на обещаното - как тези технологии помагат на учениците и защо е важно да ги имплементираме:

  1. Те подготвят децата за бъдещето. Няма как да отречем, че цялото ни общество се движи в посока на все повече технологии. Да знаеш как да работиш с тях - от дигиталните менюта до автономните автомобили - това помага на учениците да са по-подготвени за бъдещето. И колкото по-рано те придобия тези знания и умения, толкова по-лесно ще им бъде в кариерата после. Това е буквално задължителен пакет, без който влизането в университет и намирането на правилната работа не биха били възможни.


  2. Все по-важно е да можеш да презентираш себе си онлайн. И колкото по-рано разбереш как работи интернет, толкова по-добър имидж ще успееш да си изградиш. Това от своя страна повишава възможностите ти за намиране на качествена работа. Друг аспект на ранното овладяване на интернет пътищата е сигурността - опазване на личните данни, предпазване от измами и предпазване от хора, които по един или друг начин искат да злоупотребят с вас.

В ерата на по-голяма автоматизация, образованието трябва да дава умения

В Сан Франциско може да ги видите как разнасят фалафели. В болниците ще ги срещнете да правят ядрен магнитен резонанс, а на Уол Стрийт ...

 

  1. Глобалната полза - връзките, които интернет ни помага да изградим отдавна надминават само нашия близък кръг. В днешно време учениците споделят опит и знания не между класове, а между държави и континенти. Затова включването на технологиите възможно най-рано ще отвори още врати пред учениците, за да намерят най-доброто си аз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com