Валентина Стоева за Detskiknigi.com - уебсайтът, който насърчава детското четене

11370
Валентина Стоева за Detskiknigi.com - уебсайтът, който насърчава детското четене
Снимка: detskiknigi.com

В свят, в който не сме в състояние да предвидим какво ни готви бъдещето, единственият сигурен фактор за успешна реализация на децата е умението им да четат, като осмислят и анализират прочетеното. Уебсайтът Detskiknigi.com е точно това пространство, което ни помага да открием най-подходящите детски книги, подредени по възрастови категории, както и много полезна информация за родители, учители и библиотекари. Повече за развитието на проекта от създаването му през 2012 г. до днес ни разказва една от основателките му. Представяме ви Валентина Стоева.

 

Здравейте, разкажете ни накратко за себе си – кой стои зад уебсайта Detskiknigi.com?

Валентина Стоева: Зад уебсайта Detskiknigi.com стои екип, ангажиран от години с проблемите на четенето в България. Основна роля играят Лора Филипова и Валентина Стоева. Сайтът ни се появи през 2012 г. като естествено продължение на дейността ни по насърчаване на детското четене.

Днес, толкова години по-късно, смело заявяваме, че от ентусиазирани родители се превърнахме в хора, които добре познават както нуждите на децата в България, така и предизвикателствата пред грамотността. Материалите ни са полезни за възрастните, а при подготовката им ние подхождаме абсолютно безкомпромисно по отношение на качеството, защото нуждите на децата винаги трябва да са над всичко.

 

Каква беше мотивацията ви при създаването на пространство, посветено на детските книги?

Валентина Стоева: В началото искахме просто да представяме книгите, които са ни допаднали при съвместното четене с децата, за да помогнем на младите ни читатели да си намират интересни заглавия. Постепенно, в хода на времето, концепцията ни се промени – запази се желанието да помагаме на децата да намират точните книги, но ни стана ясно, че всъщност работата ни трябва да е насочена към възрастните. 

 

Предизвикателство ли е да отглеждаш четящи деца в днешни дни? Кои са най-големите трудности, с които се сблъскват родители и учители по този път?

Валентина Стоева: Отглеждането на читатели става все по трудно за онези, които не са готови да погледнат трезво моментната картина и да отчетат конкретните нужди на децата. Трудностите си ги създаваме ние, възрастните. Пропускаме да отчетем липсата на знания на децата за контекста, за историческото време – все пропуски, за които децата не са виновни, защото живеят в друго време. Но и се сърдим, че не харесват книгите от детството ни или захвърлят книгите с дълги описания, понеже нямат търпение.

Най-големите трудности пред родителите се появяват от желанието им да предадат всичките си убеждения и ценности чрез детските книги, а наставленията не са приятни никому. Тези наставления превръщат книгите в досада, вместо в очарователен начин за учене и забавление.

Трудностите пред учителите до голяма степен идват от липсата на връзка между методиките на преподаване с научните достижения – четенето е сложен процес и в последните години има ключови открития за начина, по който човешкият ум се учи да чете. Когато учителят е информиран за тези открития, той може да адаптира начина си на преподаване и да постави четенето в основата. Уви, доста често екипът ни чува репликата: „Детето няма време да чете, то трябва да учи.“

Каква е рецептата за зараждането на любов между детето и книгата?

Валентина Стоева: Рецептата е колкото проста, толкова и сложна.

Четенето на глас от страна на възрастния трябва да започва от най-ранна възраст и да не спира дори в училище, когато детето усвои умението да чете самостоятелно.

Родителят трябва внимателно да подбира точните книги за своя малчуган. Книга, несъобразена с възрастта и възможностите на конкретното дете, може да има негативно влияние върху развитието му.

Част от рецептата е търпението – да не бързаме, да не сравняваме възможностите на собственото си дете с това на другите; да се примиряваме, че децата ни не харесват същите заглавия като нас и понякога няма да искат да ги прочетат.

Уважението също е важна съставка – да даваме право на избор е ключово изискване при отглеждането на читатели.

 

Какви полезни съвети и ресурси намираме в сайта Detskiknigi.com?

Валентина Стоева: В сайта ще откриете отзиви за книги и различни статии, свързани с четенето, децата, книгите и библиотеките. Материалите ни са предимно авторски, а там, където са преведени от чужди източници, задължително са адаптирани към българските условия, към нуждите на българските деца.

Стараем се отзивите ни за детски книги да служат като компас на възрастните: родителите могат да изберат подходящи заглавия за съвместно четене; учителите са способни да се ориентират по какви теми могат да работят с дадено заглавие в час; библиотекарите пък получават информация дали определена книга е подходяща за тяхната общност, за да я включат във фонда си.

 

Бисерче вълшебно” „Читателска щафета”, „Пътуващите сандъчета” – това са част от програмите, които създавате. Разкажете ни повече за тях.

Валентина Стоева: „Бисерче вълшебно“ е национална награда, която учредихме през 2013 г. Нейната основна цел е да даде право на избор на децата от 5 до 16 г. Те са нашите „гласоподаватели“ – всяка година оценяват според собствените си предпочитания най-добрите издателски проекти и избират 1 художествена и 1 нехудожествена книга. Прави впечатление, че след първоначалното опиянение от правото на глас, в следващите издания децата стават много критични и подхождат изключително отговорно към поставената задача.

„Читателска щафета“ е друга наша кампания за насърчаване на четенето, която не се провежда редовно, но поради механизма си се харесва и на децата, и на учителите им. 2020 г. ни накара да я превърнем в лятно предизвикателство, част от „Бисерче вълшебно“. В рамките на три месеца всеки ден предлагахме на щафетниците идеи за игри и учене, вдъхновени от детските книги. Доста се забавлявахме при подготовката на задачите и със сигурност това няма да е последното такова издание на „Читателска щафета“, подкрепено от VIVACOM Регионален грант.

 

В отделна категория обръщате голямо внимание на родителската грижа към поддържане интереса на децата към четенето. Разкажете ни малко по-подробно за фокуса на категорията. Има ли интерес от страна на родителите и обръщат ли се към вас за допълнителни съвети?

Валентина Стоева: Преди години четенето изобщо не беше на мода. Четящите родители четяха на децата си, останалите бяха по-скоро убедени, че четенето се случва в училище (т.е. четенето е равнозначно на умението за самостоятелно четене) и е грижа на учителите.

Съветите и споделените добри практики в категорията целят да дадат насоки и знания на онези, които осъзнават, че се нуждаят от тях. Всички материали са адаптирани за българските условия и са приложими за българските родители. С радост отбелязваме все по-засилен интерес към материалите в категорията, което ясно показва, че да се чете на децата вече не е просто мода, а осъзнато родителско действие. Още по-хубаво е, че родителите са склонни да потърсят специализирани насоки, вместо да разчитат на убеждението си, че знаят всичко.

Има и случаи, в които родители ни пишат с молба за конкретни съвети за техните деца. Това е много радващо за екипа ни и обмисляме да сме по-активни в тази посока през 2021 г.

чи

 

Автор: Александра Цанкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com