Русия пусна своя "Уикипедия", в която думата "война" не съществува

4197
Русия пусна своя "Уикипедия", в която думата "война" не съществува
Снимка: Getty Images/Guliver

След като „Уикипедия“ отказа да свали материалите си за войната в Украйна, Русия обяви, че създава собствен аналог. На бял свят се появи „Руниверсалис“, дело на бивши редактори на рускоезичната версия на световната интернет енциклопедия.

Малко по-късно обаче сайтът рухна и вече около едно денонощие е недостъпен – появява се съобщение за грешка 403, или отказан достъп.

Руското опозиционно издание „Медуза“ показа как изглежда „Руниверсалис“. На външен вид енциклопедията е подобна на „Уикипедия“. В статията за „Руниверсалис“ в самата „Уикипедия“ се казва, че "ресурсът е разработен с помощта на уикиинженер и използва ресурса "Уикимедия" във фонов режим". После статията там бе премахната.

Авторите на новата енциклопедия обявиха създаването ѝ на 18 август, въпреки че според отворените данни първите редакции в нея са направени на 9 юни. Медиите забелязват проекта, когато на 23 август каналите в „Телеграм“, включително тези на депутата от Държавната дума Антон Горелкин, съобщават за руската интернет енциклопедия.

Русия де факто си призна как краде украински деца. На фронта в Украйна равновесието остава

Официални руски източници потвърдиха това, което вече многократно беше съобщавано от различни медии по света – в Русия украински ...

В манифеста на „Руниверсалис“ се казва, че сървърите на проекта се намират в Русия, а страниците се редактират "в съответствие с изискванията на законодателството на Руската федерация и с уважение към традиционните ценности". Тоест в руската онлайн енциклопедия няма нито една статия за войната в Украйна - такава фраза изобщо не се появява на страниците, а се говори за "руска специална военна операция“.

Бойните действия в Донбас се наричат "възстановяване на територията на ДНР и ЛНР" – самопровъзгласилите се републики, признати само от Русия и още няколко страни в орбитата на Москва.

Има и лента за новини, включително за убийството на Даря Дугина – дъщерята на руския ултранационалист Александър Дугин. Цитират се само ТАСС, „Интерфакс“, РБК и други руски медии, поддържащи пропагандата на Владимир Путин.

„Пропагандата вече е под формата на енциклопедия“, пише в Twitter руският политик и активист Андрей Пивоваров.

Показен арест на бивш опозиционен кмет в Русия заради антивоенни видеа (ВИДЕО)

Евгений Ройзман - бившият опозиционен кмет на един от най-големите руски градове Екатеринбург, е задържан по обвинения в престъпление в...

„В благородното семейство на универсалните енциклопедии има ново попълнение. Открит е проектът „Руниверсалис“ - нова универсална онлайн енциклопедия на руски език“, пишат авторите в „Телеграм“ при обявяването на проекта. Той би трябвало да е достъпен на адрес руни.рф.

„Руниверсалис“ е създадена от родолюбци на руската „Уикипедия“, на чиито материали и разработки „Руниверсалис“ разчита много, тъй като създателите смятат, че съдържателната част на RuWiki е собственост на цялата „Ру.нет“, а не на частна американска фондация – „Уикимедия“, пишат още основателите.

„Освен че „Руниверсалис“ прилага руското, а не американското право - което, наред с другото, означава, че в статиите няма да има фалшиви глупости за случващото се в Украйна - проектът обявява приоритет традиционните ценности“, завършва изключително спорната им позиция.

От 2010 г. руските власти изразяват идеята за създаване на местен еквивалент на "Уикипедия". През 2016 г. министър-председателят Дмитрий Медведев одобри сформирането на работна група за създаване на електронна енциклопедия. Руската национална библиотека съобщи, че новият ресурс ще бъде електронен аналог на 35-томната "Голяма руска енциклопедия", съставена между 2004 и 2017 г.

През 2019 г. Сергей Кравец, изпълнителен редактор на научното издателство "Большая русская энциклопедия", заяви, че през 2022 г. ще се появи аналог на "Уикипедия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от UNLIMITED TECH GUIDE:

Велики оферти за 5G смартфони от Vivacom

Супер оферта от Vivacom: Най-качественият оптичен интернет в България с 50% отстъпка за цяла година

Във Vivacom над 700 служители са част от експертни програми за развитие

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева (СНИМКИ)

Кои са най-гледаните филми и сериали в EON Видеотека през март

Vivacom спечели призовото първо място в категорията „Инвеститор в човешкия капитал“ (СНИМКИ)

Специална филмова селекция с Брус Уилис в EON видеотека

Vivacom представя специална празнична селекция от филми в EON видеотека по случай 8 март

Vivacom със специална оферта за малкия и среден бизнес

Vivacom предлага 50% отстъпка на планове Unlimited при покупка на Vivacom 5G смартфон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Unlimited Tech Guide