5 изненадващи ползи от спирането на алкохола

7182
5 изненадващи ползи от спирането на алкохола
Снимка: iStock

Според Световната здравна организация в света всеки човек над 15 години употребява 13,5 грама чист алкохол на ден. В Европа консумацията на алкохолни напитки е сред най-високите. Алкохолът засяга психичното здраве, причинява злополуки и допринася за насилието, но това не е всичко. Той играе жизненоважна роля при някои инфекциозни заболявания и е рисков фактор за сърдечни заболявания и дори такива като като рак. Спирането на различните коктейли води до значително подобрение на здравословното състояние и бързо усещане за общо благосъстояние.

1. Алкохол и загуба на тегло

Виното и бирата са много калорични. Всеки грам алкохол съдържа 7 калории, почти двойно повече от въглехидратите и протеините. Като се има предвид, че алкохолът не се трансформира от тялото ни в енергия, той се превръща в излишни килограми. Имайте предвид, че една маргарита може да съдържа до 300 калории, предимно захар.

Лекар разкри кога алкохолът води до напълняване

2. Алкохол и памет

Проучване установи, че тези, които пият 14/20 чаши вино на седмица, са развили три пъти по-голям риск от увреждане на лоба на мозъка, засегнат от паметта. Алкохолът също така намалява активността на невроните в хипокампуса, частта от мозъка, посветена на краткосрочните спомени. Редовното пиене рискува трайно да увреди хипокампуса и да създаде когнитивни проблеми.

3. Алкохол и сън

Според проучване, проведено от London Sleep Center в сътрудничество с университета в Торонто, чаша преди лягане би била достатъчна, за да компрометира нощта. Изследователите открили, че дори скромно количество алкохол би имало отрицателен ефект върху съня.

Знаете ли кой алкохол вреди най-малко на черния дроб?

4. Алкохол и външен вид

Консумацията на алкохол може да има значително въздействие върху красотата, тъй като дехидратира кожата, която веднага изглежда набръчкана и зачервена. Пиещите изглеждат по-възрастни от връстниците си, тъй като са хронично дехидратирани. В тази ситуация колагенът се бори да се регенерира и белезите по кожата, бръчките, са склонни бързо да стават по-дълбоки. В допълнение, твърде много коктейли стимулират производството на кожни обриви и пъпки, както и благоприятстват розацеята. Алкохолът също така разширява кръвоносните съдове и предизвиква преразпределение на течности. Това състояние обикновено засяга цялото тяло, но има тенденция да се фокусира върху клепачите и зоните около очите, които ще бъдат по-подути.

5. Алкохол и настроение

Първоначалната реакция към пиенето на алкохол може да предизвика еуфория при някои хора. Но в дългосрочен план, ако продължите да надигате чашката, ефектът става седативен. Алкохолът намалява задръжките с вредно въздействие върху емоциите, преценката и рационалните мисли. Но това не е всичко, тъй като злоупотребата с алкохол причинява забавяне на мускулната координация и може да компрометира жизненоважни нервни центрове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com