3 ползи за здравето от ЧЕСЪНА

2959
3 ползи за здравето от ЧЕСЪНА
Снимка: iStock/Guliver

Малко чесън е много полезен, когато става въпрос за добавяне на вкус към храната. Но ползите от чесъна далеч надхвърлят овкусяването. Чесънът съдържа мощни антиоксиданти и съединения, които осигуряват големи ползи за здравето. Като цяло чесънът може да има положително въздействие върху здравето на сърцето, имунитета и много други.

Наистина ли чесънът лекува настинка?

1. ИМА ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ СВОЙСТВА

Благодарение на мощните си антиоксиданти и серни съединения чесънът може да помогне за намаляване на възпаленията и да предпази клетките ви от стареене, оксидативен стрес и увреждане. Алицинът е органосерно съединение, което се съдържа в чесъна. Много предклинични проучвания са установили, че органосерни съединения от чесъна могат да имат противовъзпалителни свойства. Това е особено важно, тъй като хроничното възпаление изглежда е в основата на много основни дегенеративни заболявания, включително сърдечни заболявания, ревматоиден артрит, Паркинсон и Алцхаймер. Ако страдате от възпалително заболяване, може би ще искате да се възползвате максимално от ползите на суровия чесън. Суровият чесън има по-силен ефект от чесъна, който е бил загрят. Нивата на алицин също са били по-високи в суровия чесън, което най-вероятно е причината за по-големите му ползи.

Рецепта на деня: Разядка с пресен чесън и крема сирене

2. СВЪРЗАН Е СЪС ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО

Ако искате да поддържате сърдечния си мускул във върхова форма, започнете да подправяте ястията си с чесън. Той се свързва с намаляване на кръвното налягане, което от своя страна е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт. Нещо повече, чесънът намалява нестабилната стенокардия (липса на приток на кръв и кислород към сърцето), повишава еластичността на кръвоносните съдове, намалява периферната артериална оклузивна болест (липса на приток на кръв към крайниците) и забавя прогресирането на калциевите натрупвания в артериите на хора, приемащи лекарства за понижаване на холестерола. Все пак той е често срещана съставка в сърдечноздравословните диети като Средиземноморската диета и може да придаде на ястията ви ароматен привкус вместо сол.

Чесънът е полезен, термичната обработка не му действа добре

3. МОЖЕ ДА ПОДСИЛИ ЧЕРНИЯ ДРОБ

Вашият черен дроб се намира под гръдния кош от дясната страна на тялото и е от ключово значение за смилането на храната и елиминирането на токсичните вещества. Но защо чесънът е полезен за здравето на черния дроб? Чесънът може да активира чернодробните ензими, които помагат на тялото ви да изхвърля токсините по естествен път. Като цяло балансираното хранене, което ограничава висококалоричните ястия, наситените мазнини, захарите и рафинираните въглехидрати, може да поддържа черния дроб здрав. Това може да включва ежедневна консумация на чесън, ако си набавяте широка гама от зеленчуци и плодове. Що се отнася до конкретната връзка между чесъна и мастното чернодробно заболяване: Според проучване, добавките с чесън на прах помагат за намаляване на телесното тегло и мазнините при хора с мастно чернодробно заболяване. Но повечето експерти не препоръчват добавките с чесън за всички хора.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Каква е причината за изтръпването на малките пръсти на ръцете?

Високо или ниско? Преценете какво е къвното ви без тонометър

Вниманиe! Най-неемоционални и студени зодии

Това са най-добрите бащи според астрологията

Какво да правим, ако носът ни тече като река?

4 зодии, които не трябва да бъдат заедно за нищо на света

Кое е по-здравословно: 10 хиляди крачки или 30 минути бягане?

4 знака, които Вселената ви дава, че той е вашата сродна душа

Назоваха нелечима болест, чийто ранен симптом са кошмарите

Защо се появява парене в гърлото и как да се отървете от неприятния симптом?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com