Учени назоваха приятен начин да станете по-умни за минути

1789
Учени назоваха приятен начин да станете по-умни за минути
Снимка: PourquoiPas / Pixabay

Ако обичате да танцувате на музика, тогава този метод определено ще ви хареса. Според невролозите, правилното мислене при слушане на музика е ключът към подобряване на мозъчната функция.

Някои хора не могат да живеят и ден без музика: те носят слушалки със себе си навсякъде и ги слагат при всяка възможност, в градския транспорт или докато вървят. Но самото слушане на музика доставя само удоволствие, ако уловите нейния ритъм, това ще помогне за увеличаване на мозъчната активност.

Група невролози от Япония проведе проучване, което изследва как ритмичната музика може да повлияе на мозъка. Експертите се фокусираха върху музикални жанрове, които отговарят на определението за груув ритъм.

Още: Забравянето е признак на висока интелигентност

Groove е ритмично усещане в музиката, създадено от свиренето на барабанисти, китаристи и кийбордисти. В популярната музика груувът се разглежда в следните жанрове:

  • салса
  • фънк
  • рок
  • фюжън
  • соул
  • суинг

Учените проследили представянето на хора, които слушат ритмична музика по време на кардио тренировка. Експериментът показал, че ритъмът стимулира активността на префронталния кортекс, подобрявайки когнитивната функция! В същото време активността е видима след 3 минути.

Но има едно важно условие: трябва да уловите ритъма, за да синхронизирате движенията си с него. Това работи чудесно по време на тренировка. Можете да скачате или правите лицеви опори под ударите на барабана; тялото ви ще започне да отброява необходимото време.

Още: От колко сън се нуждаете за здравето на мозъка?

Този трик, между другото, се използва от някои компании, които пишат планове за групови тренировки: музиката е ясно синхронизирана с движенията, а самите упражнения се повтарят в определен ред. Ето защо, ако в главата се появи объркване от умора, тялото рано или късно ще хване ритъма и ще влезе в желания цикъл.

Според невролози, можете наистина да хванете ритъма само ако наистина се наслаждавате на музиката. Логиката тук е проста: мозъкът ще има повече стимули да се потопи в мелодията възможно най-добре, да улови същото чувство за ритъм и да започне да се движи в ритъма.

Трябва да се отбележи, че тези участници, които само се опитали да уловят ритъм, показали по-ниски резултати от мозъчната активност. Така че не се опитвайте да се насилвате. Намерете мелодията, под която ръцете и краката ви започват да се движат сами, и започнете да правите всякаква физическа дейност, като чистене или танци у дома.

Между другото

Някои мелодии могат да ви заредят с енергия, докато други могат да ви изпълнят с тъга. Учени от университета в Турку са уверени, че музиката може да се усети директно в тялото.

Източник: "Д-р Питер"

Още: Почистването на дома може да повиши интелигентността: Ето как

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com