15 невероятни начина, по които музиката може да ви накара да се почувствате по-добре в ума и тялото си

1123
15 невероятни начина, по които музиката може да ви накара да се почувствате по-добре в ума и тялото си
Снимка: Pixabay

Но може би не знаете, че слушането на музика също може да подпомогне нашето физическо, психическо и емоционално благополучие. Изследванията показват, че слушането на музика може да подобри качеството на съня, настроението, умствената бдителност, паметта, да помогне за намаляване на тревожността и кръвното налягане и дори да управлява болката.

Можем да използваме тези предимства с плейлисти, които отговарят на нашите различни нужди, като учене и фокусиране, релаксация или творчество.

6 начина, по които музиката ви кара да се чувствате по-добре

1. Успокойте ума и отпуснете тялото

Ако се чувствате претоварени, успокояващата музика може да ви помогне. Науката показва, че спокоен плейлист може да успокои стреса, като забави дишането и сърдечната честота. Музиката може също да понижи кръвното ви налягане и нивата на хормоните на стреса.

Учени назоваха приятен начин да станете по-умни за минути

2. Повишете настроението си

Помислете за онази песен, която може моментално да промени настроението ви. Какво е? Изследванията показват, че музиката може да предизвика освобождаване на допамин и може би дори да помогне за отблъскване на депресията. Направете плейлист с любимите си песни, така че следващия път, когато се почувствате отпаднали, да имате готови средства за повишаване на настроението. Пеенето или танците също могат да насърчат освобождаването на химикали, които тялото ви кара да се чувствате добре.

3. Излекувайте сърдечна болка и скръб

Музиката може да ни утеши и утеши след раздяла или загуба. Слушането на текстове, които потвърждават нашите емоции, може да ни накара да се чувстваме по-малко сами, а тъжните песни често ни помагат да изплачем. Плачът може да бъде катарзисно емоционално освобождаване, което може да ни помогне да се излекуваме във времена на сърдечна болка и скръб, така че го прегърнете! Оптимистичната музика може да ни даде тласъка, от който се нуждаем, за да си представим по-обнадеждаващо бъдеще.

4. Подобрете вниманието

Съзнателното слушане на музика може да ни заземи в настоящия момент, помагайки ни да наблюдаваме емоциите, които възникват, без да реагираме. Слушайте умишлено музика. Забележете неговата мелодия, ритъм и тон и обърнете внимание на емоциите, които предизвиква. Ако умът ви се лута, върнете го внимателно към музиката.

5. Обработвайте трудни емоции

Може да е трудно да разберете какво да правите с големи емоции. Музиката може да активира лимбичната система, домът на нашите емоции, така че слушането на песни, които отговарят на нашето емоционално преживяване, може да ни помогне да се свържем и да преработим чувства като тъга, гняв, вълнение и радост. Може също така да ни помогне да изясним и формулираме чувствата си, което може да подпомогне емоционалната регулация.

6. Култивирайте връзка

Музиката има силата да ни свързва и свързва. Проучванията показват, че слушането на музика може да предизвика освобождаването на окситоцин, „хормона на любовта“, който ни помага да култивираме съпричастност, доверие и състрадание към другите.

5 ползи от музиката за стимулиране на мозъка

От подобряване на способностите за учене до стимулиране на креативността, ползите от музиката за подобряване на мозъчната функция са подкрепени от научни изследвания.

1. Подкрепете концентрацията и фокуса

Изследванията показват, че слушането на музика, докато работите, може да подобри фокуса, да увеличи бдителността и да повиши умствената дейност. Следващия път, когато почувствате, че концентрацията ви намалява, настройте се на стимулираща песен, за да засилите вниманието си. Изберете фонова музика без сложни текстове, за да избегнете ненужно разсейване.

2. Припомнете си приятни спомени

Музиката може да укрепи паметта ни. Изследванията показват, че когато слушаме една и съща музика многократно, мозъкът ни може да създаде асоциации и емоциите, които възникват, вероятно могат да се вградят в паметта ни. Така че всеки път, когато възпроизвеждаме музиката – дори години по-късно – може да се свържем отново с чувствата, които сме изпитвали по това време. Това може да бъде от полза, ако искаме да си припомним приятни спомени или да уловим положителни моменти от настоящето.

3. Укрепване на ученето

Доказано е, че музиката подобрява процесите на учене и памет. Проучванията са установили, че фоновата музика може да помогне за подобряване на запомнянето на информация от учениците. Това е особено вярно за музика с бавно темпо, което изглежда позволява на мозъка да обработва и запазва информацията по-добре. Вкарайте музика в учебните сесии или докато учите нови умения, за да подобрите запазването на паметта.

4. Подобряване на познанието

Слушането на музика е свързано с подобрена когнитивна ефективност. Може да активира области от мозъка, участващи в обработката на звук, емоции и памет. Това широко разпространено активиране може да доведе до подобрено внимание, умения за решаване на проблеми и по-добро вземане на решения. Слушането на класическа музика е популярно свързвано с повишаване на умствената острота - често наричано "ефектът на Моцарт" - което предполага, че дори краткото излагане на определени видове музика може временно да подобри когнитивните способности.

5. Стимулиране на креативността

Музиката може да стимулира въображението и да насърчи иновативното мислене чрез ангажиране на мрежата на мозъчния режим по подразбиране, която е активна по време на мечтания и лутане на ума. Слушането на музика, особено жанрове, които харесвате, може да насърчи нови идеи и да вдъхнови творчеството.

4 физически ползи от слушането на музика

За да се възползвате от тези физически предимства, вкарайте музиката в ежедневието си. Създайте успокояващ плейлист за време за лягане, оптимистичен микс за тренировки и успокояващи мелодии за моменти на стрес. Ако сте подложени на физическа рехабилитация, говорете с вашия терапевт относно включването на музикална терапия в плана ви за възстановяване. Силата на музиката може значително да подобри вашето физическо и психическо здраве и да допринесе за по-балансиран и здравословен начин на живот.

1. Облекчаване на стреса

Музиката може да бъде ефективен инструмент за намаляване на тревожността и управление на стреса. Слушането на любимите ви мелодии или успокояваща музика може да бъде лесен и ефективен начин да се отпуснете след напрегнат ден, така че опитайте да го включите в практиките си за осъзнатост или медитация.

Проучване разкрива музикалните навици на българите

2. Увеличете мотивацията и енергията

Упражнението може да се почувства по-лесно, когато слушате музика. Бързата, оптимистична музика може потенциално да ви даде прилив на енергия, мотивация и може би да увеличи максимално ефективността.

3. Насърчаване на спокоен сън

Изследванията показват, че слушането на релаксираща музика преди лягане може да успокои нервната система, да забави дишането ви, да понижи сърдечната честота и кръвното ви налягане, което може да ви помогне да заспите и да спите по-дълго. Опитайте да добавите успокояващи мелодии към вечерната си рутина, за да видите дали има ефект.

4. Улесняване на физическата рехабилитация

Музикалната терапия се използва все повече в програмите за физическа рехабилитация. Може да подпомогне възстановяването на двигателните умения и координацията при пациенти, възстановяващи се от удари или наранявания. Музиката може да насърчи ритмичните движения, да помогне за поддържане на мотивацията и да осигури емоционална подкрепа по време на рехабилитационния процес. Чрез добавяне на музика към физиотерапията, пациентите могат да открият, че е по-лесно да се ангажират с упражненията си и потенциално да изпитат по-бърз напредък в своето възстановяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com