Руските атаки повишиха цените на Starlink в Украйна и Полша

2416
Руските атаки повишиха цените на Starlink в Украйна и Полша
Снимка: Getty Images

Цените на комуникационните устройства на Starlink са се увеличили почти двойно в Украйна, тъй като мобилните мрежи започнаха да отказват под въздействието на руската атака срещу електропреносната мрежа на страната. Това е увеличило търсенето на произведеното от SpaceX сателитно устройство, пише Financial Times.

Терминалите Starlink, които се произвеждат от компанията на Илон Мъск, ще поскъпнат до 700 долара за новите украински потребители, според уебсайта на SpaceX. Това представлява увеличение от около 385 долара, каквато бе цената по-рано тази година.

Украйна получи над 1500 терминала на Starlink от Полша

Украинският министър на цифровата трансформация Михайло Федоров съобщи, че страната е получила 1570 терминала на глобалната сателитна с...

Потребителската цена на месечния абонамент за Starlink се променя през последните месеци, като в Деня на независимостта на Украйна на 24 август спадна от около 100 на 60 долара, за да "отрази местните пазарни условия". Сега обаче ще се повиши на 75 долара.

Цените се увеличиха и в съседна Полша, където много украинци ползват Starlink, но останаха същите в Словакия и повечето други европейски страни. Мъск все още не е коментирал темата.

Не е ясно дали цените са се променили и за украинското правителство, което ползва Starlink от различни доставчици, включително SpaceX на Мъск, полското правителство и съюзниците от НАТО.

Междувременно украинският премиер Денис Шмигал заяви, че с решение на правителството сателитното оборудване на Starlink е било освободено от мито и ДДС. Този ход ще намали разходите за устройствата и ще даде възможност те да бъдат предоставени „на възможно най-много хора и организации", заяви министър-председателят, цитиран от Kyiv Independent.

Във Франция се питат: Може ли заради Мъск войната в Украйна да стигне до Космоса?

Руските предупреждения за враждебни действия срещу западни сателити, които предоставят разузнавателна информация на Украйна, се трупат....

Той добави, че правителството преговаря за закупуването на хиляди системи Starlink за "центровете за непобедимост". Така наречените "центрове за непобедимост" са места, където украинците могат да получат безплатен достъп до електричество, мобилни телефонни връзки, отопление, вода и първа помощ 24 часа в денонощието. Според Шмигал правителството има за цел да снабди всеки център с устройство Starlink, за да осигури на хората непрекъсната интернет връзка.

След руската атака срещу енергийната инфраструктура на страната на 23 ноември, която доведе до прекъсване на електрозахранването във всички украински региони, властите създадоха 4000 "центъра за непобедимост", според президента Володимир Зеленски.

Станциите за сателитна интернет мрежа на SpaceX помагат на украинската армия, както и на енергийните, телекомуникационните, здравните и селскостопанските съоръжения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от UNLIMITED TECH GUIDE:

Велики оферти за 5G смартфони от Vivacom

Супер оферта от Vivacom: Най-качественият оптичен интернет в България с 50% отстъпка за цяла година

Във Vivacom над 700 служители са част от експертни програми за развитие

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева (СНИМКИ)

Кои са най-гледаните филми и сериали в EON Видеотека през март

Vivacom спечели призовото първо място в категорията „Инвеститор в човешкия капитал“ (СНИМКИ)

Специална филмова селекция с Брус Уилис в EON видеотека

Vivacom представя специална празнична селекция от филми в EON видеотека по случай 8 март

Vivacom със специална оферта за малкия и среден бизнес

Vivacom предлага 50% отстъпка на планове Unlimited при покупка на Vivacom 5G смартфон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Unlimited Tech Guide