10 храни, които значително забавят стареенето

1622
10 храни, които значително забавят стареенето
Снимка: iStock/Guliver

Красивата, блестяща кожа започва с това как се храним, но тези храни и различни съставки също могат да помогнат на кожата ви, докато остареете.

Яденето на храни с високо съдържание на антиоксиданти, здравословни мазнини и основни хранителни вещества може да помогне за поддържането на най-големия орган на тялото: Вашата кожа.

В края на краищата, кожата често е първата част от нашето тяло, която показва вътрешни проблеми и лосионите, кремовете, маските и серумите могат да направят толкова много, преди да се наложи да погледнем по-отблизо какво ни подхранва.

Каква е разликата между мечо грозде и червена боровинка?

Никоя храна не може да премахне бръчките или други признаци на стареене. Но някои храни поддържат здравето на кожата и помагат за предпазване от оксидативен стрес, една от основните причини за стареенето на кожата. Други също могат да повлияят на цялостното ви здраве и психическо благополучие.

Вашето тяло се нуждае от витамин С за производството на колаген, основният протеин в кожата, който й придава здравина и еластичност.

Броколите съдържат витамин К и калций, които са от съществено значение за здравето на костите и предотвратяването на остеопороза, така че яденето на този зеленчук може да помогне на костите ви, когато остареете.

Червена чушка

Червените чушки са заредени с антиоксиданти, които царуват върховно, когато става дума за добро стареене. В допълнение към високото си съдържание на витамин С - което е полезно за производството на колаген - червените чушки съдържат мощни антиоксиданти, наречени каротеноиди.

Каротеноидите са растителни пигменти, отговорни за ярките червени, жълти и оранжеви цветове, които виждате в много плодове и зеленчуци. Те имат различни противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат от полза за здравето ви като цяло и по-специално за здравето на кожата ви.

За да опитате: Нарежете чушките и ги потопете в хумус като лека закуска, добавете ги към сурова салата или ги пригответе на пържени пържени.

Спанак

Спанакът е супер хидратиращ и пълен с антиоксиданти и се смята за суперхрана, която има множество ползи за здравето, включително оксидативен стрес, здраве на очите и дори превенция на рака.

Също така е богат на:

  • витамини А, С, Е и К
  • магнезий
  • желязо
  • лутеин

Високото съдържание на витамин С в това многофункционално зеленолистно растение подпомага производството на колаген, за да поддържа кожата стегната и гладка. Но това не е всичко. Витамин А, който осигурява, може да играе роля за здравето на косата, докато витамин К е доказано, че има ползи за здравето.

За да опитате: Добавете шепи спанак към смути, салата или соте. Още идеи? Вижте любимите ни рецепти със спанак, включително спаначен чипс и бургери със сирене.

Сладки картофи

Оранжевият цвят на сладкия картоф идва от антиоксидант, наречен бета-каротин, който се превръща във витамин А, който може да помогне за възстановяване на еластичността на кожата и да насърчи обновяването на кожните клетки.

Въпреки че се смята за нишестен зеленчук, този вкусен кореноплоден зеленчук също е източник на доверен източник на витамини С и Е – и двата могат да защитят кожата ни.

За да опитате: Пригответе една от тези рецепти за препечени филийки със сладки картофи, които ще направят вашата закуска или лека закуска като никоя друга. Денят на благодарността не е единственият момент да добавите този зеленчук към вашата диета!

Плодове

Авокадо

Авокадото е с високо съдържание на мастни киселини, борещи се с възпалението, които са полезни за вашето здраве.

Те също така съдържат разнообразие от основни хранителни вещества, които могат да помогнат за цялостното ви здраве и могат да бъдат от полза, когато остареете, включително:

  • витамини К, С, Е и А
  • витамини от група В
  • калий

За да опитате: Добавете малко авокадо в салата, смути или просто го яжте с лъжица. Точно когато сте си помислили, че сте опитали всички начини да ядете авокадо, ние имаме още 23.

Боровинки

Боровинките са богати на витамини А и С и други хранителни вещества.

Боровинките могат да помогнат за защита на кожата от увреждане от слънцето, като понижават възпалението и намаляват загубата на колаген. Но са необходими повече изследвания.

За да опитате: хвърлете този вкусен плод с ниско съдържание на захар в сутрешно смути или купа с плодове и го оставете да осигури разкрасяващ ефект!

Папая

Тази вкусна суперхрана е богата на разнообразие от антиоксиданти, витамини и минерали, които могат да бъдат от полза за цялостното ви здраве и сърдечна функция с напредване на възрастта – може дори да помогне за предотвратяване на определени заболявания и състояния.

Въпреки че пулпата на папаята е единствената част, която се консумира, както кората, така и семената съдържат фитохимична стойност, която може да подпомогне имунната ви система, да помогне на очите и сърцето ви и дори да осигури антитуморни ефекти, които изследователите в това проучване от 2022 г. наричат „забележителни“ .”

Като цяло, хранителните вещества в папаята включват:

  • витамини А, С, К и Е
  • калций
  • калий
  • магнезий
  • фосфор
  • витамини от група В

Широката гама от антиоксиданти във ферментиралата папая, по-специално, помага за намаляване на свързаните с възрастта ефекти върху тялото ви, които може да изпитате, когато остареете. Папаята също съдържа ензим, наречен папаин, който осигурява допълнителни ползи като подобряване на храносмилането.

Така че да, яденето на папая (или използването на продукти, съдържащи папаин) може да е чудесно за вашето тяло и здраве и дори да помогне за предотвратяване на някои свързани с възрастта заболявания и състояния, като болестта на Алцхаймер и деменция.

За да опитате: Поръсете пресен сок от лайм върху голяма чиния с папая като част от закуската си или направете маска от папая у дома за следващата вечер!

6 ползи за здравето от авокадото, които го правят перфектно за вашето меню

Семена и ядки
Ядки

Много ядки (особено бадемите) са добър източник на витамин Е, който има многобройни ползи за здравето, като подпомагане на възстановяването на кожната тъкан, задържане на влажността на кожата и защита на кожата от вредните UV лъчи.

Можете да намерите различни ползи за здравето за всички видове ядки. Само един от тях е шамфъстъкът, който според изследвания може не само да помогне на кожата ви, но и да намали риска от диабет тип 2.

Орехите предлагат ползи като помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Те съдържат противовъзпалителни омега-3 мастни киселини, които са полезни за вашето здраве и могат да помогнат на клетъчните мембрани на кожата ви.

За да опитате: Поръсете микс от ядки върху вашите салати или яжте шепа като лека закуска. Не отстранявайте и кожата, тъй като проучванията показват, че 50% или повече от антиоксидантите се губят без кожата.

Семена от нар

Наровете се използват от векове като лечебен лечебен плод. Те са добър източник на витамин С и имат различни мощни антиоксиданти. Изследванията показват, че наровете могат да предпазят тялото ни от увреждане от свободните радикали и да намалят нивата на възпаление в нашата система.

Екстрактите и корите от тези здравословни плодове също съдържат съединение, наречено пуникалагин, което има противовъзпалителни свойства и може да помогне на кожата ви.

В проучване, проведено извън хора, той показа възможно обръщане на мускулната функция, свързано със стареенето. И все пак това изследване не разглежда хора и ще са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези открития при хора.

За да опитате: Поръсете тези сладки малки бижута върху бейби салата от спанак и орехи за лакомство, което поддържа грациозното стареене!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Дали вашият партньор в живота е избран от Бог?

Мъжете от тези зодии са най-големите особняци

Тази магична добавка ще подобри съня и почивката ви

Тази естествена съставка е много по-ефективна от която и да е добавка

Най-големите сърцеразбивачи сред зодиакалните знаци - внимавайте с тях!

Зодиакалните знаци, които нямат нужда да са във връзка, могат да са щастливи и сами

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Рецепта: Хавайски бананов хляб с ананас, кокос и ядки

Зодиите, които имат проблем с обвързването

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com